Годину дана Весићевог терора: Поново померен рок за Душанову
Фото: Весна Лалић/Нова.рс

Годину дана Весићевог терора: Поново померен рок за Душанову

Сви радови у Улици цара Душана на Дорћолу требало би да буду завршени до краја децембра, ново је обећање заменика градоначелника Београда Горана Весића. Уколико оно буде испуњено, то ће бити пуних годину дана кашњења у односу на првобитне рокове.

Раскопане улице, багери, прашина, шљунак, рупе, ограде, преусмеравања, заобилазни путеви – све то је свакодневица грађана док градске власти играју са роковима за завршетак радова.

Родитељи са малом децом у колицима, старији људи који се теже крећу или грађани са цегерима пуних намирница са оближње Бајлонијеве пијаце… Сви они прескачи преко рупа и прекопаних улица, заобилазе бетонске болокове и скеле, труде се да функционишу у грађевинском хаосу на Дорћолу, чије се трајање свако мало продужава.

Ново обећање о завршетку радова је само још једно у низу постављених, па пробијених рокова у реконструкцији ове улице. Kада је у јуну 2019. године почела реконструкција скоро три километара дугачке саобраћајне осовине улица Kраљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, саопштено је да ће радови бити окончани у децембру исте године.

Некако пословнично по неком неписаном правилу када су у питању грађевински радови у Србији, без обзира на сва обећања надлежних, врло брзо после почетка радова постало је јасно да су постављени рокови недостижни.

Радови су почели у Улицу краљице Марије, да би прешли на 27. марта и касније Улицу Џорџа Вашингтона. Последња фаза је требало да буде реконструкција Улице цара Душана, која је и најдужа.

Већ после неколико месеци, у септембру прошле године, одлучено је да реконструкција четири кључне градске саобраћајнице буде подељена у две фазе, па је цела Душанова остављена за 2020. годину.

Радови су почели у јуну и од тада креће померање рокова за њихов завршетак.

Kрајем јуна главни градски урбаниста Марко Стојчић обећао је завршетак радова пре 1. септембра. Међутим, већ тада је и он оставио могућност да радови неће бити скроз завршени, али је убеђивао грађане да ће улице бити проходне.

“Наша намера је да радови по сваку цену буду завршени пре првог септембра. Према информацијама које смо добили од извођача, коловоз ће бити завршен раније и улица ће бити проходна за саобраћај, али само са две траке. Посао на реконструкцији тротоара и све остало што ће бити рађено је компликованије и обимније, па ће сигурно трајати дуже од реконструкције коловоза” рекао је тада Стојчић.

После месец дана сам урбаниста помера рокове и најављује завршетак радова за први октобар.

“Чекамо половину септембра, када очекујемо да ће бити готови сви радови на коловозу и када ће бити услова да се пусти и саобраћај, као и трамвајска мрежа. До 1. октобра би требало да апсолутно сви радови буду завршени” рекао је Стојчић.

“Апуслутно” градског урбанисте постаје релативно већ за месец дана. Наиме, крајем августа стиже ново обећање, сада од заменика градоначелника Горана Весића, који најављује крај радова за средину новембра.

Он је то оправдао комплетном заменом канализационих и водоводних цеви, која је успорила радова.

Међутим, пре неколико дана заменик градоначелника поново помера рокове. Весић пре неколико дана гостујући на РТС најављује да би током новембра у Улици цара Душана требало да буде пуштен саобраћај, а да ће комплетни радови бити завршени у децембру.

Уколико заменик градоначелника Београда испуни ово обећање, па неким чудом Улица цара Душана пре краја ове године засија у “свом пуном сјају”, биће то тачно годину дана касније него што је првобитно обећано Београђанима.

При томе само пробијање рокова је дупло дуже од укупног времена за које су градске власти планирале да одраде реконструкцију четири булевара.

Јелена Булајић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шетња на годишњицу убиства Оливера Ивановића у Београду, звиждуци испред РТС

Шетња на годишњицу убиства Оливера Ивановића у Београду, звиждуци испред РТС

Више политичких странака у Београду је запчело протест испред Председништва Србије у Београду поводом годишњице …

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији је грађанима без дигиталног COVID сертификата забрањено да учествују у верским обредима. У …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *