Насловна / Здравље / Ко је одговоран што два милиона Београђана пије воду опасног квалитета

Ко је одговоран што два милиона Београђана пије воду опасног квалитета

Београд је главни град Србије и највећи урбани центар у региону и једина је европска престоница која нема свој систем рециклаже отпадних вода. Но, има и горе од тога. Београдски водовод, то стратешки најделикатније предузеће, води човек који не зна ништа о свом послу. Због тога се и десило да су ових дана поједини грађани преминули због опасних бактерија које се налазе у пијаћој води. Али, какву воду пију Београђани и ко је „заслужан“ за опасност да се због тога рашири пандемија болести изазваних бактеријама отпорним на све врсте антибиотика, на шта су упозорили стручњаци реномиране данске компаније, који су недавно посетили београдску фабрику воде на Макишу?

Четворо Београђана је преминуло у протекле две недеље јер им је организам нападнут бактеријама резистентним на антибиотике, а према речима саговорника Магазина Таблоид, овај здравственим проблем би могао да задеси много више људи јер је присутност антибиотика у води из београдских чесми велика. Недавно је директору Београдског водовода Драгану Ђорђевићу (иначе бившем раднику Електродиструибуције!) предочен проблем:

“…Хрвати су пустили толику количину антибиотика у горњем току Саве, да је сада концентрација тих лекова и у нашем делу реке сто пута већа од дозвољене и наставља да расте. Шта да радимо, с обзиром да су антибиотици и у подземним водама, преко којих су доспели у водоводну мрежу“

Но, како је Ђорђевић ограничених менталних способности, када је чуо питање, а, по свој прилици, није уопште разумео у чему је проблем, његов одговор је збунио стручњаке запослене у Београдском водоводу:

“…Додајте више хлора, тако да што мање тих антибиотика буде у чесмама“ – одговорио им је директор Водовода Ђорђевић.

Оваква „стратегија“ је више него опасна, јер хиперхлорисање, како су Магазину Таблоид објаснили стручњаци са којима смо разговарали, тај проблем не може решити.

-Веће дозе хлора заиста донекле могу смањити присутност свега опасног у води, али само хипер хлорисање, изазива оштећења желуца код конзумената, и низ других здравствених проблема. Све смо то покушали да објаснимо Ђорђевићу, али он је полудео и почео да виче на нас. Рекао нам је – „…Шта хоћете морам да се видим са Данцима, а ви ми овде трошите време. Немојте да ме зајебавате, ја треба овде себи да намлатим лову, а не да се бавим здрављем нације! Има ова држава ваљда Министарство здравља!“, рекао нам је – причају они који су о свему обавестили и врх Српске напредне странке, али се кажу до закључења овог броја Магазина Таблоид ништа није догодило.

Прича се и да Ђорђевић успешно извлачи новац из Београдског Водовода, и вишкове пара шаље у „црне изборне фондове СНС-а“. Кажу то је и разлог што га Вучић још није сменио са места директора Водовода. За то време Хрватски стручњаци Института „Руђер Бошковић“ утврдили су да је у реци Сави у Хрватској проценат антибиотика 100 пута већи од дозвољеног, док су надлежни из Србије, били приморани да фингирају извештај како се јавност не би „превише“ узбуђивала.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић је чак рекао да су редовне контроле показале да је присуство антибиотика у реци Сави три до четири пута мањи од дозвољеног и да нема опасности!

Оно што је новинарима промакло је онај део његове изјаве у коме он каже да постоји ниво антибиотика који је дозвољен у води!

То је чињеница која се од српске јавности крије, јер само присуство антибиотика у води је и разлог што је у Србији повећано присуство бактерија резистентних на антибиотике и што годишње неколико стотина Срба умире јер њихов организам, нападну бактерије против којих нема лека!

Велика је употреба антибиотика у храни за животиње као и код људи, је и довела до овако катастрофалне ситуације, али антибиотици нису до сада били у већој мери пристутни у води из чесме, а то се догодило након што су из хрватске фармацеутске индустрије у Саву пуштене хиљаде тона антибиотика…Хрватски стручњаци на челу са др сц. Николином Удиковић Колић тврде да се у Саву испуштају високе концентрације макролидних антибиотика, што директно утиче на повећану количину бактерија у реци које су отпорне на антибиотике.

„…Узорци отпадних вода насталих из производње показали су присутност макролидних антибиотика од 100 до 1.000 пута већим концентрацијама него у комуналним отпадним водама. Повећаним уносом антибиотика у животну средину ремети се природна равнотежа, будући да антибиотици утичу на развој резистенције међу бактеријама, укључујући и људске патогене, што представља и ризик за здравље људи“, пренели су раније хрватски медији наводе стручњака из Института „Руђер Бошковић“.

Амбасадор Данске, Његова екселенција Андерс Кристијан Хоугор и реномиране данске компаније посетили су производни погон на Макишу. Циљ посете званично је био упознавање са пословним плановима и циљевима Београдског водовода и канализације, као и са изазовима са којима се Водовод свакодневно сусреће.

Права истина је да је амбасадор Данске имао задатак да утврди колика је стварна присутност антибиотика у београдској води, јер како дански стручњаци сумњању из Србије би се могла раширити пандемија болести изазваних бактеријама отпорним на све врсте антибиотика.

Данци су понудили и помоћ, али су згађени чињеницом да директор београдског водовода Ђорђевић, новац овог јавног предузећа краде за себе и странку која га је поставила. Данци су понудили („Ми ћемо платити да имате исправну воду само да се не деси нека пандемија“) али уз молбу да се новац који они обезбеде не покраде и не потроши на друге намене. Али, ко ће да спречи Ђорђевића да не покраде све донације?

Пише: инсајдер Х2О, Таблоид

Актуелно

Још једна протестна шетња „1 од 5 милиона“ одржана је вечерас у Београду

Са Трга Републике, Светогорском улицом, учесници су стигли до РТС, где су упалили бакље, а …

Погледајте полупразан плато испред Храма Светог Саве (видео)

Режимски медији говоре о 120.000 присутних људи на контрамитингу у Беграду што је најобичнија лаж …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons