Ко стоји иза плантаже марихуане откривене на пољопривредном добру „Јованица“ код Старе Пазове?

4.4
(18)

Незваничне информације објављене у појединим медијима о привођењу у Старој Пазови због плантаже марихуане, потврђене су Инсајдеру у Тужилаштву за организовани криминал. Kако наводе, 15. новембра донета је наредба о спровођењу истраге против девет особа због постојања основа сумње да су од јануара до новембра 2019. у стакленицима привредног друштва „Јовањица“ узгајали опојну дрогу канабис. Свих девет лица је саслушано у Тужилаштву за организовани криминал и свима је суд, на предлог тужилаштва, одредио притвор.

Kомпанија „Јовањица” из Старе Пазове у јавности је позната као један од највећих произвођача органске хране у Србији, а према документацији до које је дошао Инсајдер, од априла ове године дозвољено јој је да у својим стакленицима производи индустријску конопљу.

То се види у решењу Министарства пољоприведе до којег је дошао Инсајдер, а којим је пре шест месеци фирми „Супериор” из Велике Плане дата дозвола за гајење индустријске конопље док је у стакленицима фирме „Јовањица” у овом послу дозвољено да производи саднице, односно биљке конопље.

Подсетимо, пре неколико дана Радио телевизија Војводина објавила је незванична сазнања да у близини фирме „Јовањица” у Старој Пазови полиција пронашла велику плантажу марихуане и да је приведено више особа.

Новинари Инсајдера су у више наврата покушавали да добију званичан одговор о овом случају. МУП се међутим огласио тек јуче и то кратким саопштењем:

„Полицајци на пољопривредном добру у околини Старе Пазове предузимају законом предвиђене мере и радње по налогу тужилаштва. Припадници Министарства унутрашњих послова обављају свој посао професионално, а за све остале информације у вези овог случаја заинтересовани се могу обратити надлежном тужилаштву”, навео је МУП у допису који је назвао „Реаговање, Стара Пазова”.

Власник компаније „Јовањица” је Предраг Kолувија, а ова фирма је за свега пет година постала највећи произвођач и дистрибутер органске хране у Србији. Њихови производи се продају у свим трговинским ланцима, ускоро започињу кућну доставу, а како су писали медији под њиховим брендом продају се воће, поврће, биље и житарице неколико стотина произвођача из села широм Србије.

Фирма „Јовањица”, према писању медија, учествовала је и у пројекту који је реализовао Град Београд где је расписан конкурс за давање око 5.000 хектара градске земље на коришћење, а 2015. године тадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин учествовао је и у берби повртарских култура на овом пољопривредном газдинству.

Према закону, у Србији је дозвољено узгајање индустријске конопље, а ову област уређује посебни Правилник о условима за гајење конопље из јула 2013. године. Дозвољено је гајити само сорте конопља које у себи садрже мање од 0,3 одсто психоактивне компоненте ТХЦ-а.

У „Јовањици“ је, како су Инсајдеру навели у Тужилаштву, пронађен канабис којИ садржи психоактивну компонентну већу од 0,3 ТХЦ.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Експлозија мафијашких обрачуна тресе Београд након затишја

5 (3) Протеклих дана у Србији дошло је до ескалација насиља и злочина, а за …

Удружење Свети Сава: Хоћемо хапшење нарко дилера, а не баба по пијаци!

5 (3) За комуналну полицију новца има, а за одељење за сузбијање наркотика „нема“. Хоћемо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend