ВРЛО СТАБИЛНО НЕПРИЈАТЕЉСТВО: Немачка подржава промену граница Србији али не и Косову

ВРЛО СТАБИЛНО НЕПРИЈАТЕЉСТВО: Немачка подржава промену граница Србији али не и Косову

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да Берлин подржава чланство Косова у Интерполу јер сматра да то може допринети борби против криминала.

“Интерпол је важан за сузбијање криминала. Сматрамо да косовска полиција може допринети тој борби и не мислимо да то има импликација по статус”, рекао је Шиб.

Према његовим речима, постоји став да се то може решити преко Унмика, “али свакако то дуже траје него кад би косовска полиција била чланица Интерпола”.

То би заиста допринело ефикасности, додао је Шиб и навео да чланство у Интерполу не тражи Косово, већ Косовска полиција.

О чланству Косова би се могло гласати на Генералној скупштини Интерпола која се одржава од 18. до 21. новембра у Уједињеним Арапским Емиратима.

Немачка је против размене територија између Србије и Косова као решења за проблем Косова и тај став се неће променити, рекао је Шиб оценивши да тај став деле и бројне друге земље ЕУ, као и земље у региону.

“Сама канцеларка (Ангела Меркел) је у више наврата јавно изнела свој став, тај став и надаље важи, знам да је било спекулација да ли ће се можда став Немачке променити, али не, немачки став остаје какав јесте”, рекао је немачки амбасадор у разговору за телевизију Н1.

Он је рекао да по питању разграничења или размене територија и више других чланица ЕУ изражавају резерве, као и земље у региону и да Немачка није једина.

Амбасадор је рекао да је Немачка забринута да уколико би дошло до промене граница да би то могло да има импликације у региону, да би то можда допринело решењу косовског проблема, али би могло да изазове проблеме у другим деловима региона, што се не може прогнозираи.

“Ако после ових сукоба које смо имали овде у региону поново цртамо нове границе забринути смо да то може довести до нестабилности у региону”, рекао је Шиб.

Шиб је указао и да није тачно да ће се “само малом променом територија решити косовски чвор” и додао да постоји читав низ других питања као што су заштита мањина, заштита црквене баштине и многа друга и да питање разграничења само скреће пажњу са свих тих других питања.

Осврћући се на констатацију да комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан и Вашингтон тврде да би подржали шта год се договоре Приштина и Београд, Шиб је указао да они не кажу да подржавају размену територија већ да желе да дају више маневарског простора обема странама да виде шта ће оне урадити, а да ће онда видети какав је договор и да ли са њим могу да се сагласе.

“Не ради се о бланко чеку за размену територија, него да има више маневарског простора и видећемо после”, рекао је Шиб.

Није тајна да Србија и Немачка имају различите ставове по питању Косова, рекао је Шиб и додао да је то заправо обележје доброг партнерства, да можете имати различите ставове и да се о томе разговара.

Шиб је рекао да је Немачка свесна колико је тежак пут ка решењу косовског питања али да постоји дијалог Београда и Приштине с циљем налажења свеобухватног и правно обавезујућег споразма уз посредовање ЕУ и да Немачка то подржава.

“Ми знамо да тај део не напредује, али рекли смо морамо дати нови импулс како бисмо напредовали, јер план динамике постоји и цео спектар тема које морамо решити и размотрити”, рекао је немачки амбасадор.

Бета,Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачке социјалдемократе на челу са Олафом Шолцем воде на парламентарним изборима у Немачкој са 26 …

Немци гласају: Три кандидата за новог канцелара

Немци гласају: Три кандидата за новог канцелара

У Немачкој се данас одржавају парламентарни избори чији се исход сматра крајње неизвесним, а сигурно …

Један коментар

  1. ima li neko ko bi ovom pascetu mogao reci da pokupi svoje vibratore i ostala pomagala i gubi se odavde jer takvi pasji sinovio nam ovde nisu potrebni. — umesto da mesecno obilazi kragujevacke Sumarice, kraljevacki Somen park itd laje unoseci nemir i ponasajuci se ko njegov babo. — sikter bre

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *