Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо

Комитет УН за људска права: Хрватска да обезбеди националним мањинама право на свој језик и писмо

Загреб — Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару.

У извештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма и Хрватска се позива да предузме мере у циљу промовисања међунационалне толеранције.

“Хрватска би требало да обезбеди пуну примену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћирилчног писма у Вуковару и дотичним општинама”, каже се у извештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву

У извештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Држава би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због “етничког профилисања” од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је реч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви “диспропорционално фокусирани на српску мањину”.

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Титоисти још увек воде грађански рат

Титоисти још увек воде грађански рат

Док не будемо смели да кажемо да је титоистички режим побио више Срба него НАТО, …

Владимир Умељић: Срби и клетва станишта на граници светова

Владимир Умељић: Срби и клетва станишта на граници светова

На балканском ратишту врло брзо се показало, колико је калкулација Беча (и Ватикана) била илузорна …

Један коментар

  1. da, teli ste majmuni u EU, sad imate da gledate cirilicu svidjalo se to vama ili ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *