fbpx
Насловна / Свет / ЕвроАзија / Копнене ракете „Калибар“ са нуклеарном главом имаће домет 2500 километара

Копнене ракете „Калибар“ са нуклеарном главом имаће домет 2500 километара

Према непотврђеним информацијама, руска хиперсонична ракета средњег домета биће направљена на бази већ постојеће 3М22 Циркон“. А узлетаће са лансера које користе крстареће ракете „Калибар“

Ратна флота РФ управо је две своје фрегате – „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Катасонов“ – опремила станицама за визуелно-оптичка ометања „Филин“ („Сова“) које ће „ослепљивати противника“

* Војни експерт Игор КОРОТЧЕНКО: Копнени „Калибар“ биће главни одговор америчким нуклеарним ракетама средњег домета. Русија има све услове да успешно одговори и на могуће америчко размештање наоружања у космосу. Све што нам је на том плану потребно – већ је у завршној фази разраде. Зато за нас нове трке у наоружању неће бити

____________________________________________________________________________

ВОЈНА наука и индустрија Русије у стању су да хиперсоничну ракету средњег домета створе за рекордно кратко време – током наредне две године.

У ово је, у сваком случају, убеђен утицајни руски сенатор Франц Клинцевич.

Војни експерт Иван Мојсејев нешто је уздржанији и мисли да ће се нове ракета понавити у наредне четири или пет година.

Према непотврђеним информацијама, та ракета биће направљена на бази већ постојеће 3М22 „Циркон“. А узлетаће са лансера које користе крстареће ракете „Калибар“.

Копнена верзија ракете „Калибар“ –која ће такоће бити одговор на америчко иступање из Споразума о ракетама средњег и малог домета – имаће са класичном бојевом главом домет од 1600 километара, а са нуклеарном – 2500 километара.

Владимир Путин је унапред објавио да Русија неће дозволити да буде увучена у нову трку у наоружању, али ће Москва наставити да повећава ударну моћ својих Оружаних снага.

Садашња ракета „Циркон“ – већ је пет пута бржа од звука

Уосталом, управо је две своје фрегате – „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Катасонов“ – опремила станицама за визуелно-оптичка ометања „Филин“ („Сова“) које ће „ослепљивати противника“. Тачније:  сваки брод има по две такве станице.

Идентична апаратура за „ослепљивање“ појавиће се на још два руска ратна брода чија градња је при крају.

Реч је о апаратури која је у стању – поготово у сумрак и у ноћно време – да гуши визуено-оптичке и оптичко-електронске канале противника и да блокира и дезоријетише противничку паљбу по ратним бродовима и ракетним чамцима.

Та апаратура – поред осталог – изазива код противничких војника привремене поремећаје вида помоћу нискофреквентних колебања  јачине светлости.

Дејује ефикасно на растојањима до два километра и онемогућава ефикасно нишањење. Војници против којих буде усмерена осећају вртоглавицу и мучнину, а и губе оијетацију у простору.

Московски војни експерт Александар Перенџијев сагласан је да – бар што се Русије тиче – неће бити нове генералне трке у нарожању, али хоће – тврди – у ракетној сфери.

По његовом мишљењу, биће то „иновациона трка“.

Његов колега – Игор Коротченко – о држању Русије у новој трци (полутрци) рекао је:

„Тежиште ће бити на модернизовању већ постојећег наоружања. Копнени „Калибар“ биће главни одговор америчким нуклеарним ракетама средњег домета. Русија има све услове да успешно одговори и на могуће америчко размештање наоружања у космосу. Све што нам је на том плану потребно – већ је у завршној фази разраде. Зато за нас нове трке у наоружању неће бити“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због чега Амбасада Русије игнорише косовске Србе?

3.3 (9) Интервју Марка Јакшића, Драгане Трифковић и Бошка Обрадовића за Евроазија дејли Господине Јакшићу, који …

ФИЛИМОНОВА Русија (из)губи(ла) подршку српског народа јер подржава издајнички режим Вучића

5 (27) Томе доприноси неприкосновена подршка Москве „режиму јадне издаје“ Александра Вучића. Према академику и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *