Повратак филмских легенди: “Маратонци” у дигиталном издању

Повратак филмских легенди: “Маратонци” у дигиталном издању

Дигитално рестаурирани филм “Маратонци трче почасни круг” биће сутра премијерно приказан у Југословенској кинотеци, пуних 36 година након изласка оргиналне биоскопске верзије.

“Маратонци трче почасни круг” је класик југословенске и српске кинематографије, снимљен 1982. године у режији Слободана Шијана, за који је сценарио написао Душан Ковачевић на основу своје позоришне представе.

“Маратонци” су дигитализовани у оквиру пројекта ВИП Кинотека, а директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић говорио је том процесу, припреми филма и колико овај посао захтијева знања, труда и новца.

– “Маратонце” ремек-дијело Слободана Шијана прати глас да се ради о филму који засмијава људе без обзира колико су га пута гледали. Мислим да ја сада познајем људе којима он дефинитивно више није смијешан, а при томе мислим на екипу из Кинотеке, која се бавила дигиталном рестаурацијом овог филма. То је један прилично сложен и захтијеван посао, који без обзира на квалитетну технологију захтијева огроман труд и посвећеност – рекао је Пантелић и додао да тај процес има неколико фаза.

– Прво се ради скенирање негатива, да би се добио дигитални фајл, потом се ради на отклањању нечистоћа и физичких оштећења, након чега се ради колорисање, читање свијетла и бројних других недостатака које лаици називају „крајцери“ или „кишна верзија“, да би се дошло до квалитета који је филм имао те 1982 године када је играо у биоскопима. Имали смо велику помоћ од стране режисера филма Слободана Шијана, који је осим што се бавио режијом и писањем филмова, био и директор Кинотеке, па тиме одлично зна колико овај процес има важност за нашу установу и српски филм уопште – рекао је директор кинотеке.

Он је додао да је ово већ четврти филм у пројекту ВИП кинотека.

– Ово је већ други филм Слободана Шијанам, који је у процесу дигитализације, а укупно већ четврти домаћи филм у пројекту ВИП Кинотека. Идемо неким ритмом од једног филма мјесечно, али нећемо се зауставити у том пројекту, који се мора наставити без обзира ко буде на челу Кинотеке, иако је ријеч о послу који је изузетно скуп и компликован. Морам поменути значајну помоћ и разумијевање државе, али додатни проблем нам представља што се добар дио домаћих филмских класика налази у приватном власништу, а власници ауторских права или нису претјерано заинтресовани или свјесни важности њиховог очувања у дигиталном облику, што захтијева додатни правни и технички ангажман како би уопште добили прилику да дође до дигитализације – рекао је Пантелић.

Српска инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кинотека бира 100 најбољих српских филмова

Кинотека бира 100 најбољих српских филмова

Поводом 120 година од прве филмске пројекције у Србији и на Балкану, Југословенска кинотека организоваће …

Маратонци трче почасни круг (филм)

Маратонци трче почасни круг (филм)

Маратонци трче почасни круг је југословенски филм из 1982. године у режији Слободана Шијана, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *