Ко је из власти (именом и презименом) Рио Тинту гарантовао посао?!

Ко је из власти (именом и презименом) Рио Тинту гарантовао посао?!

Удружења градања “Подрињски анти-корупцијски тим” (ПАKТ), “Не дамо Јадар” и Kоалиција против корупције у животној средини затражила су данас да компанија “Рио Тинто” саопшти јавности ко им је од државних званичника гарантовао посао јер, како наводе из тих удружења, та компанија већ упућује позиве извођачима радова да састављају понуде.

„Kомпанија је дужна јавности да саопшти и ко јој је од државних званичника гарантовао посао у долини Јадра без предходног објављивања Студије о процени утицаја, када већ сада упућује позиве извођачима да састављају понуде, а који би требали радити на изградњи рудника“, наводи се у саопштењу.

Kако су навели, до сада је прихваћено 60 понуда за откуп кућа у подручју пројекта „Јадар“, и додали да је том откупу претходило више „нелегалних акција, попут усвајања Просторног плана подручја посебне намене“.

„Kада Рио Тинто каже да се откуп земљишта одвија у складу са законима Републике Србије и најбољим међународним праксама, компанија намерно пропушта да каже да су откупу предходиле нелегалне акције попут усвајања Просторног плана подручја посебне намене за пројекат ‘Јадар’ и сва правна дејства које је тај документ произвео, као што је пренамена пољопривредног и шумског земљишта у грађевинско, без знања власника из долине Јадра“, речено је у саопштењу.

Удружења су оценила и да је „апсолутна лаж“ да мештани сами траже процену имања.

„Можда има и таквих, верујемо, али много мештана се жалило да их из компаније упорно узнемиравају и убеђују да ће боље проћи уколико пристану на откуп, него ако буду чекали експропријацију. Ако требају докази и сведоци, ту смо“, навели су у саопштењу.

Они су истакли да приликом блокаде пута нико није нападнут и да су мештани сами позвали полицију.

„Приликом блокаде пута мештани позвали полицију и том приликом нико није нападнут, како тврди Рио Тинто, већ је од надлежних органа тражено да утврде ко су људи који се возе долином Јадра и пишу белешке“, наводи се у саопштењу.

Према речима удружења, компанија „Рио Тинто“ тврди да је њихово обезбеђење „радило и ради по закону“.

Kако су се два припадника обезбеђења нашла ван свог возила којим су ‘патролирали’, где су се упутили кад су изашли из аутомобила и какве су им намере биле? Удружења и мештани траже од јавности да замисле како би се они осећали да им на сваких 15 минута пролази џип поред куће и да вас из аутомобила који се једва креће посматрају непознати људи док у свом дворишту пијете кафу? Није ли то очигледан вид притиска који доприноси узаврелој атмосфери у долини Јадра, који се према признању реализује на идеју РиоТинта?“, упитала су удружења.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Изменама закона о експропријацији држава ће легализовати потпуно отимање имовине. Наиме предвиђеним изменама власт може …

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

“Предлог закона о заштити културног наслеђа само је још један у низу доказа каква је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *