Корона и „заједничке вредности“ – растакање седишта ЕУ

5
(3)

Читава конструкција ЕУ са својим скупим бирократским установама и „заједничким вредностима“ није положила испит звани вирус корона

(Спутњик, 16. 3. 2020)

Каква симболика: у време пандемије руковање је скоро забрањено. Шалу на страну – Европска унија се растаче на мање и веће кнежевине са све строже контролисаним границама, док Трамп више не дозвољава улазак Европљана у САД. Свако се ограђује од сваког. Свак умире сам за себе.

Скептици у погледу ЕУ дочекали су свој тренутак. Не само новајлије и својевремено горљиви поборници ЕУ попут Пољске, Чешке и Летоније, већ ни староседеоци попут Данске више не дозвољавају улаз странцима, без обзира јесу ли из ЕУ или не. Како је лаконски изјавио председник чешке владе Андреј Бабиш: „Не можемо чекати на савет из Брисела.“

Камиони на аутопуту недалеко од границе између Аустрије и Мађарске, 18. 3. 2020. (Фото: Роналд Зак/АП Фото)

Заборављене су све толико хваљене химне о „заједничким европским вредностима“ које би наводно требало да држе на окупу ове „елитне земље“. Да би израз „европска солидарност“ звучао бар донекле веродостојно, морало би се додати „такозвана“.

У време кад је забрањено руковање стихови химне ЕУ „Загрлите се, милиони!“ звуче као ругање. Заправо би било примерено забранити и хор из Бетовенове Девете симфоније, нема везе што пада на 250. годишњицу рођења овог светског класика. Било би и логично, јер су из предострожности све концертне дворане ионако затворене.

ЕУ  ̶  скраћеница за Егоистичку унију?

Италија, члан европске породице пун животне радости, искључена је чим су се показали први знаци проблема. Зар није у најмању руку ваљало размислити како би се болесном детету могло помоћи на опипљив и суштински начин? Да је тако било, Италијани не би као просјаци морали молити за маске и једнократне рукавице изван ЕУ.

Кад је реч о маскама: пред ванредни састанак министара здравства ЕУ 6. марта у Бриселу Немачка је постала мета критика пошто је њен министар Јенс Шпан објавио ограничење извоза за заштитну опрему. Према наводима ДПА, комесар ЕУ за кризне ситуације Јанез Ленарчић изјавио је том приликом да је ограничење извоза унутар ЕУ додуше могуће у ванредним случајевима, али да би било „неевропски“ затворити сопствено тржиште, додајући да ЕУ подстиче солидарност.

Јенс Шпан (Фото: П. Цинкен/Picture Alliance)

Шпан му је одговорио да досадашња расподела није била добра, наводећи да заштитна опрема иде само тамо где се за њу највише плаћа.  Према његовим речима, извоз из Немачке није забрањен, али се сваки појединачни случај мора одобрити. Осим тога, немачки министар здравства захтевао је од Комисије ЕУ да прогласи забрану извоза у треће земље. „Укинућемо националне мере уколико постоји мера на нивоу ЕУ.“ Европски или „неевропски“  ̶  најважнији је новац.

За ЕЦБ очигледно на првом месту новчани биланс, тек онда корона

Кад је реч о новцу: Европска централна банка и даље оклева да се постави као поуздан ослонац ЕУ  у смутно време вируса. То је недвосмислен закључак на основу изјаве њене шефице Кристин Лагард после седнице савета ЕЦБ прошлог четвртка. Према наводима Шпигла, „Пред седницу се мислило да би њен став могао бити ,Учинићемо све што је потребноʻ, који је  заузео и њен претходник Марио Драги. У лето 2012, такође свега пар месеци пошто је преузео дужност, Италијан је најавио да ће ако буде неопходно спреман на неограничену куповину државних обвезница ради стабилизације стања на тржишту ЕУ.“ Изјава Лагардове, међутим, била је недвосмислена: „Немам намеру да учиним исто“.

Пусти Трг у Милану, фебруар 2020. (Фото: Лука Бруно/АП Фото)

Читава конструкција ЕУ са својим скупим бирократским установама и „заједничким вредностима“ није положила испит звани вирус корона. Потврда за такву тврдњу је све више. С Трамповом забраном уласка у САД земљама ЕУ све више се клима и чувена трансатлантска солидарност. Свим скептицима у погледу ЕУ и критичарима глобализације тиме је јасно и гласно упућен позив на делање. Њихово досадашње оклевање лагано изазива чуђење. Једно од објашњења могло би бити: прво да сви (пилатовски) оперу руке.

Са немачког посрбило: Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски експерт: Лукашенко понавља грешку Јануковича

0 (0) У организацији протеста у Белорусији постоје знакови иностраног мешања, конкретно из САД и …

ЧЕДО ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА Радници турских пекара, од јануара без плате!

5 (8) Зашто ни једна државна инситуција ни инспекције не реагују на пријаве радника против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *