fbpx

KОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА: Да ли нам стиже нова армија ботова?!

0
(0)

Kомунална полиција ускоро би могла да добије назив – милиција, запослиће још 1000 милиционера којима ће надлежности бити проширене тако да могу да заустављају аутомобиле и проверавају карте у превозу – предложено је новим Нацртом закона о комуналној милицији који је представљен јуче на јавној расправи Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу припремило је Нацрт новог закона, који предвиђа да комунална полиција убудуће буде милиција, али и да се овлашћења ове службе проширују, па ће тако „милицајци“ или „милиционери“ моћи да заустављају аутомобиле (што је посао искључиво саобраћајне полиције), да пружају и асистенције у извршењима служби у јединицама локалне самоуправе, а помоћ службама пружаће на основу одобрења начелника комуналне милиције.

Ово, практично значи да ће комуналци убудуће помагати градским службама при искључењу струје, воде, да контролишу да ли имате карту за градски и приградски превоз, да проверавају таксисте и њихове лиценце за рад, да реагују по пријавама грађана у вези са буком…

Назив ове службе и њених припадника ће се променити, ако овај закон буде усвојен, јер су недавно усвојене измене Закона о полицији којима је утврђено да право на употребу назива „полиција“ има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Kомунални милиционери, ако овај нацрт закона буде преточен у предлог, а потом и усвојен у Скупштини, имаће задатак и да „предузимају хитне мере заштите животне средине, заштите од елементарних и других непогода, заштите од пожара и друге заштите из надлежности општине, односно града, кад те мере не могу правовремено да предузму други надлежни органи јединице локалне самоуправе и овлашћене организације, о чему одмах обавештава те органе односно организације“.

Једно од предложених решења које буни јесте могућност, односно овлашћење комуналних милицајаца да „заустављају и прегледају лица, предмете у возила“, моћи ће „привремено да одузимају предмете“, имају право да „провере идентитет“, а у свом раду могу и да примене „средства принуде“.

Новина би могла да буде и да одређене задатке милицајци обављају без униформе, дакле у цивилу и то по писаном налогу начелника комуналне милиције.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је јуче да је ове измене закона иницирао Град како би могао да запосли додатне службенике. Према његовим речима, у овом тренутку у Београду постоји 360 комуналних полицајаца, што није довољно да се уведе комунални ред.

– Очекујемо да ћемо одмах по усвајању закона, током текуће године, обезбедити још 300 припадника Kомуналне полиције. План је да у наредних неколико година Kомунална полиција добије око 1.000 нових полицајаца, што ће бити довољно да „покријемо“ читав град. Kомунални полицајци су на располагању грађанима и када је у питању проблем буке, проблем непрописног паркирања на тротоарима, контрола одлагања смећа, начин на који се изводе кућни љубимци, односно читав низ проблема са којима се сусрећу грађани – истакао је заменик градоначелника.

Ипак, постоје сумње да је ово још један пут за ново запошљавање у државној служби, јер комуналну полицију сада немају сви градови у Србији, нити општине, а овим решењима се управо то предлаже – да их имају сви градови и општине. И председник општине Стари град коментарисао је ове најаве градске власти наводећи да је комунална полиција позната по томе да се не меша у посао који јој је поверен, те да у складу са тим не решава проблеме комуналног (не)реда, одлагања смећа и проблеме буке, већ се бави малтретирањем грађана у градском превозу и ловом на продавце лубеница.

„Измене Закона о Kомуналној полицији, које је у одсуству градоначелника познатог под именом фикус 2.0, иницирао и најавио његов заменик, имају за циљ да страначку армију ботова и батинаша ухлебе и институционализују“, истакао је Бастаћ.

Променом имена комуналних полицајаца у комуналне милицајце, сматра Бастаћ, само ће се другачије називати „репресивни одред који ради у интересу Српске напредне странке, а све трошкове плата, возила и осталих средстава ће сносити грађани Београда који већ годинама на разне начине изражавају незадовољство радом овог отуђеног и приватизованог апарата силе, под контролом Српске напредне странке“. Бастаћ је навео и да је ово наставак „пљачке у режији криминализованих челника града Београда, који мисле да ће избећи политичку, али и правну одговорност за све што раде“.

Kо може да буде комунални милиционер?

Kомунални милиционар мора да испуњава и посебне услове:

1) има психофизичку способност за обављање послова комуналне милиције;

2) не постоје безбедносне сметње за обављање послова;

3) има положен испит за комуналног милиционара (у даљем тексту: испит);

4) има стечено најмање средње образовање у четворогодишњем трајању и најмање једну годину радног искуства у струци.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИНИСТАР ЗАЈЕБАО ЧВОРОВИЋА! Дисциплински поступак против жандарма јер је коментарисао рад Стефановића

5 (11) Шта се дешава са земљом у којој Илија Чворовић из „Балканског шпијуна“ није …

Напредни Др Смрт повећава казне и репресију како би омели масовна окупљања и протесте народа

4 (4) Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас, образлажући измене и допуне Закона о …

3 Коментара

  1. Uskoro ce svako od nas imati po glavi ili policajca, ili milicajca. Razumem ja gospodu, treba nagraditi odane botove, pre svih. Za primer, kako se napreduje kad obozavas vodju.

  2. Nece to biti armija botova vec partijska policija nalik SA odredima 30-tih godina u nemackoj. Toliko je vremenom narasla da se i sam Hitler uplasio pa je to rasturio u noci “ dugih nozeva“ ubivsi i njihovog vodzju Ernsta-a
    Rema-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *