Колико ће хапшење Мишковића коштати грађане Србије

Колико ће хапшење Мишковића коштати грађане Србије

0
(0)

Задатак Апелационог суда је да утврди да ли је првостепени суд правилно применио закон у вези са конкретном оптужницом, а не да осуђује богаташе зато што су се они на неки начин окористили везама са влашћу, каже Немања Ненадић

Уколико буде правоснажно ослобођен и у поновљеном суђењу за утају пореза, Мирослав Мишковић ће државу Србију коштати од неколико десетина па до неколико стотина милиона евра, сматрају саговорници Курира.

После једногласне правоснажне ослобађајуће пресуде Апелационог суда по оптужби да је оштетио путарска предузећа, Мишковић, како тврди адвокат Небојша Милосављевић, не може да тражи одштету од државе, али ће на то имати право ако буде правоснажно ослобођен и у поновљеном суђењу.

Срозан пословни углед

– Ако коначна реч апелације буде да Мишковић није крив, он ће имати право на накнаду штете по више основа. Прво, за осам месеци боравка у притвору, где се за сваки дан досуђује око 50 евра. Друго, држава ће морати Мишковићу да исплати и огромну одштету за измаклу добит коју он није могао да реализује због свог боравка у затвору. То ће лако доказати, јер му суд није дозволио да узме путну исправу да може да путује и склапа вишемилионске послове.

Због лишавања слободе Мишковићу је срозан пословни углед у свету и многи партнери су одустали од озбиљног бизниса с њим. Он ће све то моћи да наплати, што ће државу да кошта на десетине милиона евра, а можда и стотине, зависно од броја и вредности послова које је изгубио док је боравио у притвору. Мишковић је био у светском бизнису, није био обичан трговац – каже Милосављевић.

На једногласну одлуку петочланог већа Апелационог суда да Мишковића правоснажно ослободи оптужби да је оштетио путарска предузећа извлачећи новац из њих, док ће му суђење за утају пореза бити поновљено, реаговао је и председник Србије Александар Вучић.

– Ево вам тајкуни, нека вам воде државу и нека покраду све што је у међувремену створено – изјавио је Вучић за један београдски медиј.

Немања Ненадић, програмски директор „Транспарентности Србија“, истиче да председник републике нема надлежности у односу на судове и зато је непримерено и да хвали и да критикује судске пресуде.

Промовисање интереса

– Задатак Апелационог суда је да утврди да ли је првостепени суд правилно применио закон у вези са конкретном оптужницом, а не да осуђује богаташе зато што су се они на неки начин окористили везама са влашћу или зато што би то радо чинили у будућности. Дакле, можда је истина да је Мишковић плаћао високе накнаде министрима како би промовисали његове интересе, за шта га је Вучић јавно оптуживао у доба док је био први потпредседник Владе, али то није био предмет овог судског поступка. Не зна се ни да ли су за те тв рдње икада предочени докази и да ли је било истраге. Поред тога, треба имати на уму да ниједан тајкун не може да доноси одлуке у име државе сам, то увек морају да учине неки министри, посланици, градоначелници… – каже Ненадић.

Апелациони суд је истом одлуком, за злоупотребу службеног положаја по оптужби да је нанета штета путарским предузећима, ослободио и Марка Мишковића, као и власника „Нибенс групе“ Мила Ђурашковића.

Шћепан Шофранац

МОРА ДА ДОКАЖЕ ШТЕТУ

Шћепан Шофранац из Савеза рачуновођа и ревизира Србије истиче да Мирослав Мишковић мора да докаже да је претрпео штету.

– Мишковић мора да покрене спор и у самом поступку он доказује штету коју је претрпео. Суд мора да ангажује вештака економско-финансијске струке који ће утврди евентуално постојање и висину штете. Мора да се докаже узрочно-последична веза између притвора и штете – каже Шофранац.

Зденко Томановић

РАНО ЈЕ ГОВОРИТИ О ОДШТЕТИ

Адвокат Зденко Томановић, бранилац Мирослава Мишковића, истиче за Курир да је сувише рано да се разговара о одштети.

– У овом моменту преурањено је да се о томе разговара, али ћу у сваком случају благовремено обавестити јавност о томе – каже Томановић.

Курир.рс

фото: Небојша Мандић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Народне патроле ухватиле мигранта приликом продаје наркотика (видео)

Београд: Народне патроле ухватиле мигранта приликом продаје наркотика (видео)

5 (6) Народне патроле у акцији грађанског хапшења и предавања полицији мигрантa који је затечен …

У Њујорку ухапшен вођа криминалног клана „групе Америка“ Милета Миљанић

У Њујорку ухапшен вођа криминалног клана „групе Америка“ Милета Миљанић

5 (7) Милета Миљанић, један од најмоћнијих чланова балканског подземља и вођа криминалног клана познатог …

Један коментар

  1. A sta cemo sa sudijama osnovnog suda i njihovom odgovornoscu? Zasto da mi placamo njihove greske, a da oni prave greske, koje tesko mogu da budu slucajne!?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend