fbpx
Насловна / Србија / Комшије неће да потпишу УН пакт који миграције прави људским правом?!

Комшије неће да потпишу УН пакт који миграције прави људским правом?!

БРОЈ земаља око Србије које су одлучиле да не прихвате Глобални споразум о миграцијама, тзв. Маракешки споразум, расте, а наша земља још није одлучила о том питању. Реч је о необавезујућој декларацији, чије одредбе би они који је, 10. и 11. децембра у Маракешу, прихвате, а то је око 150 земаља, могле да уграде у своје законодавство. Све се односи на равноправнији положај легалних миграната, али и већу сигурност земаља потписница.

Пет је основних циљева које прокламује декларација: приступ мигрантској кризи заснован на људским правима, заштита миграната у рањивом положају, борба против ксенофобије, расизма и дискриминације, борба против илегалне имиграције и помоћ за повратак миграната.

Ако је то суштина, шта је онда толико спорно у споразуму да су га одбиле САД, Аустрија, Мађарска, Пољска, Чешка, Словенија, Хрватска и Бугарска? У овим земљама тврде да он брише разлике између легалне и илегалне миграције и даје „ветар у леђа“ новим селидбама. То рађа додатно питање да ли ће, уколико суседи додатно затворе границе, број миграната у Србији расти.

НОЋУ ПРЕКО ГРАНИЦЕ
ИЗМЕЂУ 5.000 и 6.000 миграната из Азије и Африке тренутно се налази у нашој земљи, а број се не смањује јер нам Мађарска, Хрватска и БиХ стално илегално, ноћу, враћају оне који покушавају да уђу код њих, тврде у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила. Статистике кажу да је сваки тридесети човек у свету мигрант.

Према речима Радоша Ђуровића, директора Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, на нашу земљу евентуално суседско неприхватање не би требало да се одрази, а Србији је у интересу да овај споразум прихвати јер и сама има десетине хиљада миграната широм света.

– Реч је о легалној, пре свега радној миграцији, студентима или онима који покушавају да се сједине са породицама. Овде нису у питању избеглице. Следећи споразум односиће се на избеглице, па би управо то могао да буде разлог зашто наши суседи не прихватају Маракешки компакт. Њихова порука је: „Ако смо сада тако ригидни, кад су тема легални мигранти, замислите какви ћемо бити када тема буду избеглице“ – каже Ђуровић.

Он дубоко верује да је циљ одбијања постизање политичких поена у властитим земљама, које поручују да миграције нису глобални феномен и да проблем могу да решавају сами. Ове земље, практично, не желе да учествују у размени података и заједничком управљању границама, сматра наш саговорник.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију месечно напусти више од 4.000 младих људи

5 (1) Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, …

Министарство финансија САД увело санкције појединим извозницима оружја из Србије

5 (1) Амерички Стејт департмент саопштио је вечерас да је Министарство финансија САД увело санкције …

Један коментар

  1. Srbijom su ovladali dotumarali neandertalci, ljudozderui i krvopije iz dalmacije, ustasluka i prevalitane, koji nemaju nikakvu vezu sa Srpskom Kulturom i Narodom, terorizujuci ovdasnje stanovnistvo, uvlaceci ih u rat, poklicima ,,sto za jednoga,, i ,,drz te ga,, i dok su jedni ranjavani i ginuli, dodjini su se smejali i sebi delili stanove i otimali sto se moglo, da bi na kraju pretvorili stanovnistvo u roblje koje sluzi njihovim interesima. — sada dovode sebima ravne surove pogane, krvolocne i bezobzirne. — a doci ce neizbezno trenutak kada ce svako ko se SRBINOM zove morati uzeti mac, ne recju, u ruke pa braniti svoju zemlju, kulturu i svoje porodice i ognjiste. — a onda odvojiti kukolj od zita, da im ostane u genima da SRBIJA nije mesto gde korov raste i gde ga ni vetar ne sme doneti. — blagoslovena je svaka Majka Stojanka i Brat Gavrilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *