fbpx
Насловна / Србија / Економија / Арапи купују новосадску луку

Арапи купују новосадску луку

0
(0)

Компанија „П енд О портс Дубаји” из Уједињених Арапских Емирата једина је учествовала на тендеру за куповину Луке Нови Сад. Комисија за приватизацију је после провере и допуне документације дала зелено светло за даљу квалификацију. Колико новца је спремна да плати још није познато, јер тек следи отварање коверте са финансијском понудом, што би како кажу у Министарству привреде требало да се догоди у најкраћем року.

Оно што се за сада зна јесте да је лука понуђена по цени од 7,99 милиона евра на тендеру расписаном у децембру прошле године. Рок за достављање понуда је неколико пута померан, а крајњи је био 1. март. Како нам је речено у Министарству привреде рокове су продужавали да би заинтересовани имали времена да припреме потребну документацију и подносе пријаве за учешће у поступку.

На претходном тендеру из септембра прошле године почетна цена била је дупло већа, односно 15,98 милиона евра. Али није стигла ниједна понуда за куповину 99,4 одсто акција тог предузећа иако су и тада рокови два пута пролонгирани. Право учешћа на тендеру имале су фирме које се баве лучком делатношћу у последњих десет година у континуитету и да су у 2017. години имале приход од најмање 30 милиона евра, као и да су у свакој од последње три године имале претовар од 1,4 милиона тона.

Када је 2016. године Министарство привреде позвало потенцијалне купце да пошаљу писмо о заинтересованости, јавило се њих 12 међу којима „Дубаји порт”, немачки „Ренус” и америчка „Валона”.

Када је реч о једином купцу који је доставио понуду на сајту „П енд О портс” наводи се да је у власништву владе Дубаија и да добијају од ње субвенције за инвестирање и управљање лукама. Овај лучки оператер специјализован је за управљање малим вишенаменским прикључцима, укључујући контејнере, терминале за расуте терете и генералне теретне терминале. На њиховом сајту се може прочитати да имају трогодишњи уговор о управљању контејнерским терминалом у Порт де Сет на југу Француске. Као и да су луку Босасо у Сомалији добили на тридесетогодишње концесионо управљање за 136 милиона долара.

Годишње се у Луци Нови Сад претовари око милион тона робе. Нема дугове ни кредите, а према ранијим проценама имовина јој вреди око 11 милиона евра. Када је први пут прошле јесени расписан тендер за ову луку део јавности је негодовао постављајући питање зашто држава продаје стратешки важан објекат који јој доноси профит.

Драган Стевановића, државни секретар у Министарству привреде тада је образложио да лучки капацитети нису довољно искоришћени. У њој се претовари око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. Осим тога потребно јој је улагање од око четири милиона евра, за шта држава нема новца. У тој компанији ради око 150 људи и сви ће после приватизације остати на својим радним местима. Према његовој процени улагање у Луку Нови Сад после њене приватизације премашиће 14 милиона евра.

Аутор: М. Авакумовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари и Хрватица шетају Новим Садом (видео)

2 (4) Председник Србије Александар Вучић и председница владе, Ана Брнабић, прошетали су вечерас новосадским …

Полиција блокирала таксисте у Новом Саду, потпуни колапс у центру Београда (фото, видео)

5 (1) Стотине таксиста кренуле су нешто после 13х од Мишелука ка центру Новог Сада, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *