Кинезима плате скочиле за 20%

Кинезима плате скочиле за 20%

0
(0)

ИЗВОР: ТАНЈУГ, ДОЈЧЕ ВЕЛЕ
Пекинг — Чини се да су времена када је Кина била земља са најнижим платама прошла. Министарство за рад Кине наводи да су плате у прошлој години повећане за 20 одсто.

Бројни радници о таквим повећањима плате могу само да сањају: првог јануара, локална влада кинеског главног града донела је одлуку о повећању минималне плате за 8,6 одсто.

Од 1. фебруара тај пример следи и индустријска зона на југу Кине Шенжен. Доња граница када је реч о личним дохоцима у тој земљи подигнута је на 1500 јуана, око 185 евра.

Недостатак радне снаге посебно је приметан у сектору са нижим платама. У текстилној бранши, али и у индустрији играчака, све више предузећа се, због плата које расту, одлучује да пребаци производњу у Вијетнам, Камбоџу или Бангладеш. Време када је Кина била земља са најнижим платама очигледно је прошло. Кинеско руководство активно подстиче раст плата. Чак је заустављен и дугогодишњи егзодус америчких предузећа у Кину.

Према подацима Министарства за рад и социјално старање, плате су широм земље прошле године порасле за добрих 20 процената. Главни разлог је растући недостатак радне снаге у Кини, каже експерт за кинеско тржиште рада Лиу Каиминг са Института за савремена истраживања из Шенжена. 

„Види се да од 2004. године главну радну популацију чине људи који су рођени након 1980. године. Али због плана рађања опада број радне снаге“, казао је немачком државном радију „Дојче веле“. 

Бостонска консултантска група у децембру прошле године објавила је извештај под називом Мејд ин Америка аген у коме је наведено да америчка индустријска предузећа за домаће тржиште поново све више производе у Северној Америци. 

Основни разлог за то лежи у чињеници да пораст продуктивности не може да буде компензован у Кини због све већих плата. 

Насупрот томе, у САД се плате смањују, док продуктивност истовремено расте. Ту је још и раст вредности кинеског јуана у односу на слаби долар. 

Хал Сиркин, аутор студије „Мејд ин Америка, аген“, рачуна са тим да ће трошкови производње у Кини до 2015. године код великог дела производа бити само још 10 одсто мањи него у САД.

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тајмс: Под истрагом 200 британских научника због помагања Кини у прављењу оружја масовног уништења

Тајмс: Под истрагом 200 британских научника због помагања Кини у прављењу оружја масовног уништења

5 (1) Око 200 научника са више универзитета су под истрагом британске владе због сумње …

Међународни тим кинеских стручњака и стручњака СЗО: Није пронађена животиња од које је потекао коронавирус

Међународни тим кинеских стручњака и стручњака СЗО: Није пронађена животиња од које је потекао коронавирус

5 (1) Међународни тим кинеских стручњака и стручњака Светске здравствене организације (СЗО) саопштио је да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend