Комплекс Панцир-С1: високопрецизно оружје 21.века

Комплекс Панцир-С1: високопрецизно оружје 21.века

0
(0)

28.01.2012. –

Војска ваздушно-космичке одбране до 2020. године мора бити у потпуности наоружана зенитним ракетно-топовским комплексом „Панцир-С1“ и комплексима С-400 и „Витјаз“, изјавио је званични представник Министарства одбане за војске ваздушно-космичке одбране пуковник Алексеј Золотухин.

Шест комплекса „Панцир-С“ који су прошли тестирање на полигонима Ашулук и Капустин Јар су већ део наоружања зенитног ракетног пука бригаде ПВО. Прошле године је комплекс први пут био примењен у великим маневрима „Војна сарадња-2011“ и „Штит Савеза-2011“. „Панцир“ је показао одличне резултате у неутралисању ваздушних циљева на малим и средњим висинама. Нова разрада руских специјалиста „Конструкторског Бироа приборостројенија“ из Туле је уникатна и нема аналога у свету, говори генерални директор холдинга Александар Денисов.

„Комплекс „Панцир-С1“ је способан да уништи крилате ракете, беспилотне летелице, авионе и објекте на земљи, примењујући ракетно или топовско наоружање. Данас је комплекс у наоружању наше земље и испоручује се у иностранство. Стручњаци су оценили да је његова примена ефикасна као самостално средство ПВО, па и као штит од средстава ваздушног напада, за време марша војних колона. У принципу ниједно средство у свету не може тако да се користи. Такође „Панцир-С1“ је способан да заштити стратешке објекте државне и војне управе. Није искључена његова примена за заштиту нуклеарних централа, што је данас веома важно.“

Комбиновано ракетно-топовско оружје омогућава да се непрекидно пуца у циљ почев од максималне удаљености 18-20 км. до удаљености 200 м. у пределима висине од 10 до 15 м. Зенитна ракета је веома ефикасна, а радиолокациони оптички систем управљања ради у неколико таласних дијапазона. Ракета моментално реагује на летећи циљ. Топовско наоружање достиже даљину до 4 000 метара, у висини до 3 км. И на крају, модулни принцип дозвољава да се на основи базе комплекса праве његове различите модификације.

Управо комплекс „Панцир-С1“, сматрају стручњаци, је та карика која је недостајала да обезбеди максималну ефикасност зенитних средстава. Данас на светском тржишту расте потражња ефикасних система ПВО. Комплекс „Панцир-С1“ се извози у низ блискоисточних земаља, интересују се за њега државе Азијско-Пацифичког региона.

 

Извор: Голос России
[youtube id=“NV1ZcRag9w0″ width=“600″ height=“350″]

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

4.3 (11) * Србија је за Британце најважнија земља овог простора. Она је, у ствари, срце Балкана и …

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

5 (6) Бивши припадник Одељења за тајно праћење МУП-а Милан Думановић изнео је вечерас озбиљне …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend