Комшије неће да потпишу УН пакт који миграције прави људским правом?!

0
(0)

БРОЈ земаља око Србије које су одлучиле да не прихвате Глобални споразум о миграцијама, тзв. Маракешки споразум, расте, а наша земља још није одлучила о том питању. Реч је о необавезујућој декларацији, чије одредбе би они који је, 10. и 11. децембра у Маракешу, прихвате, а то је око 150 земаља, могле да уграде у своје законодавство. Све се односи на равноправнији положај легалних миграната, али и већу сигурност земаља потписница.

Пет је основних циљева које прокламује декларација: приступ мигрантској кризи заснован на људским правима, заштита миграната у рањивом положају, борба против ксенофобије, расизма и дискриминације, борба против илегалне имиграције и помоћ за повратак миграната.

Ако је то суштина, шта је онда толико спорно у споразуму да су га одбиле САД, Аустрија, Мађарска, Пољска, Чешка, Словенија, Хрватска и Бугарска? У овим земљама тврде да он брише разлике између легалне и илегалне миграције и даје „ветар у леђа“ новим селидбама. То рађа додатно питање да ли ће, уколико суседи додатно затворе границе, број миграната у Србији расти.

НОЋУ ПРЕКО ГРАНИЦЕ
ИЗМЕЂУ 5.000 и 6.000 миграната из Азије и Африке тренутно се налази у нашој земљи, а број се не смањује јер нам Мађарска, Хрватска и БиХ стално илегално, ноћу, враћају оне који покушавају да уђу код њих, тврде у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила. Статистике кажу да је сваки тридесети човек у свету мигрант.

Према речима Радоша Ђуровића, директора Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, на нашу земљу евентуално суседско неприхватање не би требало да се одрази, а Србији је у интересу да овај споразум прихвати јер и сама има десетине хиљада миграната широм света.

– Реч је о легалној, пре свега радној миграцији, студентима или онима који покушавају да се сједине са породицама. Овде нису у питању избеглице. Следећи споразум односиће се на избеглице, па би управо то могао да буде разлог зашто наши суседи не прихватају Маракешки компакт. Њихова порука је: „Ако смо сада тако ригидни, кад су тема легални мигранти, замислите какви ћемо бити када тема буду избеглице“ – каже Ђуровић.

Он дубоко верује да је циљ одбијања постизање политичких поена у властитим земљама, које поручују да миграције нису глобални феномен и да проблем могу да решавају сами. Ове земље, практично, не желе да учествују у размени података и заједничком управљању границама, сматра наш саговорник.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милов брат ојадио Србију за 6.500.000 евра!

5 (2) Брат од ујака Мила Ђукановића и син доскорашњег црногорског премијера Душка Марковића ојадили …

Данас славимо Светог Јована Крститеља

5 (3) БЕОГРАД – Српска православна црква и верници данас славе Светог Јована Крститеља, празник …

Један коментар

  1. Srbijom su ovladali dotumarali neandertalci, ljudozderui i krvopije iz dalmacije, ustasluka i prevalitane, koji nemaju nikakvu vezu sa Srpskom Kulturom i Narodom, terorizujuci ovdasnje stanovnistvo, uvlaceci ih u rat, poklicima ,,sto za jednoga,, i ,,drz te ga,, i dok su jedni ranjavani i ginuli, dodjini su se smejali i sebi delili stanove i otimali sto se moglo, da bi na kraju pretvorili stanovnistvo u roblje koje sluzi njihovim interesima. — sada dovode sebima ravne surove pogane, krvolocne i bezobzirne. — a doci ce neizbezno trenutak kada ce svako ko se SRBINOM zove morati uzeti mac, ne recju, u ruke pa braniti svoju zemlju, kulturu i svoje porodice i ognjiste. — a onda odvojiti kukolj od zita, da im ostane u genima da SRBIJA nije mesto gde korov raste i gde ga ni vetar ne sme doneti. — blagoslovena je svaka Majka Stojanka i Brat Gavrilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend