Колега Цветковићу, где си био и шта си радио 16. јануара 2018. године?

Колега Цветковићу, где си био и шта си радио 16. јануара 2018. године?

0
(0)

Прошле недеље јавност је узбуркала вест да је у Белој Цркви без трага нестао новинар Стефан Цветковић. Полиција је је новинара Цветковића пронашла непун дан после у близини његове родне куће док сам новинар Цветковић тврди да је он позвао полицију пошто су га три отмичара како он тврди пустила на слободу. Полиција је после иницијалног саслушања утврдила да чињнице и прича које се држи новинар Цветковић не држе воду те је надлежно тужилаштво против њега поднело и кривичну пријаву због лажне пријаве нестанка.

Нама је у читавој тој причи и даље нејасна гомила ствари. Зашто би било ко отимао новинара Цветковића који је локални новинар у Белој Цркви и који у новинарским круговима у Србији до скоро уопште није био познат. И данас се не зна за кога ради новинар Стефан Цветковић. За коју то новинску кућу, агенцију или електронски медиј? Нисмо успели да нађемо нити један једини текст на Интернету који је он потписао нити било шта друго што би могло да потврди да се он засита бави новинарским занатом. Једина ствар који смо успели да пронађено у вези Стефана Цветковића као новинара је извештај о куповини гласова од стране напредњака у Белој Цркви из марта 2017. године. Нисмо успели да нађемо било какву другу новинарску рефренцу дотичног. Оно што јесмо успели да пронађемо у вези професионалног опуса новинара Стефана Цветковића јесте извод прича на којима је он радио. Тај део који смо пронашли на Интернет порталу ноизз.рс преносимо у целини.

Оно за чиме је Цветковић трагао јесу приче о криминалу, корупцији, злоупотребама положаја, производњи наркотика, одлагању опасног отпада, а последњих месеци му је у фокусу било убиство Оливера Ивановића.

Нарко мафија и полиција

Први пут је због свог рада нападнут 2008, када га је полицајац Марко Павловић из Беле Цркве претукао, јер је објавио снимак на коме се види како Павловић конзумира наркотике. Тај снимак је након РТВ ТНТ пуштен и на Б92, а вест су пренели и остали медији.

Извештавао је и о лабораторији сканка у близини Беле Цркве 2015, па му је због тога, сумња Цветковић, пришао мушкарац и запрети му да „не пише о стварима о којима не треба да пише“.

– Претио ми је смрћу, полио ме пићем, пљунуо ме. Јутрос су се претње телефонским путем наставиле. Пријавио сам га полицији, а када сам излазио из станице, он ме је сачекао испред зграде и поново ме напао, након чега га је полиција привела – описао је нестали новинар.

Наводе о горе наведеним причама и минулом раду новинара Цветковића нисмо успели да проверимо. Оно што смо успели да сазнамо из наших извора је да је он већ дуже времена у некој врсти сукоба са локалним моћницима у Белој Цркви и да ти сукоби датирају још из прошле деценије. О природи тих сукоба на жалост нисмо успели ништа да сазнамо.

Новинар Стефан Цетковић доспео је у жижу јавности  тек пошто је петог фебруара 2018. године одржао конференцију за штампу која је била посвећена убиству Оливера Ивановића у Косовској Митровици. Тада је показао и фотографију човека за кога је тада тврдио да је реч о човеку који је наводно био директно умешан у убиство Оливера Ивановића мада се касније испоставило да је реч о човеку који живи у Канади и блогује о храни и ресторанима. Упитан о тој чињеници новинар Цветковић каже да је то била грешка софтвера за распознавање који је коришћен у истрази убиства Оливера Ивановића мада је та прича поприлично чудна јер софтер да би на основу полицијске скице или робота како га популарно зову пронашао трагове лица која су извршила кривично дело морао би да изврши преглед већ постојеће базе осумњичених лица па није јасно откуда та фотографија канадског блогера у истој?! Није објашњено о каквој врсти софтвера за распознавање је реч и опште је позната чињеница  да такву врсту софтвера имају само полицијске и специјалне службе. Било би занимљиво да новинар Цветковић објасни о каквој је ту врсти софтвера реч. Још би било занимљивије да објасни на каквом је хардверу тај софтвер радио јер такве врсте софтвера захтевају огромну процесну моћ компјутера да би брзо могли да анализирају велики број фотографија и референци које имају на полицијском роботу осумњиченог.

Оно што је нама запало за око и због чега смо одлучили да напишемо овај текст је да смо на предлог наше читатељке погледали профиле на друштвеним мрежама које новинар Стефан Цветковић има. Оне на Фејсбуку и Твитеру. Урадили смо то јер су нам читаоци послали фотографије на којима је новинар са некима од водећих људи СНС као нпр. са Гораном Весићем. У поприлично пријатељском загрљају. Оно што нам је некако одударало од читаве приче о новинару из Беле Цркве биле су фотографије које сведоче о животу на високој нози, путовањима по Европи и свету, добрим и скупим ресторанима. Питали смо и неке од ведета српског новинарства да нам објасне да ли је само могуће са  новинарском платом водити такав живот на шта су се они само насмејали и рекли да они себи не могу за њихову новинарску плату да приуште ни годишњи одмор.

@mrstefancvetko1 Твитер налог Стефана Цветковића

https://www.facebook.com/stefan.cvetkovic.148 Фејсбук налог Стефана Цветковића

Оно због чега смо одлучили да напишемо овај текст је чињеница да је новинар Стефан Цветковић веома активан на друштвеним мрежама и да има по више објава на истима у току једног дана и то је тако годинама уназад. Међутим у јануару 2018. године тај константни стрим углавном личних фотографија и постова престаје у два дана. 14. и 16. јануара. У та два дана новинар Цветковић ништа није постовао на друштвеним мрежама било на Фејсбуку било на Твитеру. Постоји неколико постова за 15. јануар на Твитеру али они су изгледа само постови фотографија које су направљене пре тог датума јер је новинар Цветковић на Фејсбуку 15. јануара поставио фотографију себе испред Народне скупштине Србије у Београду коју је направило неко треће лице јер је он од онога ко је направио ту фотографију био удаљен више од 10 метара тако да није реч о селфију. Следећа фотографија која је постована на Фејсбуку постављена је 17. јануара а иста фотографија постављена је поново и на његовом Твитер налогу крајем марта 2018. године.

Као што сви знате 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици је у раним јутарњим часовима убијен српски политичар Оливер Ивановић. Наш колега Цветковић је колико знамо водио и води некакву врсту истраге о убиству Оливера Ивановића трагајући за мотивацијом тог убиства и онима који би за то убиство могли да буду одговорни. Оно што нас занима је да нам наш колега Цветковић одговори уколико је у прилици и то сматра за потребно где је он био, са киме и шта је радио 16. јануара 2018. године?  Не бисмо желели да задиремо у приватност нашег поштованог колеге те он заиста нема никакву обавезу да одговори на ово питање али наше је да га поставимо па макар оно остало без одговора. И ако је икако могуће да нам објасни како локални новинар из Беле Цркве без сталног запослења у струци себи може да приушти живот на високој нози какав он води ако је бар судити по фотографијама које је поставио на друштвеним мрежама.

Поштованом колеги Цветковићу желимо да се што пре сазна права истина о његовом нестанку од прошле недеље јер нас исто тако помало чуди чињеница да неко ко је био киднапован од стране људи у фантомкама не показује било какве знакове проживљене трауме јер киднаповање је тешка и веома озбиљна траума а појединим људима је потребно поприлично доста времена да психички изађу на крај са последицама исте.  На колеги Цветковићу ако је судити по видео снимцима и фотографијама које су доспеле у јавност после његовог нестанка не виде се апсолутно никакви трагови пострауматског стреса који је заједнички свим жртвама киднаповања и отмица.

Било како било желимо му пуно успеха у његовим истрагама које води и брзом опоравку због проживљене трауме.

Милинко Милинчић

Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бањa Ковиљачa: Мигрант из Авганистана убијен на аутобуској станици

Бањa Ковиљачa: Мигрант из Авганистана убијен на аутобуској станици

5 (1) СВАЂА двојице миграната на аутобској станици у Бањи Ковиљачи јутрос рано завршила се …

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

5 (2) Ко је идентификовао тело Владимира Цвијана, ко су полицајци који су дошли на …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend