понедељак , 21 септембра 2020

Ко је одговоран што су дугови на локалу већи од милијарду €?

0
(0)

Београд – Бројни градови и локалне самоуправе широм земље дугују укупно више од милијарду евра, а касне и у плаћању доспелих обавеза од 300 милиона. Тако је локал постао „темпирана бомба“ за јавне финансије, али је питање – ко је одговоран за гомилање дугова, сами градови или држава која је смањила буџет локалним самоуправама?

Немарност града или државе? Градоначелника или Владе? Чија је одговорност што су дугови на локалу прешли милијарду евра? Из локалних самоуправа прст упиру у републичку власт. Јер, како за Н1 објашњава председник општине Параћин, Саша Пауновић, актуелни приходи општина су 30% мањи него на почетку економске кризе, а на локални са државног нивоа власти пребачене су бројне обавезе.

„У овом тренутку, Параћин нема доспеле неплаћене обавезе према било ком добављачу услуга или добара, али јесте већ овога тренутка проблем финансирати капиталне инфраструктурне пројекте. И ова година је прва година у којој се после пет или више година, Параћин задужује код пословних банака за финансирање капиталних вишегодишњих инфраструктурних пројеката, други начин овога тренутка заиста не постоји, јер извором финансирања из буџета, није могуће финансирати дугорочно проблеме грађана“, каже Саша Пауновић, председник општине Параћин.

Да се узрок проблема крије заправо у политици – мисли нови министар за државну управу и локалну самуоправу… Бранко Ружић каже: Превише је јавних предузећа са непотребним радним местима, која су се користила за „намиривање партијских интереса“.

„Једно министарство, овакве проблеме, ако говоримо о преко милијарду евра дуга и 300 милиона евра недоспелих обавеза које се још увек не сервисирају, свакако не може решити ад хоц. Мислим да је ту важан системски приступ читаве Владе. Полуге наравно постоје, пре свега у Министарству финансија, али уколико ме питате да ли ће бити банкрота, сигуран сам да не“, рекао је министар Ружић 18. јула.

Другачији став има Фискални савет – јер, тврди: локалци су одговорни за минусе у касама. Дуговања виде као претњу за државни буџет, која може да „потопи државне финансије“.

А укупно се дугује око 1,2 милијарде евра, што је 4% БДП-а, док се око 200 милиона евра годишње нерационално одлива у локална јавна предузећа – губиташе.

Одговорна држава, сматрају економисти, треба да помаже само оним локалним самоуправама које имају највеће потешкоће.

„Рекао бих да је то једно неодговорно понашање појединих челника, који у ствари не воде рачуна о томе да ли и како стоји стање касе у њиховим општинама, него се понашају као неко ко ће добити помоћ од богатог стрица из Америке. Чињеница је да су смањени приходи и то још у време Млађана Динкића, али то не оправдава бахатост у понашању“, каже Љубодраг Савић, професор Еконосмког факултета.

Савић додаје да општине и градови, који се налазе у проблему би већ на наредним изборима своје дугове могли да испоставе као цену за пружање подршке онима који су на власти.

Маја Ђурић / Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5 (2) Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *