Србија

Комунални милиционeр може бити и у цивилу

НОВИ нацрт закона о Комуналној полицији требало би да ступи на снагу до краја године, а једна од основних измена је промена имена службе комунална полиција у комунална милиција. Припадници ове градске службе променом закона добиће и већа овлашћења од досадашњих, али и могућност да поједини комунални полицајци могу обављати одређене послове у цивилу, без службене униформе.

– Недавно усвојени Закон о изменама Закона о полицији, којима је утврђено да право на употребу назива “полиција” има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране – један је од основних разлога за промену имена.

Како предвиђа нови нацрт закона, припадници ове градске службе убудуће ће добити и овлашћење да заустављају и прегледају аутомобиле, али и да помажу градским службама при искључењу струје или воде грађанима. Ово ће све бити могуће само уз одобрење начелника комуналне милиције.

Предложено је и да се комуналној милицији да и спасилачка функција како би могли да преузму хитне мере у ванредним ситуацијама, попут елементарних ситуација.

Наводи се и да комунални милиционари могу обављати послове без ношења службене униформе са ознакама, али по писаном налогу начелника. Међутим није тачно наведено које послове, на који начин као и под којим условима ће милицајци радити у цивилу.

Поред тога, када су на то овлашћене законом, другим прописом и општим актом, јединице локалне самоуправе могу да издају и прекршајни налог, поднесу кривичну пријаву надлежном органу за учињено кривично дело као и захтев за покретање прекршајног поступка.

Као и раније, комуналци ће наставити да упућују упозорења и усмена наређења, обављају проверу идентитета и привремено одузимају предмете. Грађани ће и даље бити у могућности да комуналцима поднесу пријаву, петицију и предлоге који се односе на комунални ред.

Промену Закона Град је иницирао и како би била укинута одредба према којој на 5.000 грађана постоји само један припадник Комуналне полиције. Градски челници очекују да ће након усвајања закона бити обезбеђено још 300 комуналаца, а план је да у наредних неколико година буде око 1.000 нових милицајаца.

ОСНОВАНИ ПРЕ ДЕВЕТ ГОДИНА

КОМУНАЛНУ полицију основао је Град 2010. године да би само шест година касније одлуком Скупштине града Комунална полиција постала посебна јединица Секретаријата за послове комуналне полиције. Припадници ове градске службе углавном су задужени за успостављање нарушеног комуналног реда и заштиту комуналних објеката од прљања, оштећивања и уништавања.

Ј. ДИНЧИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Policija ,specijalna policija, zandarmerija,tajna policija,komunalna policija hiljade kamera po gradu,razna obezbedjenja.Znaci narod policija jedan na jedan.Raste broj zaposlenih ali neproizvodnih u interesu i ocuvanja vlasti.

  2. Najbolje je odmah ukinuti ovakvu policiju.Oni su telohranitelji vlasti sa velikim ovlastenjima.Nikada ih nije trebalo osnovati.Prdvidjena je velika represija prema narodu.

  3. to je vojska vucicodlacica, kako pesnik rece ,,milicajci umnoj patnji nestasali, sve brdjani krsni orni da pretuku,, a tek kad pocnu da nas vataju i u kazamate zatvaraju, rebra prebijaju, i na ostale muke turaju. — al dace Bog da im luda braca krepaju, pa ko sirocici ostanu i bez posla, leba i bez stana i od svakog prezirana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!