fbpx
понедељак , децембар 9 2019
Насловна / Свет / Хелм / Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо

Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо

Загреб — Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару.

У извештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма и Хрватска се позива да предузме мере у циљу промовисања међунационалне толеранције.

„Хрватска би требало да обезбеди пуну примену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћирилчног писма у Вуковару и дотичним општинама“, каже се у извештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву

У извештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Држава би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због „етничког профилисања“ од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је реч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви „диспропорционално фокусирани на српску мањину“.

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски научници потврдили: У Србији је рођена европска цивилизација (видео)

4.9 (7) Велико светско генетско научно истраживање потврдило је да је европска цивилизација рођена на …

ТРИБАЛИ: Званична историја, предрасуде и одакле трибалски грб на застави устаничке Србије 1804.?

5 (3) Припадници једног народа могу да живе на много места, у различитим друштвеним уређењима …

Један коментар

  1. da, teli ste majmuni u EU, sad imate da gledate cirilicu svidjalo se to vama ili ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *