Кина жели да лиценцама за домаће Интернет портале блокира иностране

0
(0)

Кина појачава правила понашања на интернету у покушају да контролише поплаву информација које се шире путем онлајн апликација, блогова и других медијских извора чији број је све већи у тој земљи.

Правила која су данас објављена, а која би требало да на снагу ступе 1. јуна, од портала траже да поседују лиценце које је издала влада и да блокирају иностране или приватне компаније које желе да инвестирају у онлајн сервисе вести или да директно емитују вести, преноси АП.

Како се наводи у саопштењу кинеске интернет администрације, која је задужена за спровођење правила о понашају на интернету, кинеске медијске куће мораће да прођу безбедносне провере пре него што ступе у пословни однос са иностраним компанијама.

Према најновијим правилима, влада ће од интернет компанија захтевати да ограниче оно што њихови корисници могу да виде или ће ризиковати да изгубе право на рад, рекао је кинески медијски експерт Цхиао Му.

„Ово се више односи на компаније него на индивидуалне кориснике. Није само да би се идеолошки контролисале информације већ и да би се контролисао извор информација“, рекао је он.

У Кини има 700 милиона интернет корисника, а власти су дуго покушавале да блокирају материјале који се сматрају субверзивним тако што су брисале ставке са новинских сајтова и микроблогова и блокирале многобројне иностране новинске изворе у оквиру система под називом „Велики заштитни зид“.

Нова правила за сајтове о власништву и оснивању, подразумевају већи степен проактивног приступа и прете компанијама и личностима новчаним казнама, па чак и покретањем судских поступака против њих, уколико их прекрше.

Државна новинска агенција Кине Синхуа окарактерисала је ова нова правила као меру безбедносту и циљу заштите приватности корисника.

Ова правила како се наводи, не утичу на иностране организације и сајтове, међу којима је многим већ забрањен приступ кинеском интернет простору.

Танјуг

иилустрација: Сем Манчестер, НЈТ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Срби као кинески заморчићи?! Кинеска вакцина против корона вируса се тестира у Србији

4.2 (5) Кинеска национална биотехнолошка група (ЦНБГ) и „Синовак биотехнолохија лтд“ саопштили су данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *