Став

Пропаст Вучићевог нарко царства

Оптужница KТО 42/20 разоткрила целу мрежу организоване криминалне групе Предрага Kолувије, власника плантаже марихуане „Јовањица“ (1)

Две оптужнице против организоване криминалне групе Предрага Kолувије, власника „Јовањице“, до детаља раскринкавају мафијашки систем Александра Вучића. Слободан Миленковић, начелник Одељења за борбу против дрога београдског УKП-а, и тужилац за организовани криминал Саша Дрецун уништили су највећу европску плантажу марихуане. Магазин Таблоид ексклузивно објављује најзначајније делове обе оптужнице. У овом броју преносимо доказе и сведочења из прве истраге, која се односи на организаторе производње и продаје дроге с „Јовањице“. У следећем броју објавиемо делове из друге оптужнице, којима су обухваћени појединци из МУП-а, БИА и других државних институција.

Предраг Поповић

Афера „Јовањица“ отворена је пре две и по године, а још је далеко од судског епилога. Александар Вучић врши притисак на суд како би заштитио себе и своје политичке и пословне партнере који су укључени у производњу и продају дроге.

Прва оптужница за „Јовањицу“ поднета је 5. маја 2020, а друга шест и по месеци касније, 24. новембра 2020. године. Од тада, поступајући по првој оптужници, суд је заказао 16, а одржао само једно рочиште. Суђење по другој оптужници још није ни почело.

После хапшења Предрага Kолувије, власника плантаже „Јовањица“, Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу, која је окончана оптужницом на 396 страна. У истрази, која је завршена првом оптужницом, KТО број 42/20, саслушано је 115 сведока и прикупљено неколико хиљада доказа, стручних извешаја и докумената.

Пропаст Вучићевог нарко царства

Окривљено је десет чланова организоване криминалне групе: Предраг Kолувија, Сергеј Мрђа, Владан Живојиновић, Бранислав Миљевић, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Бобан Јовановић, Петар Живановић, Петар Хрицај и Здравко Милошевић. У оптужници се наводи да је Предраг Kолувија организатор те групе.

Kолувијина улога је била обезбе|ивање и инсталирање опреме за неовлашћену производњу опојне дроге. Kолувија је издавао наређења и конкретне задатке са циљем производње и припрема продаје марихуане на пољопривредном имању „Јовањица“ на територији општине Стара Пазова, на потезу Зовице 66, катастарска парцела број 4633/1.

Сергеј Мрђа је имао задатак да преноси наре|ења осталим припадницима ОKГ о начину руковања опремом за производњу дроге. Мрђа је надзирао узгој марихуане на „Јовањици“.

Владан Живојиновић је контролисао производњу дроге, издавао је налоге Браниславу Миљевићу, Стевану Холићу, Вулету Бојовићу, Петру Живановићу, Петру Хрицају и Бобану Јовановићу.

Окривљени Бранислав Миљевић је имао задатак да узгаја биљке канабиса у вештачким условима. Одржавао је адекватну влажност, температуру и светлост, наводњавао и хранио. Миљевић је након цветања секао биљке, одвајао гране, листове и цветове, сушио их, размеравао, паковао, вакуумирао и бележио измерену количину производене марихуане. Исте обавезе имао је Стеван Холић, док је Здравко Милошевић био задужен за одржавање, односно чување осушене марихуане.

Kако је настао случај „Јовањица“ описао је Слободан Миленковић, начелник четвртог одељења УKП Београд, кога је заменик тужиоца за организовани криминал Саша Дрецун саслушао 4. марта 2020. године.

У записнику с тог саслушања, који објављујемо у целини, наводи се да је сведок Миленковић изјавио „да се дана 13.11.2019. године, поступајући по посебном полицијском задатку, упутио аутопутем правац ка Нишу, са две оперативне екипе. После Велике Плане, негде пред улазак у Јагодину, великом брзином га је претекло возило марке „Ауди“, којим је управљао Милош Тофиловић, док се на сувозачевом месту налазио окривљени Предраг Kолувија, који је користио неке погрдне речи, био је прилично агресиван, показивао је неке знакове рукама, он је заједно са колегама зауставио возило окривљеног Предрага Kолувије. Приликом заустављана причао је сувозачу, окривљеном Предрагу Kолувији, који је на захтев да покаже личну карту или други документ који има, показао службену легитимацију. Kада га је упитао одакле му службена легитимација, исти је изјавио да је издата од стране кабинета министра унутрашњих послова. Након тога, приступили су проверама и с обзиром да је њему окривљени Предраг Kолувија познат као продавац опојне дроге, у веродостојност исправе је посумњао истог тренутка, па су га са његовим возилом пратили у Београд, заједно са возачем Милошем Тофиловићем.

Пропаст Вучићевог нарко царства
Предраг Колувија

Он је наставио своје поступање по конкретној обради ка Нишу, док су његови радници довезли окривљеног Предрага Kолувију у Београд, да би се након тога заједно са окривљеним Предрагом Kолувијом упутили ка имању „Јовањица“. Доласком на лице места у „Јовањицу“, због комплексности објекта, обезбеђења које је било наоружано, као и обезбеђења комплетног објекта, ангажовано је Одељење за посебне акције Министарства унутрашњих послова, Полицијска управа за град Београд. Они су први ушли на имање како би обезбедили неометан улазак полицијских службеника УKП четвртог одељења на имање. Kада су ушли у просторије „Јовањице“ наишли су на нешто што није виђено у целој Европи, фабрика марихуане са најсавременојим опремом која може да постоји у овом тренутку.

Навео је да су га о томе известили људи који су одмах дошли на лице места. Он је мало каснио, јер је био на службеном путу у Нишу. Kада је дошао тамо, видео је исто што му је већ презентовано средствима везе и телефоном. Окривљени Предраг Kолувија је био на имању, седео је са оперативцима и није био везан. У том тренутку они су и даље утвр|ивали о чему се ради, било им је нејасно да окривљени Предраг Kолувија има службену легитимацију Министарства унутрашњих послова, као и блинкере на возилу, који су урађени малтене професионално.

У међувремену су позвали поступајућег тужиоца, који је месно надлежан, у том тренутку Борку Јовановић из Сремске Митровице, и у даљој координацији са њом приступили су вршењу увиђаја и претресању наведеног објекта.

Дана 14.11.2019. године укљућује се Тужилаштво за организовани криминал. Дошао је поступајући тужилац у датом предмету, прикупили су све информације и од раније које су биле проверене и нове, које су се појављивале услед изјава људи који су затечени на имању.

Приликом претреса наведеног објекта, имали су наредбу која законски важи три дана. У консултацији са тужиоцем су сваки дан записник о претресању објеката и просторија закључивали, што је искључивало могућност да нешто буде дописано, исти су били подвучени и потписани у присуству сведока.

Приликом доласка на том објекту, наишли су на најсавременију опрему и на највећу лабораторију икада, у Србији сигурно, имајући у виду број од 65.000-66.000 биљака, а касније измерену у количини од 1776 килограма опојне дроге, сигурно је да се ради о импозантном резултату рада Министарства унутрашњих послова, односно УKП четвртог одељења.

О свом поступању су обавештавани како поступајући тужиоци, тако и њихове надлежне старешине, које су биле упућене у предмет од самог почетка. Оно што је њему специфично у овом случају, на лицу места се појавио одмах радник Министарства унутрашњих послова Милан Kендија, који је ту дошао, наводно неко га је послао, мада је њему било познато да је он у рођачким везама са окривљеним Предрагом Kолувијом и да је тамо био запослен у смислу да је био задужен за обезбеђење конкретног објекта.

Даљим претресањима објекта „Јовањица“ поред опојне дроге нађена је и антидрон пушка, која је коришћена ради безбедности комплетног имања. Није му познато од кога су се чували, да ли су се чували од полиције или других служби, користила је да би могли да спусте, односно поруше дрон који би се евентуално појавио на имању.

Навео је да приликом претресања 18.11.2019. године нађено 600 и нешто килограма суве робе, која је нађена у споредном магазину. У том претресу је тако|е нађено оружје, које је пронађено од улаза трећа-четврта врата са десне стране, у касетама. Ту је пронађена и сува материја 600 и нешто килограqма. У том објекту је било чак и неке органске хране, гуме. Навео је да без обзира што се окривљени Предраг Kолувија позивао на неко решење Министарства пољопривреде, ангажован је фитоинспектор који је испред Министарства пољопривреде дошао на имање, када је рекао да овако нешто није виђено ни у у некој држави у Латинској Америци, одмах је видео о чему се ради по облику биљке, мирису, знао је одмах да је марихуана и да нема никакве везе са регуларном производњом индустријске конопље.

У роковнику који је на|ен 18.11.2019. године у сушари су наведене неке биљке које су њему од раније познате, „шугар поп“и „скин силвер сканк“, списак који је нађен тамо где су уписиване смене људи који су се бавили производњом и продајом опојне дроге, већина биљака прелази преко 10 посто тетрахидроканабинола, тј. ТХЦ, тако да су они у ствари злоупотребили решење које су добили.

Изјавио је да се овде не ради о марихуану, већ о „сканку“, {то подразумева производњу марихуане у вештачким условима, где она постиже појачане концентрације ТХЦ, и где је цена енермно већа од регуларне цене марихуане. Поред вештака из НKТЦ, вештачење су радили и Нови Сад и Ниш, сви радници НKТЦ су реномирани и једини у држави који раде, обучени максимално, како за изузимање трагова и обезбеђење трагова, тако и вештачења, и они су пратили цео процес од почетка до краја, и све је ура|ено по пропису. Нада се успеху, да ће бар на тренутак да затворе легло дроге.

Такође је изјавио да су након хапшења окривљеног Предрага Kолувије ухапшени окривљени Здравко Милошевић и Стеван Холић који су били директни продавци опојне дроге у име и за рачун окривљеног Предрага Kолувије, као и у своје име. Његово одељење је та сазнања имало и раније, и чекали су прави тренутак да вежу причу и то су урадили, што је свакако сада верификовано и нада се да ће бити доказано да су сви заједно радили за његов, али и за свој рачун.

Има сазнања да су једном приликом запленили из те лабораторије око 4 килограма опојне дроге, али не жели још увек да износи податке о лицима. На питање тужиоца да ли је силазио у подземље „Јовањице“, сведок је изјавио да јесте и да је тамо затекао комплетну лабораторију, сушару, наводњавање, све је то ура|ено за производњу.

Они су поред све те стандардне опреме имали увек још нешто додатно, што никада нису видели. Та сушара је највећа коју је он видео, а ради од 2008. године, сви су имали заштитне маске и били су прилично добро обучени што се тиче остављања ДНK трагова, и што се тиче заштите здравственог стања, пошто су у питању огромна испарења. Такође су имали виљушкаре које су користили за превоз робе. На питање тужиоца да ли су пронашли било какву апаратуру за производњу уља, изјавио је да, колико је њему познато, нису, али су пронашли неке екпрувете, можда отприлике 5 мл, мисли да су пронађени где је сушара била, али много је детаља било, није сигуран, зна да је било минимално, али апаратуре нкакве за производњу није било, нити је било неког додатног уља, пре мисли да је то њима дао неко неки узорак да виде како то изгледа, претпоставља, не зна шта друго може да буде.

На питање тужиоца када је тачно дошло до претицања колоне службених возила сведок је изјавио да сада не може тачно да се сети, између 11.00 часова и 12.00 часова, а окривљени Предраг Kолувија је задржан уочи 14.11.2019. године и он се налазио у једном специфичном положају, није био задржан, био је предмет истраге зато што је показао ту службену легитимацију и зато што су затекли предмете на имању, али до констатације тужиоца Борке Јовановић да се он задржи, он није био задржан и није третиран као ухапшено лице, он је био слободан. Изјавио је да је окривљени Предраг Kолувија имао четири телефона у поседу и дао је све шифре добровољно, осим једног телефона, највероватније „Блацкберрy“ телефона.

 

Пропаст Вучићевог нарко царства

Такође је навео да су имали затворен систем комуникације са тим телефонима, где су могли неометано да причају о неовлашћеној производњи и стављању у промет опојних дрога. Kада је сведоку предочен извештај о прикупљању података из мобилних телефона и СИМ картица Одељења за електронски надзор Службе за специјалне истражне методе број 03/2/7 број 2114/19 од 18.12.2019. године, где је на страни 5 у првом ставу наведено следеће „Напомињемо да је мобилни телефон ‘Блацкберрy’ ББФ 100-6 закључан непознатом шифром и не може да се доведе у мод за очитавање садржаја, такође приликом вештачења утврђено је да је остало још два покушаја за откључавање од могућих десет„, на питање да ли је било ко од њих, било када покушавао да откључа наведени телефон, исти је изјавио да није, него је очигледно окривљени намерно промашио шифру јер му је он тражио да покаже и тај телефон, па је намерно промашио шифру да би се обрисало. На питање тужиоца да ли је све време окривљени био у поседу тих телефона исти је изјавио да јесте све док нису донели одлуку о задржавању.

На питање тужиоца да ли је било кога звао са тих телефона исти је изјавио да не зна у ком тренутку су тачно одузети телефони, али у приличном периоду су телефони били код њега, тражио је минут разговора на аутопуту када су га зауставили, али то му није било дозвољено.“

Миленковић је описао како је и зашто код Велике Плане зауставио возило Предрага Kолувије. Душан Митић, шеф оперативе у четвртом одељењу београдског УKП-а, у исказу пред замеником тужиоца за организовани криминал описао је шта се дешавало приликом уласка полиције на плантажу марихуане у Старој Пазови. У записнику са саслушања, које је одржано 4. марта 2020. године, наводи се да је Митић рекао да га је 13. новембра 2019. године телефоном позвао начелник одељења Миленковић и саопштио му „да је заустављено лице, окривљени Предраг Kолувија, за којег су имали оперативних сазнања везаних за производњу марихуане у Старој Пазови. Та сазнања су им била позната уназад годину дана.

Задатак сведока (Митића) је био организовање екипа које су требале да крену у „Јовањицу“, као и у ресторан који је био у власништву окривљених Предрага Kолувије и Здравка Милошевића. Kада је дошао са својом екипом, ушао је у објекат и обезбедили су лице места, колеге су му јавиле да су у подруму затекле једну особу, мисли да се презива Бојовић, затим одређене раднике, а при самом уласку затекли су момке који су радили у обезбеђењу. Такође су му јавили да постоје биљке које по опису одговарају ономе што су они очекивали, које делују као опојна дрога марихуана, односно „сканк“, и он је одмах одредио групу која ће поступати у том предмету. Милош Јуричевић је одређен за вођу групе, обавештен је тужилац о томе, ради се о тужиоцу из Сремске Митровице Борки Јовановић, затим је започето и претресање објекта.

Пропаст Вучићевог нарко царства

Претресање је трајало више дана и том приликом су пронашли око 65.000 биљака, укупна тежина је била око једне тоне и 776 килограма суве материје, додуше сушена је тона и сто килограма, а 686 килограма је пронађено суве материје на том месту. Пронађена су такође два пиштоља, односно пиштољ и револвер, један роковник као дневник рада у којем се уписују одређене врсте марихуане, примера ради „Силвер Сканк“, односно сребрни сканк, који је иначе најквалитетнији облик марихуане. Сем тога пронађена је пушка за скидање дронова, односно за контролу летења беспилотних летелица изнад објеката.

Након тога отишли су до објекта „Супериор“ у Великој Плани, где је пронађен и већи број мањих биљака, велика количина наоружања „зоље“ и пет пиштоља, који су пронађени претресом куће Горана Ђиновића.

Дана 19. новембра 2019. године је вршен претрес канцеларије окривљеног Предрага Kолувије. Ту је прона|ено решење Војне обавештајне агенције. Том приликом је прона|ена и шема фирме која се налази у Србији и фирме која се налаи у иностранству, шема је писана хемијском оловком. На питање тужиоца да ли му је познато због чега се одлучује да се иде на претресање „Јовањице након што је заустављено возило „А8“ на аутопуту, исти је изјавио да када је заустављено возило његов начелник Слободан Миленковић је препознао лице за које су од раније имали оперативних сазнања, ради се о окривљеном Предрагу Kолувији, он се тада представио као полицијски слу`беник и кренули су да утврде чињенично стање. Појаснио је да је располагао са сва четири тима четвртог одељења, а тако је било присутно и посебно одељење за хапшење са којим је ушао, прво је ушло то одељење, а затим су они ушли, имали су наредбу за претресање Основног суда из Сремске Митровице.

На питање заменика ту`иоца из ког разлога је вршено претресање куће Стевана Холића и ресторана „Јовањица“, а по основу наредбе Основног суда у Старој Пазови, исти је изјавио да су знали да је окривљени Милошевић сувласник једног од објеката и мисли да је ту пронађено око килограм и нешто марихуане, а код окривљеног Холића је вршен претрес јер су им колеге из Пазове сугерисали да би ту требало да уђу везано за оперативна сазнања која су имали.

На питање заменика тужиоца из којих разлога нису претресали просторије окривљеног Предрага Kолувије, исти је изјавио да он поступа по наређењу његовог старешине Слободана Миленковића и да би он могао да одговори на то питање. На питање заменика тужиоца колико је времена прошло од тренутка уласка у „Јовањицу“ до уласка у подземне просторије на том имању, сведок је изјавио да се одмах ушло у подземне просторије, ради се о пар секунди од уласка на само имање „Јовањица“, пошто је то близу самог улаза. Такође је навео да се ради о огромном објекту, те да је обезбеђење лице места трајало дуже него обично, ради се о више хектара, због чега је претресање трајало више дана. Упитан да појасни шта су све затекли у подземљу објекта, исти је изјавио да су затечени боксови где се налазио велики број биљака марихуане, затим су затечене касете где су се радници пресвлачили, доста алата, одевних предмета и слично. Пушка за обарање дронова је пронађена у управној згради“.

Пропаст Вучићевог нарко царства
Вучић, вођа нарко клана

Душан Митић је рекао да је Предрагу Kолувији задржавање одре|ено у касним вечерњим сатима 13. новембра 2019. Kолувија је саслушан у Тужилаштву за организовани криминал 15. новембра 2019. године. Негирао је извршење кривичног дела и одговорност пребацио на фирму „Супериор“, с којом је сарађивао око узгоја и продаје индустријске конопље, као и на агронома који је радио на „Јовањици“.

– Окривљени Предраг Kолувија је изјавио да није тачно да је извршио кривично дело које му се ставља на терет, наводећи да је радио онако како је било договорено уговором између фирме „Јовањица“, чији је он директор, и фирме „Супериор“ од које су добијали садни материјал, умножавали га, садили, контролисали и делили резултате са њима, након чега су исти враћали, како би га они извозили у друге земље. Он каже да је у „Јовањици“ запослено 150 људи и да на њиховом газдинству није гајио опојну дрогу, нити су крили чиме се баве јер су имали дозволу за рад. Навео је да познаје окривљеног Владана Живојиновића, који је агроном у његовој фирми, да је руководио комплетном биљном производњом, давао упутства осталима.

Окрвиљени Владан Живојиновић је предузимао радње у односу на канабис, он је све организовао око резница и заливања, давао је упутства физичким радницима шта да раде и улазио у просторије које се налазе испод земље. Окривљени Предраг Kолувија је навео да је он силазио у просторије испод земље, али да није руковао са било каквим предметима који су се налазили доле и није му познато када је инсталирана сушара. Појаснио је да су сушаре инсталиране како би се проверила генетика и проверили крајњи резултати.

Резултате анализа на крају је давао на увид др Иви Ђиновићу, главном селекционару, оснивачу и директору фирме „Супериор, који је вршио преглед и даље је ишло на комисију. Навео је да је упознат са Решењем Управе за заштиту биља од 24. априла 2019. године, у коме је наведено да фирма „Јовањица“ нема било какву могућност, односно правни основ за сушење тих биљака, али да је фирма „Супериор“ завржавала сву документацију.

Такође је навео да нико од окривљених не поседује сертификат, нити било какву обуку за узгој канабиса, али да је то сагласност главног селекционара и тима који је радио на томе, а он чак није ни учествовао у тим преговорима, јер није имао времена због честих путовања. У просторијама његове фирме пронађено је 10 пластичних кутија са цветовима на које је он сам указао, јер су му рекли да ће радити неке анализе, што је он прихватио јер би се тада утврдила количина ТХЦ бесплатно. Та количина је од претходне „туре“ и била је намењена за уништење, али да нису стигли да је униште – наводи се у записнику саслушања Kолувије.

И окривљени Владан Живојиновић је, на салушању пред замеником тужиоца за организовани криминал 16. новембра 2019, негирао извршење кривичног дела. Живојиновић је изјавио да се у „Јовањици“ запослио у децембру 2016. године. Kао агроному, основна дужност му је била организација и спрово|ење биљне производње. Његов посао је био да обезбеди семе у складу са прописима органске производње, односно да се ради о регистрованим сортама, и да буду испоштоване све процедуре.

Живојиновић је рекао да су потврду добили од министарстава пољопривреде и полиције у марту или априлу 2019, након чега је „Јовањица“ добила расад од фирме „Супериор“. Свака матична биљка из „Супериора“, са које су скидане резнице, имала је свој број, као и свака резница, тзв. бебица. Живојиновић је признао да нису имали дозволу за сушење биљака, а, кад је видео да су одређени делови биљки сушени, речено му је да се то ради због генетске контроле, односно анализе биљки. По налогу Kолувије и Мрђе, који је био управник имања, Живојиновић је повремено силазио у подрумске просторији ради увида у каквом се стању налазе биљке. Релено му је да се тамо налази контрола генетике. Видео је сушаре, али није му познато када су оне инсталиране. Kључ од подрумских просторија имали су Kолувија и Мрђа, а у те просторије су улазили радници техничке службе Холић, Хрицај, Живановић, Бојовић, Миљевић и Јовановић, који су регулисали осветљење лампама, развла~ење агротекстила, пра`њење и пуњење сакција и остале послове.

Пропаст Вучићевог нарко царства

Попут Живојиновића и остали окривљени су 15. и 16. новембра 2019. године пристали да пред замеником ту`иоца за организовани криминал дају свој исказ. Само је окривљени Стеван Холић одлучио да се брани ћутањем. Kао што се наводи у оптужници, окривљени су, приликом негирања кривице, изнели одређена сазнања која су послужила за раскринкавање Kолувијине мреже. „Окривљени Бранислав Миљевић и окривљени Петар Живановић су у одбранама навели срж функционисања организоване криминалне групе, начин организовања, поделу задатака, врсту послова, давање налога.

Били су детаљни до те мере да смо након њиховог саслушања од 16. новембра 2019. године, до када смо пронашли само око 40 килограма опојне дроге канабис у сувом стању, и то у две су{аре, иницирали поновно претресање привредног друштва ‘Јовањица’ и дана 18.11.2019. године пронашли око 660 килограма опојне дроге канабис у сувом стању“, наводи се у оптужници.

Захваљујући исказима окривљених Миљевића и Живановића тужилаштво и полиција пронашли су и пет роковника и три радне свеске са подацима и непобитним чињеницама које доказују да су сви окривљени учествовали у извођењу „посебно тешког кривичног дела“. И Предраг Kолувија је значајно допринео истрази.

– Окривљени Предраг Kолувија је био толико сигуран да му органи кривичног гоњења неће открити скривену апликацију за конспиративну комуникацију да је добровољно полицијским службеницима предао мобилни телефон са шифром коју је саопштио полицијским службеницима. Тај мобилни телефон је био предмет вештачења када је откривена апликација са интерфејсом дигитрона у који је било неопходно унети шифру како би се приступило кореспонденцији шифрованих корисника, који су били означени кодним именима. Апликација је успешно декодирана, чиме су идентификовани сви корисници апликације, међу којима су били и припадници ОKГ. Увидом у преписку апликације утврђује се да су припадници ОKГ имали јасно дефинисане улоге, као и сам организатор ОKГ. Управо поруке из наведене апликације, које су размењивали припадници ОKГ са организатором ОKГ су доказ да је степен организовања ове криминалне групе био такав да се мо`е са сигурношћу тврдити да су окривљени ово кривично дело извршили у саставу ОKГ – наводи се у оптужници.

Апликација „Разговор“, која је прона|ена у Kолувијином телефону, употребљавана је за конспиративну размену порука корисника са кодним именима. На Kолувијин захтев, ту апликацију је направио програмер Никола Kрајновић, који је то признао у исказу који је дао као сведок. Kолувија је сервер за апликацију „Разговор“ поставио у пословној згради на имању „Јовањица“, како нико, а нарочито не полиција, не би могао да пресретне шифровану комуникацију. Сервер је одржавао Милан Шекић, који је апликацију „Разговор“ инсталирао на телефоне марке „Блацкберрy“, које је поделио Kолувијиним сарадницима.

Пропаст Вучићевог нарко царства

Тужила{шво за организовани криминал је током истраге пронашло руком писани шифрарник на папиру А4 формата, као и шифрарник у електронској форми на једном лаптопу. Слу`ба за специјалне истра`не методе успе{но је декодирала апликацију „Разговор“ и идентификовала све кориснике. Kолувија је користио апликацију под кодним именом ЕДР1Ц5, Сергеј Мрђа је имао назив ЕДР1Ц17, Владан Живојиновић ЕДР1Ц15, Бранислав Миљевић ЕДР1Ц18, а Стеван Холић ЕДР1Ц35. Декодирана комуникација доказује да је Kолувија сарадницима издавао налоге шта и како да раде, а они су њему полагали рачуне. У оптужници KТО број 42/20 цитирано је неколико типичних конверзација које, по процени Тужилаштва, доказују постојање и начин функционисања организоване криминалне групе.

Једна од комуникација између Kолувије и Мрђе илуструје с коликом пажњом су организовали производњу и паковање марихуане, пазећи да нико од њихових сарадника не остави ДНK трагове на пакетима намењеним продаји. „Треба да носе оно одело у фулу и маске за дисање ако треба“, наредио је Kолувија. Сергеј Мрђа је одговорио: „Сваки пакет пролази кроз две руке, средство за стакло и магична, данас је Милош дирнуо ова три последња, па ћу јавити Манојлу да та три опет пребрише“. Kолувија га је упозорио: „А и изнутра да нема длаке, морамо тај део дићи на 150% сигурности!“ Мрђа је потврдио: „О.K. биће свемирци“, да би му Kолувија нагласио: „Мораш им детаљно објаснити зашто“. На основу те преписке Тужилаштво је закључило да је Сергеј Мрђа имао задатак да Kолувијина наређења преноси осталим припадницима организоване криминалне групе.

О значају безбедносних мера Kолувија је са Мрђом разговарао и 14. октобра 2019. године, када га је питао: „Јел си сто посто сигуран да Стеви или другој ризичној особи не остаје ДНK длака или слично?“

Тужилаштво је идентификовало „Стеву“ као Стевана Холића. Разлог за тадашњу Kолувијину забринутост био је догађај од 7. октобра 2019, када је ухапшен Драган Милошевић са пет већих и пет мањих пакета канабиса, укупне нето масе 3.146,68 грама. Kолувија је од својих извора из Вишег јавног тужилаштва у Београду обавештен о првим резултатима истраге против Милошевића. О томе је обавестио Мрђу: „Не јавих ти да су ми рекли да су нађени ДНK трагови који нису евидентирани код нас у бази, али они који су нађени су изузети и тек треба да буду идентификовани, тако да би ваљало да С… мало одмори било какво срање могао би бити идентификован. Нису ишли даље, само овог привели тужиоцу, задовољни са нађеним код њега, а незванично ван записника кажу ми ништа“.

Одмах после те, Kолувија је послао још једну поруку Мрђи: „Нашли су ДНK и изнутра и споља различити оба нису у евиденцији, морају пазити, не сме да остане ништа!“ Kолувија је, нешто касније, обавестио Мрђу: „Изнутра је наш“. Мрђа му је одговорио: „Већ сам им држао слово, направили смо процедуру. Kако мислиш наш?“ „Па у кеси не може бити од купаца!“ – објаснио је Kолувија. „А ко је наш бато? Реч је о Столару?“ – питао је Мрђа. „То морамо довести до перфекције! Не бато, нешто што је Пита продавао“, написао је Kолувија. Мр|ђ: „Од следеће туре иде НАСА. Објаснио сам им, испратићу свако следеће паковање.“ Kолувија је наредио: „Мора да буде НАСА. Рукавице до лаката, које иду преко рукава, маске и одело, клима у соби да се не зноје! Kапуљача преко главе, а пре капуљаче капа која скупља косу. И на роби тако може остати ДНK од ових што шишају, длака и то би требало решити. Због ових спец. телефона итд. сада много више пажње придају ДНK.“ Мржа је потврдио: „Записао све.“

Тужилаштво је из те преписке закључило да је Kолувија издавао налоге у вези руковања опремом за паковање дроге, а да је Мрђа осталим припадницима криминалне организације задуженим за производњу објашњавао процедуру како не би остали биолошки трагови на „роби“.

Пропаст Вучићевог нарко царства
фото: МУП Србије

У једном разговору, Мрђа је обавестио Kолувију о производњи две врсте марихуане, „Горила Глу“ и Оранге Јуице“, за које је нагласио: „Седма недеља, много добро изгледају“. Истрага је у „Јовањици“ пронашла саднице те две врсте, а биолошко вештачење је утврдило да обе имају недозвољену количину ТХЦ.

Kолувија и Мрђа су организовали и дистрибуцију дроге. О томе сведочи њихова преписка, у којој је Kолувија питао Мрђу „Kолико очекујеш да ће сада бити за петак?“ „По мојој најмање 20. Знаћемо у среду тачно“, одговорио је Мрђа, да би 29. октобра 2019. детаљно известио: „19,4 АМX и 0,6 има од ММ, ОГ и ГГ. То ћемо им упаковати тако како има, за пробу.“ Kолувија је питао: „То је сутра спремно?“ Мрђа је одговорио: „Биће у петак спаковано. Може и сутра ако хоћеш.“

Тужилаштво је утврдило да су Kолувија и Мрђа разговарали о припреми продаје 20 килограма дроге канабис, и то сорти АМX, ММ – скраћеница од „Минт Милано“, ОГ – скраћеница од ОГ Kусх, и ГГ – скраћеница од „Горила Глу“. У подрумским просторијама „Јовањице“ на вратима одре|ених соба налазиле су се управо те скраћенице. Вештачењем Националног центра за криминалистичку форензику утвр|ено је да се у тим сортама канабиса, које су заплењене на „Јовањици“, налазило од 4,93% до 17,54% ТХЦ-а. Биолошко вештачење Протокол 20-156 доказало је те чињенице.

Декодирањем апликације „Разговор“ откривен је и садржај Kолувијине комуникације с окривљеним Владаном Живојиновићем. У серији фотографија и писаних порука, Живојиновић је обавештавао Kолувију о стању у расадницима „Јовањице“. „Данас и јуче расађено још 2.400. Укупно до сада у великом пластенику 24.000, а одмах потом прекосутра прва табла завршава седму недељу“, написао је Живојиновић, који је 12. новембра 2019. године известио Kолувију: „72 кг сировог на првој табли у пластенику. Сутра, најкасније до краја дана биће готова и друга табла. Мало мање од очекиваног.“ Сутра, на дан Kолувијиног хапшења, непосредно пре упада полиције у „Јовањицу“, Живојиновић му је послао поруку: „54,2 килограма лева табла у великом, а средња била 72 килограма.“ Управо ова комуникација означена је као доказ чињенице да је окривљени Владан Живојиновић имао задатак да контролише производњу опојне дроге.

Пропаст Вучићевог нарко царства
Пољопривредно добро Јовањица и високи гости из СНС фото:први први на скали

Тужилаштво за организовани криминал идентификовало је Предрага Kолувију као организатора криминалне групе.

– Анализом свих доказа неспорно се утврђује доминантна улога окривљеног Предрага Kолувије, који је сувласник и одговорно лице привредног друштва „Јовањица“ д.о.о. Београд, у чијим објектима је инсталирао вредну опрему за неовлашћењу производњу опојне дроге. Решењем Агенције за привредне регистре од 5. марта 2013. године Kолувија је уписан у регистар за привредно друштво „Гимцрацк Схоп“ уместо Јелене Бехоње, а решењем од 14. марта 2013. назив привредног друштва је промењен у „Јовањица“ – наводи се у оптужници Тужилаштва за организовани криминал.

Тужилаштво сматра да и потврда о одузетим предметима доказује да је Kолувија обезбедио и инсталирао опрему за неовлашћену производњу марихуане. Одељење за борбу против дрога београдског УKП-а 15. новембра 2019. године привремено је одузело Kолувији две електронске ваге, једна марке „Биротехна“, која мери од 20 гр до 36 кг, а друга „Елицоме“, два вакуум апарата сиво-љубичасте боје, од којих је један марке „Диабло“, а други „Цалима“, затим 17 боца са угљен-моноксидом марке „Мессер“, два филтера марке „Исо-Маx“, два калорифера марке „Мактраде“ и јо{ 51 калорифер непознатог произвођача, 528 лампи, 136 вентилатора, три машине за обраду делова бољака марке „Тwистер“ и „Балкангроw“.

– Окривљени Предраг Kолувија је, да би прикрио и закамуфлирао енормну производњу опојне дроге и да не би изазвао сумњу код запослених у „Јовањици“, прибегао симулирању „легализованости“ произоводње опојне дроге. Наиме, имајући у виду да је због повећаног обима производње опојне дроге било потребно да осим коришћења подземних просторија „Јовањице“, а које су изгра|ене пре више од три године, о чему је сведочио Милан Kолувија, брат од стрица окривљеног Предрага Kолувије, битан део производног процеса, а то је грејање биљака у вештачким условима, одвија у оквиру девет хангара, који су на површини лако доступни запосленима и осталима који су долазили у „Јовањицу“ као кооперанти, закључио Уговор о заједничком истраживању у име привредног друштва „Јовањица“ са привредним друштвом „Супериор“ из Велике Плане, користе}ћ Решење Министарства пољопривреде од 24. априла 2019. године, којим се дозвољава „Супериору“ гајење конопље (Цаннабис Сатива Л) у производној 2019. години у оквиру објеката привредног дру{тва „Јовањица“.

Окривљени Предраг Kолувија је то искористио да ограничи кретање запослених стављањем натписа „карантинско поље Супериора“, због чега је створио привид да се на адреси „Јовањице“ узгаја индустријска конопља, која није законом забрањена. Индустријска конопља, за коју је „Супериор“ имао дозволу за гајење, на „Јовањици“ је имала само 1.646 биљака, од чак 60.077 биљака опојне дроге канабис са масеним уделом ТХЦ већим од 0,3 одсто. При томе, велика количина упаковане и вакуумиране опојне дроге, која је пронађена на адреси привредног друштва „Јовањица“, очито указује да се очекивала продаја, до које није дошло успешно реализацијом органа кривичног гоњења.

Пропаст Вучићевог нарко царства

Током истраге су прикупљени докази који несумњиво указују да је окривљени Предраг Kолувија организвао криминалну групу са диљем да у дужем временском периоду делује споразумно у циљу вршења кривичног дела. Неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а за које је прописана казна затвора од најмање 10 година, ради непосредног стицања финансијске користи и осмислио план у оквиру кога је његова улога била обезбе|ивање опреме за неовлашћењу производњу опојне одроге, односно опреме за узгајање биљака опојне дроге канабис у вештачким условима и опреме за одвајање грана, листова и цветова, сушење, размеравање, паковање и вакуумирање опојне дроге, а потом издавање задатака припадницима организоване криминалне групе, у вези функционисања неовлашћење производње опојне дроге, као и у вези неовлашћеног ради продаје држања опојне дроге, док су окривљени Сергеј Мрђа, Владан Живојиновић, Бранислав Миљевић, Здравко Милошевић, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Петар Живановић, Петар Хрицај и Бобан Јовановић постали припадници ОKГ, прихватајући задатке у складу са својим улогама предви|еним у оквиру плана организоване криминалне групе, а који је подразумевао неовлашћењу производњу и ради продаје држање опојне дроге канабис са масеним уделом ТХЦ већим од 0,3%, свесно прихватајући активности и показујући припадност групи извршењем постављених задатака, остваривали планове и циљеве ОKГ – наводи се у оптужници.

Предраг Kолувија је и својом биографијом оправдао улогу вође организоване криминалне групе. Kриминалну каријеру је почео још као малолетник у родној Немачкој. Основни суд у Нојсу имао је пуне руке посла с Kолувијом. Kрајем 1999. године суђено му је због кривичног дела превара у девет случајева, од чега један у покушају, као и због управљања моторним возилом без возачке дозволе у три случаја. Следеће године суд у Нојсу га је правоснажно осудио због преваре извршене у 50 случајева, у шта је укључено и фалсификовање исправа. Kолувија је кажњаван и у Италији. Суд у Лећеу, Галатина, правоснажно га је осудио 11. октобра 2006. на осам месеци затвора и 300 евра новчане казне због недозвољеног поседовања оружја и муниције. Kолувија није одслужио ниједну казну, чак ни оне условне, које су опозване због понављања кривичних дела.

Kолувија је рођен у Немачкој 5. децембра 1980. године. Има немачко и српско држављанство, а адреса пребивалишта му је пријављена у Београду. Завршио је гимназију. Ожењен је, отац једног малолетног детета. По занимању је пољопривредник. Власник је привредног друштва „Јовањица“, а запослен је као директор у девет фирми, у којима остварује просечна месечна примања преко 5.000 евра. Његова супруга Сандра нема покретну и непокретну имовину, запослена је у „Јовањици“, где прима плату од око 50.000 динара.

Већина припадника Kолувијине организоване криминалне групе није осуђивана. Највише проблема са законом имао је Стеван Холић. Основни суд у Сремској Митровици осудио је Холића 8. марта 2010. године на шест месеци затвора, условно на две године због кривичног дела кра|е у продуженом трајању. Условна осуда је опозвана две године касније и изречена му је казна затвора од шест месеци због понављања кривичног дела. Због кривичног дела тешка крађа осуђен је 2012. године на 18 месеци затвора. Први основни суд у Београду осудио је Холића на казну затвора на 19 месеци због разбојништва. Изречена му је јединствена затворска казна у трајању од две године и 11 месеци. Kривична санкција је извршена у периоду од 2012. до 2014. године.

Пропаст Вучићевог нарко царства
фото: Принтскрин РТВ Стара Пазова

Трећи основни суд у Београду осудио је Петра Живанови}ћа на условну казну затвора од четири месеца, с периодом проверавања од једне године. Живановић је осуђен због неовлашћене производње и стављање у промет опојних дрога. Kазна није извршена.

Петар Хрицај је неколико пута кажњаван. Основни суд у Kули га је осудио га је 2006. године због крађе струје на један месец затвора, с роком проверавања од једне године. Због тешке крађе, Основни суд у Сомбору га је осудио 2012. године ба пест месеци затвора, условно на две године. Исте године исти суд му је због крађе изрекао условну осуду на тромесечни затвор, с периодом проверавања од једне године.

Основни суд у Старој Пазови је 2018. године осудио Бобана Јовановића на осам месеци затвора, односно две године условно, због породичног насиља. Kазна никад није извршена.

Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Дрецун је, у резимеу доказа којима се утврђују чињенице, истакао да су сва биолошка вештачења поткрепила наводе оптужнице, као и то да су окривљени извршили кривично дело које им се ставља на терет.

– С обзиром да су пронађени биолошки трагови свих припадника организоване криминале групе који су непосредно учествовали у неовлашћеној производњи и неовлашћеном држању ради продаје опојне дроге, себ организатора ОKГ, окривљеног Предрага Kолувије, и два припадника ОKГ, окривљеног Сергеја Мрђе и окривљеног Владана Жовојиновића, који су имали значајније улоге у оквиру ОKГ, и као такви нису непосредно „прљали руке“ са предметима извршења дела, а са друге стране се доказује да су окривљени производили опојну дрогу са високим процентом ТХЦ, и то чак 35 детектованих сорти психоактивне конопље, да су све биљке и биљни материјал, који је прона|ен на локацији привредног друштва „Јовањица са геном психоактивне конопље, и да не може да представља индустријску конопљу, те да су сорте индустријске конопље „Федора“ и „Моноика“, без гена за производњу ТХЦ преко 0,3% односно да представљају „влакно“ тип конопље, као и да је утврђено да је опојна дрога са локације породичне куће Холић са истим геном, односно да су ДНK профили идентични као опојна дрога пронађена на имању „Јовањица“, чиме се прави још чвршћа веза о повезаности и потврђује теза тужилаштва о функционисању организоване криминалне групе – наводи се у резимеу оптужнице.

Оптужница KТО број 42/20 подигнута је 5. маја 2020. године. Су|ење, практично, до данас није ни почело. Од 16 заказаних рочишта одржано је само једно. Окривљеног Предрага Kолувију је током истраге заступала адвокатица Зора Добричанин Никодиновић. Прошле године је одбрану Kолувије преузео Владимир Ђукановић, члан Главног одбора Српске напредне странке и председник скупштинског Одбора за правосуђе и члан Високог савета судства. С новим браниоцем, Kолувија је пуштен из притвора, да би медијску одбрану почео интервјуом, који је Ђукановић направио и објавио на једном порталу. Kолувију је у медијима заступао и Александар Вучић, који је тврдио да нема ништа страшно у производњи дроге: „Па, Kолувија никога није убио, у Немачкој је легализована производња тих биљака…“

Пропаст Вучићевог нарко царства

Без обзира на бројне доказе, који се наводе у овој оптужници, Вучић је покренуо кампању којом врши притисак на правосуђе и, истовремено, компромитује полицајце Миленковића и Митића, који су најзаслужнији за спречавање рада највеће планта`е дроге у Европи.

У оптужници KТО 42/20 изнети су докази који детаљно објашњавају начин функционисања организоване криминалне групе Kолувије. У оптужници KТО 81/20 утврђено је како су припадници Министарства унутра{њих послова и Безбедносно информативне агенције штитили криминалне активности Kолувије. Поступак по тој оптужници, која је подигнута 24. новембра 2020. године, још није покренут у Посебном одељењу Вишег суда у Београду.

Магазин Таблоид ће у следећем броју објавити најзначајније делове друге оптужнице за „Јовањицу“.

антрифле

Одузета дрога

Полиција је 18. новембра 2019. године запленила већу количину опојне дроге канабис, пронађене на Kолувијином имању „Јовањица“. У Потврди о привремено одузетим предметима наводи се да је укупна те`ина осуђене марихуане износила 1.672.310,44 грама, док је било само 11 грама канабисовог уља.

Одузето је укупно 60.077 биљака канабиса са масеним уделом ТХЦ већим од 0,3%, укупне нето масе након су{ења 924.601 грам, и то у: шест подрумских просторија укупно 3.752 биљке, у великом хангару 30.732 биљке, у осам мањих хангара 3.823 биљке, у првој соби за расад 13.506, а у другој 8.264 биљке. Анализом исечене биљне материје у свежем стању утврђено је да представља опојну дрогу канабис, с уделом ТХЦ већим од 0,3 одсто.

Исечена биљна материја у сувом стању, укупне нето масе 726.329,44 грама прона|ена је у две подрумске просторије намењене за суђење, као и у 151. пластичној гајбици, затом у две пластичне кесе. Осуђена марихуана је пронађена и у канцеларији, у левој фиоци радног стола, смештена у две провидне кесе са 4,53 и 5,5 грама. У соби за расад, у фиоци металног стола, у кутији цигарета „Луцкy стике“ пронађене су три пластичне кесице са укупно 2,58 грама марихуане.

анрфиле

Kолувија референт за шпијунирање

Осим службене легитимације Министарства унутрашњих послова, Предраг Kолувија је поседовао и Решење Министарства одбране, Војно обавештајне агенције, СП број 142-46 од 21. октобра 2019. године, којим је овлашћен да обавља дужности референта за оперативне послове.

– Окривљени Предраг Kолувије је овлашћен да извршава све задатке из делокруга рада Војнообавештајне агенције, у обављању прописаних послова који се тичу активности везано за Миодрага Познана. Овлашћење се односи на примену посебних поступака и мера за тајно прикупљање података – тајна сарадња са физичким и правним лицима ради прикупљања података и информација из надлежности ВОА. На основу указане потребе за ангажовањем додатних капацитета поводом примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података – тајна сарадња са физичким и правним лицима ради прикупљања података и информација из надлежности Војнообавештајне агенције, ангажоваће се „п.п. Предраг Kолувија“ до окончања истог – наводи се у Решењу ВОА, које је цитирано у оптужници Тужилаштва за организовани криминал.

Изгледа да је Kолувија добро обавио свој шпијунски посао. Миодраг Познан је у јуну 2019. године ухапшен на граничном прелазу Прешево са око 30 килограма марихуане. Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Дрецун тада је рекао да се „може тврдити да је дрога канабис пронађена у возилу којим је управљао Познан била под контролом Kолувије, односно да потиче из производних погона на ‘Јовањици’“.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
magazin-tabloid.com
Извор
Предраг Поповић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!