Kо од 1. децембра буде ухваћен са већом количином дроге добија најмање три године затвора

1
(3)

Особама које од 1. децембра буду ухваћене са већом количином дроге (за сопствену употребу), прети казна од најмање три године затвора. И то без могућности умањења казне.

Овим новим законским решењем, попуњена је правна празнина у вези са не/доказивањем намере дристрибуције наркотика, која је тужиоцима стварала главобољу у пракси.

Решење је предвиђено Законом о изменама и допунама Kривичног законика које почињу да се примењују од 1. децембра, а које између осталог предвиђају и новине попут доживотног затвора, система кажњавања „три ударца“, новог кривичног дела напад на адвоката и друге.

Лазар Лазовић из Удружења судија и тужилаца Србије, каже да се тужиоци често нађу у ситуацији да за особу, која код себе држи већу количину дроге, не могу да докажу намеру дистрибуције и даље продаје, уколико међу прикупљеним доказима нема, на пример, вагице за прецизно мерење, одређене количине новца, евентуалне књижнице са пописом оних којима је дрога продата и износ новца на који је продата, као ни затечених купаца.

Са друге стране сада ове особе могу да буду кривично гоњене за постојеће дело – поседовање мање количине дроге за сопствену употребу, иако то не одговора количини пронађене дроге и за које су запрећене практично багателне казне, указао је Лазовић, који је заменик Вишег јавног тужиоца у Београду.

Он је истакао да ново законско решење покрива управо ту празнину – па ће лица која код себе држе већу количину дроге бити санкционисана само због чињенице поседовања те веће количине, без обзира што им се не ставља на терет дистрибуција или продаја дроге.

Шта је мања или већа количина дроге, Лазовић каже да то треба да реши судска пракса, која још није јединствена по том питању, али да би према његовом мишљењу ово дело могло да се односи на, на пример, држање два килограма марихуане.

Овај облик кривичног дела „неовлашћено држање опојних дрога“ гласи: „Kо неовлашћено држи у великој количини супстанце или препарате који су проглашени за опојне дроге, казниће се затвором од три до 10 година.

У следећем ставу, законодавац предвиђа да учиниоца, који открије од кога набавља опојну дрогу, суд може да ослободи казне.

Лазовић је напоменуо да је Удружење судија и тужилаца подржало ово ново законско решење, јер сматра да ће њиме бити отклоњени проблеми у пракси.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грешка суда одложила одлучивање о пресуди којом је Марко Јаблановић осуђен због трговине хероином

5 (1) Седница Апелационог суда у Београду на којој је требало да почне разматрање пресуде …

Трамп: Бајден је одбио тестирање на дрогу пре нашег првог тв-дуела

5 (1) ДОНАЛД Трамо је изјавио да је његов ривал на новембарским председничким изборима – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend