Плодне оранице Мачве, засејане ГМО сојом

0
(0)

Фитосаниотарни инспектори Министраства пољопривреде током јуна и јула на подручју Мачве код 24 пољопивердника на парцелама пронашли засејану ГМО соју.

Они су наложили уништавање, а против власника поднете су прекршајне пријаве.

Плодне оранице Мачве погодне за гајења органксе хране и даље су на мапи Министарства пољопривреде означене као „црна тачака“ јер се већ годинама тајно гаји ГМО соја. То су потврдили и испектори током контроле.

„Ми смо крајем јуна и почетком јула обишли негде око 300 парцела и брозом методом протеинских тест трака на 24 парцеле утврдили присуство ГМО соје“, каже Миодраг Спасојевић, шеф фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министраства пољопривреде. 

Под ГМО сојом нађено је 10,5 хектара. Инспекција је против произвођача поднела прекршајне пријаве и наложила да се парцеле заору. Иако у Мачви нерадо говоре о овој теми, сазнали смо да се гајењем ГМО соје баве ситни произвођачи, на парцелама окруженим кукурузом, до којих се тешко долази. 

„Од 1000 њих ако сади 40 то је сто посто тако“, каже Зоран Војновић. 

У фирми Табеx која откупљује, складишти и прерађује житарице кажу да се лако може утврдити да ли је у питању ГМО соја. Они кажу да је промет смањен, али да се често догађа да стигне соја која у себи садржи одређени проценат ГМО зрна. 

„То је присуство до два посто, један кома осам и слично ГМО соје“, каже Томислав Живковић, власник фирме “Табеx” 

Реч о семенима која су у Мачву стигла пре доношења Закона о генетички модификованим организмима, па их пољорпивредници и данас користе. То не умањује опасност по здравље људи. 

„Проблеми који се њчешће јављају јесу неплодност, убрзано старење, појава тумора, имунолошки проблеми, поремећаји у лучењу инсулина и промене у органима за варење“, каже др Дејан Павловић, председник ГО “Зелени Србије” 

Оно што је интересантно град Шабац и општина Богатић на предлог “Зелених” Србије усвојили су Декларацију о подручјима без ГМО, али се она очигледно не поштује.

 

Б92

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мачва препуна ГМ соје!

0 (0) НЕЛЕГАЛНО узгајање генетски модификоване соје постаје све уноснији посао у Србији. Казне, које …

ПАЖЊА: Трују Србију ГМО усевима – од 49 узорака соје 45 је ГМО!

0 (0) НОВИ САД – Против власника, односно корисника парцела на којима је утврђено присуство …

Један коментар

  1. KOJA GLUPOST MACVANA.KUKAT CETE JENOG DANA STO SE UNISTILI SOPSTVENU ZEMLJU A JEBO VLAST KOJA TO DOZVOLJAVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend