KОН: Вакцина нам неће решити проблеме, ове мере ће трајати годинама!
Фото: Влада Србије

KОН: Вакцина нам неће решити проблеме, ове мере ће трајати годинама!

2.3
(3)

У 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе коронавирусом, а епидемиолог Предраг Kон каже да ситуација није забрињавајућа.

Kон наводи да се све држи под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Kон за Тањуг каже да у средњим школама у Београду није било пријава позитивних на коронавирус, док је у основним школама углавном реч о појединачним случајевима.

”У једној школи имамо случај брата и сестре, једно дете је заражено, а друго је због тога у кућној изолацији.

У другој школи је могуће да је дошло до преношења у оквиру саме групе где је двоје заражених ученика, док су у осталим школама појединачни случајеви”, рекао је Kон.

Напомиње да је циљ да се спречи преношење вируса и открију оболели са најблажим тегобама и упозорава на то да долази период сезонских респираторних инфекција када се благе форме ковида 19 неће готово ни разликовати од других респираторних обољења.

”Зато свако дете које има било какве респираторне тегобе или знаке инфекције треба да остане код куће, а родитељи треба да се понашају као да је у питању ковид”, наводи Kон.

Упитан да ли је после две недеље школе задовољан резултатима које дају мере, Kон каже да би био задовољан да вируса уопште нема, али да је садашња ситуација прихватљива.

Сматра је да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају и напомиње да је систем направљен тако да је свака група јединица за праћење и да то функционише.

”Али, ако се групе буду слале на онлајн наставу и то достигне проценат који ограничава нормално функцинисање, сигурно ће се реаговати. Очекујем да ће пре свега реаговати Министарство просвете, јер смо ми као здравствени систем надзора све обезбедили да школе, као колективи у којима је највећа могућност преношења, ипак не буду толико ризична места”, напомиње Kон.

Примећује да на друштвеним мрежама многи коментаришу да наставу у школама треба обуставити и потпуно прећи на ону преко интернета, али сматра да дубоко греше и да нема ничег бољег од директне комуникације и учења.

”Ово ће још трајати, нека нико не мисли да ће се брзо завршити, трајаће можда и годинама, иако не у овом интензитету. Kада се појави вакцина, она ће дати своје користи, али не може се очекивати да ће од вакцине то престати”, наглашава Kон.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има ли у Сарајеву доброг психијатра да овог суманутог стави на канабе и поприча са њим?

Има ли у Сарајеву доброг психијатра да овог суманутог стави на канабе и поприча са њим?

0 (0) * „Нема говора да ће (`геноциадаши`) то направити. Могу почети, али неће знати …

Душан Достанић: Још један чланак о пандемији или Кораци ка нечујном укидању правне државе

Душан Достанић: Још један чланак о пандемији или Кораци ка нечујном укидању правне државе

5 (6) Све што је означено као „неподобно“ жигосано је као субверзија и угрожавање безбедности …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend