Кинези нуде дупло више од вредности Горења на берзи

Кинези нуде дупло више од вредности Горења на берзи

0
(0)

Кинеска компанија Хајсенс објавила је јуче намеру о преузимању већинског пакета акција словеначког Горења, након што је управа из Љубљане оценила да је од пет пристиглих понуда та најбоља.

Менаџмент не крије да је задовољан што су на позив одговориле највеће фирме из те гране, од којих је након два круга тријаже предложена најбоља варијанта. То, међутим, не значи да је процес преузимања окончан, већ је само први корак у том правцу. Какав ће исход бити, зависи од тога како на кинеску понуду буду реаговали власници акција, али и евентуално друге заинтересоване фирме, кажу за Данас у централи Горења.

– Оценом да је понуда Хајсенса најбоља окончан је процес испитивања могућности стратешког партнерства који је спровела управа Горења. Али, све ће се решити у односима између власника акција и понуђача, при чему се сада, кад је понуда објављена, могу појавити и нови играчи и дати боље услове или цену, па на крају купац може да буде и нека трећа компанија. То се на глобалном тржишту већ догађало и за месец до два, знаће се ко је добио поверење акционара – каже за Данас директор корпоративних комуникација Горења Денис Оштир и истиче да цена од 12 евра по акцији, иако је двоструко виша од берзанске, није једини критеријум.

Он објашњава да се од стратешког партнера, који би након окончања трансакција постао власник најмање 50 одсто плус једне акције, очекује да повећа производне капацитете, да као јачи играч на том тржишту обезбеди јефтиније репроматеријале, приступ новим тржиштима и нове дистрибуционе канале. Такође, очекује се да подстакне развој производног портфолија.

– Код нас у том сектору ради око 400 јако иновативних људи, али на тржишту се такмичимо са Самсунгом, ЛГ-ом и другим великим компанијама где на иновацијама ради хиљаде људи. Зато нам је било важно да за партнера добијемо великог произвођача са којим бисмо појачали своје тимове. На позив за побољшање понуде одговориле су три највеће кинеске компаније, међу њима смо као најприхватљивију оценили Хајсенсову – објашњава Оштир и додаје да ће и партнер имати користи из овог посла јер у производњи која је за њих компатибилна, добијају јак бренд у Европи, присутан и у Северној Америци и Блиском истоку.

Наш саговорник не очекује да ће се ова аквизиција негативно одразити на пословање фабрика Горења у Србији, не само због клаузула које ограничавају отпуштање радника или гашење погона.

– Њима је потребна производња у Европи, а како су јаки у сектору фрижидера, могуће је да ће фабрика у Ваљеву, која није потпуно искористила могућности, сада попунити капацитете. Такође, Кинези су изузетно јаки у сектору клима-уређаја и може да се догоди да тим програмом допуне Горење Тики из Старе Пазове, коју смо ми у централи у једном тренутку хтели да продамо – истиче Оштир и наглашава да свакако у прво време не очекује драматичне потезе.

Велики играчи

Хајсенс група основана је 1969. године и једна је од већих у Кини. Бави се производњом беле технике и електронике, а јаки брендови су јој расхладни уређаји. Горење запошљава више од 10.000 радника, осим у Словенији, има фабрике и у Србији и Чешкој. То је прва фабрика у Словенији за коју су се бориле највеће светске компаније из те индустрије, а велико интересовање и изненађујуће висока цена указују да постоји велики потенцијал ширења на нова тржишта.

М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вашингтон пост: САД ће можда морати да попусте Русији у Украјини и на Балтику

Вашингтон пост: САД ће можда морати да попусте Русији у Украјини и на Балтику

5 (1) Лист упозорава Белу кућу да САД – ако желе да одвоје Русију од …

Кина има највише ратних бродова на свету – 360, чак 60 више од Сједињених Држава

Кина има највише ратних бродова на свету – 360, чак 60 више од Сједињених Држава

5 (1) * Из извештаја америчке морнарице с краја 2020-те: “Бојева моћ кинеске морнарице утростручила …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend