fbpx

Ко контролише увозну храну?

0
(0)

Београд — Национална организација потрошача тврди да нова директива о примени закона о безбедности хране и пратеће упутсво иду на руку увозницима, а не потрошачима.

Ова организација трвди и да та нова директива отвара простор и за корупцију. У министарству кажу да ће се поводом овог питања огласити у понедељак.

Од првог октобра када шлепер хране биљног или мешовитог порекла дође до границе не значи и да ће се фитосанитарни инспектор узети и узорак да провери безедност хране. То барем произилази из успуства министарства пољопривреде које ступило на снагу 1. октобра. 

Наиме, узимање узорка предвиђено је ако постоји обавештење да је неки производ из одређене земље ризичан, ако се производ се први пут увози, ако су неки продаци су промењени (нови произвођач, нова земља порекла…), ако увозник нема важећи документ да је производ претходно испитиван, ако при претходном проверавању уочене неисправности.. 

Горан Паповић из Националној организацији потрошача Србије кажу да је то неприхватљиво и да се докази о исправности своде на папире и да одгвоорају само увозницима. 

„Довољно је смо папирима баратати на граници, показати на часну реч да је ваш шлепер чист и то гле чуда само за први за наредних 5 вас неће контролисати. Влада не плаћа лаборатроијсак испитивања, њих плаћа увозник. Да ли је тај увознички лбои толико јак да је јачи и од државе јачи је од владе а чини ми се да је јачи и од нас потрошача јер нас константно краду, пљачкају и увозе нам све и свашта“, каже Паповић. 

Према упутству о узорковању потребна докуметна осим рачуна, спецификације приоизвода, произвђачке спецификације и царинске декалрације потребни су и изјава о смештају пошиљке до окончања поступка, претходно решење којим је дозвољен увоз тог производа, претходни извештај о испитивању производа, расположива документација о безбедности производа.

Правилником је за воће и поврће, жита, млинске производе и сирову кафу предвиђено да се узорковање вршити квартално према извештају. А перидочно ће се узорковати производи који су добили дозволу. 

Најављујући примену новог упутства о узорковању на седници у Привредниој комори Србије представници управе за заштиту биља минситратва пољорпивреде најавили су строжу контролу али и рекли да се неће узорковати производи који су више пута до сада контролисни а никада није ништа пронађено. Узорци ће се, речено је тада пре десет дана, узимати једном недељно. Од петка покушавамо да добијемо одговоре на отворена питања и али критике које је упутило удружење потрошача. У министарству нам је поновљено да ће контроел бити строже, а да одгвооре можемо да иочекујемо у понедељак.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ниси НЕСПОСОБАН и КОРУМПИРАН као што јеси Срби би контролисали Балкан!

5 (1) Немци и Французи још увек се нису договорили око тога „шта ће да …

Опет расте увоз кинеског белог лука

5 (3) Због мањег рода Европа најавила да ће и ове године набавити овај производ …

Један коментар

  1. I ko kontrolise?

    Gde su imena, slike?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *