Насловна / Свет / Хелм / Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо
Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо 1

Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо

Загреб — Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару.

У извештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма и Хрватска се позива да предузме мере у циљу промовисања међунационалне толеранције.

„Хрватска би требало да обезбеди пуну примену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћирилчног писма у Вуковару и дотичним општинама“, каже се у извештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву

У извештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Држава би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због „етничког профилисања“ од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је реч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви „диспропорционално фокусирани на српску мањину“.

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Широм Хрватске одржава се "Ход за живот" - учесници траже забрану абортуса 11

Широм Хрватске одржава се „Ход за живот“ – учесници траже забрану абортуса

Загреб — Широм Хрватске одржава се Ход за живот, чији учесници траже отежавање или забрану …

ЕГЗОДУС ГАЛИПОЉСКИХ СРБА 400 година под Турцима живели као Срби а комунисти их прогласили „Македонцима“ 12

ЕГЗОДУС ГАЛИПОЉСКИХ СРБА 400 година под Турцима живели као Срби а комунисти их прогласили „Македонцима“

Једна егзотична оаза Срба на Галипољском полуострву, потресно везана са старим завијачем – негујући свој …

Један коментар

  1. Alexa Balan

    da, teli ste majmuni u EU, sad imate da gledate cirilicu svidjalo se to vama ili ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *