КОМЕСАРИЈАТ УПОЗОРАВА: Уместо Сиријаца гледајмо наше избеглице! 10,000 Срба из Хрватске на улици

0
(0)

БЕОГРАД – Комесаријат за избеглице саопштио је данас да две деценије после хрватске акције Олуја у којој је протерано више од 200.000 Срба, још постоје нерешена питања са Хрватском која погађају избегличку популацију.

Од 610.000 избеглих који су од 1991. године уточиште потражили у Србији 35.295 особа и даље има статус избеглица, а од тог броја је 25.962 особа изе Хрватске.

Како се у саопштењу наводи, неколико десетина хиљада избеглица није вратило своје станарско право, Хрватска није обновила више од 18.000срушених српских кућа, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима.

„Неколико хиљада захтева за обнову у другом степену годинама чека на одговор, а забележени су и случајеви одузимања личних карата избеглицама на граници са Хрватском“ саопштио је Комесаријат за избеглице.

Подсећа се да Хрватска још није спровела Уставни закон о правима националних мањина којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у државној управи, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама.

Додаје се да Хрватска није исплатила заостале пензије, динарску и девизну штедњу, а у застоју су и сви поступци у вези са обновом имовине и стамбеним збрињавањем бивших носилаца одузетих станарских права у Хрватској.

Парастос жртвама хрватске војне акције „Олуја“ у којој је убијено је око 2.500 људи биће служен у цркви Светог Марка у Београду у среду, 5. августа у 11.00 сати.

У акцији хрватске војске која је започела 4. августа 1995. године, из Хрватске у Србију протерано је више од 200.000 Срба, а убијено је око 2.500 људи, док се око 2.000 људи се још води као нестало.

Извор: Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Титов бољшевички подмладак у одбрани мигрантских банди које харају по Београду и тероришу локално становништво

5 (5) Јаке снаге Жандармерије под пуном опремом за разбијање демонстрација, 15 полицијских возила и …

НАШЕ БЕБЕ ИЛЕГАЛНО УСВАЈАЛИ СТРАНЦИ! На помолу нова афера – ДРЖАВНА КОМИСИЈА ДОШЛА ДО СВЕДОКА

4.5 (13) УСВАЈАЊА српске деце у иностранству нису била могућа до пре неколико година, па …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend