Који сте то ви и кога ти то уопште представљаш? Ко је тебе гласао, на којим изборима, где и када?

Који сте то ви и кога ти то уопште представљаш? Ко је тебе гласао, на којим изборима, где и када?

Шта год да смо урадили, они би бојкотовали наредне изборе, рекла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић коментаришући одлуку Странке Слободе и правде, Народне странке и Покрета Двери о неизласку на изборе 2020. године.

Брнабић је рекла да за њу та одлука не представља изненађење, јер је, каже, очекивана с обзиром да они који су је донели знају да не уживају нарочиту подршку грађана.

„Лично ми се увек и чинило да је то једини њихов могући излаз из тога да после не морају да објашњавају зашто нису прешли цензус или зашто нису добили значајнију, двоцифрену подршку”, рекла је Брнабић за Танјуг.

На питање шта је Влада Србије још могла да уради по питању изборних услова како би одлука о бојкоту била другачија, Брнабић је мишљења да влада више ништа није могла да учини, јер, према њеној оцени, одлука и нема везе са изборним условима, слободом медија или „временском прогнозом за тај дан”.

„Нема везе ни са чим другим, осим да део опозиције зна да подршку нема и да им је то једини излаз”, рекла је она.

Брнабић је навела да је влада, одмах после избора 2016. године, потписала са ОДИХР-ом трогодишњи програм који се тиче унапређења изборних услова и атмосфере у којима се избори спроводе.

„Ми од тада радимо са њима. Прошле недеље на седници владе смо донели одлуку да правимо заједничку радну групу која ће радити са њима на имплементацији препорука пошто смо ушли у изборну годину. Послали смо им на коментаре Закон о централном регистру становништва. РИК ради са Оебсовом Канцеларијом за демократске институције и људска права (ОДИХР) од 2017. године на различитим обукама, и све се то наставља”, истиче Брнабић.

Подсетила је и на Вучићеву изјаву да је дошло до великих промена на основу препорука организација Црта и Цесид, а такође је указала и да је у скупштини обустављено доношење закона по хитном поступку, као и да расправе више нису обједињене.

„Време за расправу о буџету ће бити дуплирано и буџет ће бити једина тема на дневном реду”, подвукла је Брнабић.

Каже да су највеће промене направљене у бирачком списку који је данас транспарентан, наводећи да сви грађани током целе године могу да провере да ли су на списку, да ли је адреса адекватна…

Брнабић каже да бирачки списак никада није био транспарентан и аутоматски ажуриран као што је данас, и да је све то могло и раније да се уради, али није.

„Уколико је једини захтев да председник Александар Вучић не учествује на тим изборима, што вероватно и јесте једини захтев, мислим да он није демократски. Нису то тражили док је Борис Тадић учествовао на изборима. Све то показује како они схватају демократију”, рекла је Брнабић.

Коментаришући изјаву председника ДС Зорана Лутовац да ће „они који изађу на фингиране изборе одговарати”, Брнабић је казала да је то још један показатељ њихове демократичности и како део опозиције схвата демократију.

„Да то дође од председника ДС, да неко у политичком животу не може за себе да одлучује да ли ће изаћи на изборе или неће, да ли ће бити у скупштини или неће, стварно мислим да је време да покрену иницијативу да промене име у ‘недемократска’, с обзиром колико прете онима који желе или размишљају да изађу на изборе”, поручила је Брнабић.

Када је реч о међународним факторима и њиховој поруци да не подржавају бојкот избора у Србији, Брнабић каже да у Србији не постоји ванредна ситуација и да је наша земља политички стабилна.

„Ништа од тога се не доводи у питање. Не постоји ни по речима ни по мишљењу већине међународних фактора било какав разлог да се избори бојкотују. То јесте легитимна политичка опција за део опозиције који зна да неће добро проћи на њима. Наше је да бранимо демократију у Србији”, рекла је премијерка.

Што се тиче стања у медијима, ситуација је, каже, боља него 2011. године када је и Савет за борбу против корупције навео да је Драган Ђилас „заробио” медије.

Брнабић се осврнула и појединачно на странке које бојкотују изборе, рекавши да су све три у доста специфичној ситуацији која показује њихов демократски потенцијал или како они схватају демократију.

Политика.рс
Фото Бета/Влада Србије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

КРИМИНАЛ: Ана Брнабић и Зорана Михајловић опљачкали државу за 70 милиона евра!

КРИМИНАЛ: Ана Брнабић и Зорана Михајловић опљачкали државу за 70 милиона евра!

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је данас да је та странка поднела кривичне пријаве …

Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2

Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2

Иако грађани широм Србије показују све веће незадовољство поводом намере компаније Рио Тинто да отвори …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *