БИЈЕЉИНА – Делегација Републике Српске боравила је у Ростовској области у Русији, у оквиру руско-српског пројекта „Код пријатељства“, чији је циљ да се снагом „дечје дипломатије“ сачини документарни филм о животу младих поколења Русије и Српске.

У оквиру овог пројекта, у узвратној посети вршњацима из Русије, петоро деце из Републике Српске упознало се са начином живота својих вршњака из Азова, града на Дону, а у пратњи деце, између осталих, били су представници Српско-руске заједнице „Завет“ из Бијељине и старешина бијељинског Храма Светог Пантелејмона протојереј Горан Ненић.

Делегацију из Српске одушевила је природа тихог Дона, гостопримство и богата историја ове руске области. На сваком кораку наилазили су на срдачан пријем и топлу добродошлицу руског народа, а деца су упознала богату историју и културу ове руске области.

Један од учесника овог пројекта Николета Радивојевић из Бијељине рекла је да је ово искуство у Русији било нешто најлепше у њеном животу, да је научила много о руским обичајима и култури и захвалила руској екипи на дивном дочеку у Азову, као и на позиву да учествује у пројекту „Код пријатељства“.

Премијера документарног филма о животу младих поколења Русије и Српске очекује се у Бијељини 9. јануара следеће године, на Дан Републике Српске.

Новости