Насловна / Србија / Економија / Кинези преузимају „Икарбус”

Кинези преузимају „Икарбус”

Стекли су се услови да кинеска компанија Ли Јонг постане већински власник Икарбуса, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и навео да је кинески партнер пре два дана измирио све своје обавезе према банци и откупио потраживања.

Стевановић је за ТВ Прва рекао да се кинеска компанија, која је једна од најпознатијих светских компанија у производњи аутобуса, квалификовала и испунила услове да постане већински власник Икарбуса, што је гаранција да ће Икарбус бити понос Србије.

„Када се административно све заврши кинеска компанија може да почне да спроводи своје пословне планове и програме”, рекао је Стевановић.

Генерални директор Икарбуса Александар Вићентић раније је рекао да нови већински власник планира проширење производње и на електровозила.

Навео је да се за социјални програм, који је спроведен пред крај прошле године, определило око 140 запослених који су добили 200 евра по години радног стажа, а да је у предузећу остало 120 радника.

„Отишли су углавном старији запослени. Успели смо да сачувамо комплетан инжењерски кадар што је и нама и фирми која нас купује најбитније”, рекао је Вићентић.

Икарбус је основан 1923. године, као прва фабрика авиона на Балкану, да би касније променио делатност. Први аутобус у Икарбусу произведен је 1954. године, по лиценци аустријске фирме Саурер.

До сада је у тој фабрици произведено више од 20.000 аутобуса, од чега је знатан део извезен, преноси Танјуг.

Танјуг, Политика

Актуелно

Кина спремна да и даље развија сарадњу са Србијом у области одбране

Министар одбране Републике Србије, Александар Вулин, састао се у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, …

Напрасно оздравио а у посету НР Кини дошао као да је кренуо у кафану!

Председник Србије Александар Вучић почео је данас посету Пекингу током које ће учествовати на Другом …

Један коментар

  1. Bog te mazao, ostacemo bez zemlje uskoro. Bicemo u takvoj manjini, stranci ce pokupovati sve ono sto se decenijama sticalo, banje, vodu, zemlju, sto je neotudjivo dobro i nije na prodaju!
    Nestacemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *