Србија

Влада набавља луксузне баштенске гарнитуре за виле Вучића и Брнабић

У поједине виле које користе највиши државни функционери, међу којима су и Ана Брнабић и Томислав Николић, ускоро ће стићи две нове баштенске гарнитуре са ЛЕД расветом, а у зграду Владе стилске конференцијске столице. У склопу ове набавке која је вредна 2,3 милиона динара или око 20.000 ева, предвиђена је и куповина четири уређаја за стерилизацију и пречишћавање ваздуха, који би, између осталог, требало да стерилишу вирус ковид 19.

У документацији која је објављена на порталу јавних набавки не наводи се где ће конкретно бити испоручен нови баштенски намештај. Пише да је реч о набавци два комплета баштенских гарнитура за резиденцијалне и репрезентативне објекте.

Према Уредби о непокретностима за репрезентативне потребе, такав објекат је луксузна вила у Булевару кнеза Александра Kарађорђевића 75 у којој живи Ана Брнабић, вила “Мир”, где се примају страни званичници, као и она у Толстојевој 2а, који за службене потребе користи председник Србије Александар Вучић. Ти објекти имају статус резиденцијалних.

Са друге стране, репрезентативни објекат је вила у Ужичкој 23 коју већ девет година користи бивши председник Томислав Николић, али и Kлуб посланика и вила у Ботићевој 8.

Где ће тачно бити испоручене нове баштенске гарнитуре питали смо наручиоца – Владину Управу за заједничке послове републичких органа, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.

У Одлуци о додели уговора од 22. новембра пише да је тај посао набавке тог намештаја добила фирма РСР Београд, са адресом у Гроцкој. То предузеће било је и једино које је доставило понуду, а вредност овог посла са ПДВ-ом износи 2.328.000 динара.

У пратећој документацији наводи се да се набављају два “баштенска ратан сета Kарезза са ЛЕД расветом” – тросед и две фотеље, као и два “баштенска клуб стола ратан Kарезза”.

Уређај за пречишћавање ваздуха и стерилазицију ковида 19

У склопу ове набавке, у државне виле требало би да стигну и четири уређаја за пречишћавање и стерилизацију ваздуха. Kако се наводи у ставкама које добављач треба да испуни, неопходно је да ти уређаји стерилишу клице и вирусе, уз напомену да стерилишу и ковид – 19, али и пнеумококе, салмонелу, Е-коли, псеудомонас и друге који се филтирају помоћу хепа филтера.

Kако пише у докуметацији, ти уређаји “хватају различите клице и вирусе у ваздуху испуштањем пречишћеног ваздуха и безопасних плазма јона”.

Извесно је да се укупно 36 стилских столица набавља за Владу Србије.

У документацији објављеној на порталу јавних набавки пише да је реч о два типа конференцијиских столица, који су направљени од различитих материјала, међу којима су јаворов и буков масив. Реч је о тапацираним столицама, које су пресвучене природном кожом зелене боје.

Луксузни есцајг, порцеланске шоље, папуче за базен…

Држава и иначе не штеди када је реч о опремању државних вила и других објеката. Примера ради, 2019. године је за потребе вила Мир и Бокељка, као и за Kлуб посланика и зграду Владе Србије набављено више стотина комада есцајга, столњака и другог „ситног инвентара“ у вредности од 11,2 милиона динара.

Уговор о набавци инвентара потписан је са фирмама Фимас и Ицофин из Београда, а предвидео је набавку, између осталог, „360 плитких и дубоких тањира од луксузног и скупоценог Росентал порцелана, 948 комада разног есцајга, 810 комада чаша, 646 столњака, надстолњака, салвета од дамаста, десетине пешкира, постељина, баде мантила“.

Бирн је писао и да се међу ситним инвентаром нашло и 610 комплета порцеланских шољица за еспресо, 880 за црну кафу, 1.066 за капућино, 714 за чај, 1.143 углавном порцеланске чиније разних величина, а потраживане су женске и мушке папуче ‘за базен, сауну, турско купатило – пластичне, Нике или одговарајуће’, декоративне корпе за пешкире и прљав веш…

За разлику од таквих уговора, који се могу наћи на порталу јавних набавки, до данас нисмо сазнали колико је грађане Србије коштало реновирање виле у којој је до смрти живела Јованка Броз. У ту сада луксузну вилу уселила се премијерка Ана Брнабић након што је по други пут изабрана за председницу Владе.

Иако смо у два наврата, а први пут још у августу, те податке тражили од Управе за заједничке послове републичких органа, одговори нам до данас нису стигли.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!