Ко све саветује српску владу и по којој цени

Ко све саветује српску владу и по којој цени

4
(4)

Унитед Група и две њене компаније са седиштем у Холандији поднеле су арбитражни захтев против државе Србије Центру за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону. Унитед Група, тврди да је Србија прекршила обавезе споразума о инвестирању са Холандијом о заштити инвестиција, а влада је игнорисала предлог за споразумно решење спора. У међуврему је потврђено да ће Србију током арбитраже заступати адвокатска канцеларија Шери Блер, супруге некадашњег британског премијера, који већ годинама саветује све Вучићеве владе. Јасмина Добриловић о арбитражи и старом партнеру ове власти.

Што не може да се реши правним путем у Србији, мораће у Америци. Да би заштитила инвестиције компаније у Србији, Јунајтед група и две њене компаније поднеле су захтев за арбитражу против државе Србије, јер Влада не одговара на ранији захтев да се спор реши споразумно. И то Међународном центру за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону.
„Почев од 2014. године, Унитед Група је на удару бројних неоснованих и дискриминаторних мера спроведених од стране српских власти и државних институција. Оне се спроводе у оквиру интензивне и оркестриране кампање које су имале за циљ смањење тржишног учешћа СББ компаније, телекомуникационг оператора Унитед Групе у Србији и за промоцију и спровођење интереса компаније Телеком Србија“

Оно о чему је известио британски Телеграф пре три дана, да је Влада Републике Србије унајмила адвокатску канцеларију Шери Блер, супруге Тонија Блера, како би помогла у саветовању због оптужби да држава гуши независну телевизијску и интернет компанију “Јунајтед групу”, тачно је. Све стоји на сајту Светске банке, плус податак да осим Блерове канцеларије постоји тим који заступа државу у спору који се пред вашингтонском арбитражом налази од 4. фебруара.

“Арбитражни спорови су у принципу спорови који се брже решавају него пред редовним судовима. Е, ово је специфична ситуација, имате институционалне, имате ад хоц, ова је институционална колко сам чуо, у Вашингтону” каже Рајко Игњачевић, адвокат.

Игњачевић који у каријери има скоро 70 арбитража каже да је процес такав да суди арбитражно веће и свака страна именује по једног арбитра. Колико је у интересу државе да иде у Вашингтон и одакле новац да плаћа скупу канцеларију Шери Блер, Омниа стратеџи?

“Није у интересу, боље да буде компромис неки, по мом мишљењу него скупа арбитража, одлука и тако даље” истиче Игњачевић и додаје:

“Ја сам то видео у новинама, мене то изненађује зато што она као адвокат није препознатљива у свету арбитраже, знате. Ми у Европи се знамо и ко за коју браншу ради”.

“То су изузетно скупи спорови, дан вашингтонске арбитраже јако много кошта, пресуда може да буде изузетно тешка по једну или по другу страну и у том смислу сигурно, верујте да ни адвокати ни једне али ни друге стране неће бити јефтини” каже Ненад Вуковић председник Друштва лобиста Србије.

Можда адвокатска канцеларија жене бившег премијера Британије Тонија Блера ради бесплатно за Србију као што је и њен супруг, према тврдњама српске премијерке и председника, такође бесплатно, без уговора, саветовао Владу Србије.

“Фирма њеног супруга је у једном периоду заступала Владу Србије, немамо податке да ли и даље заступа и да ли је за то плаћано, али мислим да ту не би било сукоба интереса у класичном виду, а о неким етичким аспектима би се могло расправљати” каже Вуковић.

Подсећамо на то да је на сајту Института за глобалне промене Тонија Блера јавно објављен оглас за ангажман два саветника у Влади Србије. На питање ко и колико плаћа Блеров Институт, јавност је добијала следеће одговоре.

“То што институт Тонија Блера ради је део њихових непрофитних активности. Дакле, про боно активности, волонтерских активности” рекла је Ана Брнабић, председница Владе Србије 1. марта 2019. године.

“Ми немамо никакав тог типа уговор јер не плаћамо ни динар, нисам вас тада лагао ни ја, а није вас лагала ни Ана Брнабић. Дакле, никаквог уговора немамо, про боно од појединих људи који су врло стручни добијемо и подршку и помоћ и ја сам им на томе веома захвалан” рекао је Александар Вучић 1. новембра 2019. године.

Да ли се захвалност сада исказује у ангажовању фирме за коју британски Телеграф наводи да сат наплаћује око хиљаду долара? Грађани Србије немају потврду ни о даљим наводима листа, а то је да су Блер и његова консултантска фирма саветници Владе Србије већ шест година. Уговор фирме о саветовању Србије финансирају Уједињени Арапски Емирати, тврди лист који је “власт у Србији називао аутократском и популистичком”. С друге стране, консултантска фирма Тонија Блера огласила се тврдећи да нису ни на који начин утицали да фирма Шери Блер добије посао заступања Србије.

Иначе, познато је да је компанија супруге Тонија Блера саветовала косовску владу о томе како да се понаша према Србији у процесу о Специјалном суду. Информације о Блеровом ангажману у Србији месецима су се спорадично појављивале. У фебруару 2015. медији су известили да је он инкогнито у Београду …

Од кад је дошао на власт, пре скоро деценију, Александар Вучић је имао интересантан избор саветника, странаца. Од Доминика Строс Кана, преко Алфреда Гузенбауера, Франка Фратинија, али највећу пажњу привлачили су лидери Нато држава током бомбардовања 1999. Тони Блер и редовни учесник напредњачких митинга Герхард Шредер.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ усвојили закон за фриленсере и тако гурнули 100.000 људи у дужничко ропство!?

4.6 (5) Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу …

Станко Суботић од концесије београдског аеродрома "Никола Тесла" зарадио 47 милиона евра

Станко Суботић од концесије београдског аеродрома „Никола Тесла“ зарадио 47 милиона евра

5 (1) У позадини концесије београдског аеродрома испреплетене су везе контроверзног српског бизнисмена, бившег португалског …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend