Србија

Ко је одговоран за хаос и безакоње у крагујевачкој фабрици оружја

Председник Синдиката у Застави оружју Драган Илић, којем је 9. марта уручен отказ о раду, јуче је, као што је већ познато, враћен на посао.

Одлуку стављању ван снаге прошлонедељног решења о отказу Илићу парафирао је генерални директор Заставине фабрике оружја Младен Петковић. Исти онај директор Петковић који је, пре седам-осам дана, потписао и решење о отказу лидеру оружарског Синдиката.

Шта се то, у међувремену, десило, па је директор Младен Петковоић, у року од речених седам – осам дана морао да потпише две дијалметрално супротне одлуке у вези са председником Синдиката у крагујевачкој фабрици оружја? Десио се велики притисак како домаће, тако и међународне јавности која је, не само од директора Петковића, већ и од премијерке Ане Брнабић, те ресорних министара Алерксандра Вулина и Зорана Ђорђевичћа захтевала да Драган Илић на посао буде ваћен – одмах.

Нарочито је у том смислу резолутна била међународна јавност, односно Светска и Европска унија индустријских синдиката које су менаџмент Заставе оружја, те премијерку Брнабић и надлежне у Влади упозориле да је Србија потписник свих базних конвенција Међународне организације рада, које су отказом о раду синдикалном вођи крагујевачких оружара – грубо прекршене.

Светска и Европска унија индустријскх синдиката од пословодства Заставе оружја затражиле су и да синдикални повереници у тој фабрици који су недавно распоређени на неодговарајућа радна места, одмах буду враћени на своје раније позиције, те да им се омогући несметани наставак синдикалног деловања, што тренутно није случај, чиме крагујевчака фабрика, чији је већински власник држава Србија, опет грубо крши међународне конвениције којима се, поред осталог, радницима гарантује право на синдикално организовање и колективно преговарање.

Повратком председника Синдиката Драган Илића на посао конфикт између фабричког Надзорног одбора и менаџмента, с једне, и оружарског Синдиката, с друге стране, никако није решен. Напротов, тек је примирен, те је поновна ескалација тог отвореног сукоба , уколико се у међуверемену нешто не предузме, само питање времена. У фабричком Синдикату сматрају да би Влада Србије напокон морала да реагује и да, на основу прошломесечног захтева представника запослених, разреши Надзорни одбор предузећа, на челу са пуковником Ивицом Марјановићем, који се у јавности прочуо као главни иницијатор прогона председника оружарског Синдиката Драгана Илића, али и осталих синдикалних функционера и активиста у фабрици.

Kонфликт у Застави оружју никако неће моћи да буде иоле трајније превазиђен, уколико, сматрају у делу упућене шумадијске јавности, не буде санкција за одговорне за почињено безакоње приликом отпуштања оружарарског синдикалног вође, и штете која је, тим поступком, у домаћој и међународној јавности причињена крагујевачкој фабрици, најстаријем индустријском предузећу у Србији и на Балкану.

У правном тиму синдикалца Драгана Илића тврде, наиме, да је отказ о раду који му је био уручен почетком прошле недеље –незаконит. Илић је,подсетимо, отпуштен због тога што се 5. априла, журећи са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем на састанак са директором Младеном Петковићем, није чекир ао на фабричкој капији. Исти „пркршај“, или прекршај, Илић је направио у мају прошле године, дакле – пре једанаест месеци. У Закону о раду стоји, међутим, наводе Илићеви адвокати, да радник може да буде санкционисамн уколико исти прекршај поново у року од шест месеци.

Правници упозоравају и да се у решењу о отказу које оруарском синдикалном вођи уручено 9. априла, не наводи ни којим актом је обавеза „чекирања“ утврђена, да ли одлуком (и чијом), правилником, пословником. „Позовање на процедуру без ближег означења назива акта, броја и датума – беспредметно је“, преносе јуче „Kрагујевачке новине“ став Илићевих адвоката . Отказом Илићу прекршен је, истичу правници, и Kолективни уговор предузећа.

Ако је све то тако, а судећи прем правничкој аргументацији, те бзини којом је отказ Драгану Илићу повучен, чини се да јесте, остаје питање, да ли ће најодговорнији за почињено безакоње у Застави оружју, пре свих директор Младен Петковић, који је потписао незаконито решење о отказу синдикалном лидеру, али и чланови фабричког Надзорног одбора, као иницијатори незаконитог прогона синдикалаца у крагујевачкој фабрици, да сносе одговорност за своје поступке, којима је, поновимо, причињена и велика штета угледу крагујевачке фабрике оружја у земљи и свету.

Пише: Зоран Радовановић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Hoce, odgovarace oni pravi krivci kad sve pocistimo smrkom i dezinfikujemo od njih, pa ih posadimo na optuzenicke klupe da objasne gde je ogroman novac nestao, kako su i sta sve opljackali, na osnovu cega su prodali strancima neotudjiva dobra i sve sto su radili bar jedno 20-tak godina po raznoraznim strankama i mestima po kojima su se smenjivai.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!