Ко је изузет од привремене забране уласка у Србију

0
(0)

БЕОГРАД – Од привремене забране уласка у Србију, према измењеној одлуци Владе о проглашењу болести Цовид19, изузети су возачи теретњака приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају, посаде теретних бродова и особље возова, као и кабинско особље ваздухоплова.

У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају он се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Србије, објављено је у Службеном гласнику.

Одлука о забрани се не примењује ни на посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука.

У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Србије она се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Србије у случају низводне пловидбе.

Такође, изузето је особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима, као и посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије.

Одлука се не односи ни на лица која су добила дозволу за улазак у Србију и боравак или транзит кроз Србију од радног тела Владе Србије које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, МУП-а и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Радно тело владе одредиће услове и ограничења транзита односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Србију.

Од забране уласка у земљу изузети су и хуманитарни конвоји под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем, акредитовани чланови особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата владе.

Такође, забрана се не односи на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији.

Иначе, држављани Србије и лица који долазе из држава односно подручја са интензивном трансмисијом болести ЦОВИД-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске, Италије, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Домаћим држављанима и лицима која долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим корона вирусом САРС-ЦоВ-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сви грађани Србије имаће јединствени електронски здравствени картон

2.8 (8) Лекарима ће бити доступни подаци о пацијенту из свих здравствених установа Сви грађани …

МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ – геније кога су Мачва и званична Србија заборавили

5 (11) Милош С. Милојевић је био истраживач, говорио је чак 17 језика , историчар, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend