Кинотека бира 100 најбољих српских филмова

Кинотека бира 100 најбољих српских филмова

Поводом 120 година од прве филмске пројекције у Србији и на Балкану, Југословенска кинотека организоваће избор 100 најбољих српских филмова свих времена. Тих стотину филмова наша кинотека прогласиће културним добром од националног значаја.

У избору најбољих дела седме уметности учествоваће овдашњи сценаристи, редитељи, глумци, продуценти, и други филмски радници, као и теоретичари и критичари, а листа најбољих српских филмова биће објављена 28. децембра на дан прве филмске пројекције у свету, најавио је на конференцији за новинаре Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Како је замишљено, сваки учесник у избору саставиће своју листу од 20 филмова а када се сакупе листе свих учесника биће формирана листа 100 најбољих филмова српске кинематографије.

Ово није једина новина која је најављена у Кинотеци. На дан прве филмске пројекције у Београду (одржана 6. јуна 1896. године у кафани „Златни крст” на Теразијама) сви биоскопи у нашем главном граду, пре сваке пројекције, приказиваће садржај који је виђен пре 120 година, а реч је о десетоминутном материјалу браће Лимијер.

Аутор: Иван Аранђеловић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *