fbpx
raspberry

НАПРЕДНА ЛОПОВСКА БАНДА поново оставила малинаре на цедилу

0
(0)

ВЕЋИНА српских малинара, светских рекордера у производњи „црвеног злата“, обуставила је бербу и предају овогодишњег рода због ниске откупне цене, али су откупљивачи пронашли решење и увели контрамере: поједини хладњачари, иако имају уговоре с произвођачима, не желе да приме род, јер мањкове у тренутно празним складишним капацитетима надомештају увозом, махом из БиХ, а затим реекспортом у земље Европске уније.

– Сада је држава на потезу. Влада Србије мора да докаже да је јача од извозничког картела. Од министра Недимовића је тражено да преко партнера из ЕУ обезбеди цистерне и директан извоз овогодишњег рода за страну прерађивачку индустрију. Тражили смо и хитну измену Закона о откупу, јер хладњачаре чак ни уговори са сељацима ни на шта не обавезују, па они хрле у суседне земље и увозе „црвено злато“ – каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије – Од МУП је затражено да испита зашто хладњачари све чешће не примају род са српских парцела. Ту има посла за полицију, јер ако се род не изнесе из малињака, уследиће зараза и потпуна пропаст домаће производње, а штета ће се мерити стотинама милиона евра.

У данима када се решава да ли ће малинари кренути на протесте и блокаде саобраћајница, пријем рода у хладњаче усред бербе је смањен. Обе стране тактизирају, а откупна цена је хаотична, од 70 до 130 динара. Завладала је самовоља откупљивача, који верују да ће сељаци род ипак радије предати, макар и за „цркавицу“, него га бацити.

– Прихватљива цена за овогодишњи род је 170-180 динара, што покрива трошкове производње и бербе уз минималну зараду за произвођаче. Род је побацио за 30 одсто и нема тржишне логике да се сељаку плаћа мање – додао је Радовић, који наступа испред највеће асоцијације српских пољопривредних произвођача. – Када сумирамо домете састанка с министром Недимовићем, донећемо одлуку о протестима. Треба знати да је притисак произвођача да у петак започну блокаду путева веома јак. Сељацима више није до тактизирања, јер се боре за егзистенцију.

ИНСПЕКЦИЈЕ НА ТЕРЕНУ

АПСОЛУТНО је недопустиво прекидати откуп малина без претходне најаве произвођачима, што је био случај на неколико кључних откупних места, речено је на састанку потпредседника Владе Расима Љајића и министра пољопривреде Бранислава Недимовића са удружењима произвођача малина у Србији.

Љајић и Недимовић су истакли да ће се инсистирати на спровођењу откупа који је искључиво у складу са тржишним правилима до краја бербе, док ће за сваки други покушај важити нулта толеранција. По налогу ресорних министара ангажоване су све расположиве инспекцијске службе које ће обезбедити потпуно и безрезервно поштовање откупа.

Н. Јанковић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *