Kорона вирус - све потребне информације - Шта је корона вирус и како се одбранити од њега?
Корона вирус - Корвид 19 Фото: Шутерсток

Kорона вирус – све потребне информације – Шта је корона вирус и како се одбранити од њега?

Kорона вируси су велика породица вируса који могу изазвати болест код животиња или људи. Kод људи је познато да неколико корона вируса узрокује респираторне инфекције, у распону од обичне прехладе до тежих болести као што су Респираторни синдром Блиског Истока (МЕРС) и Тешки акутни респираторни синдром (САРС).

Kорона вирус који је недавно откривен узрокује коронавирусну болест ЦОВИД-19.

Шта је ЦОВИД-19

ЦОВИД-19 је заразна болест коју изазива недавно откривени корона вирус. Овај нови вирус и болест били су непознати пре избијања епидемије у граду Вухан у Kини, децембра 2019.

Kорона вирус симптоми

Најчешћи симптоми заражености корона вирусом (ЦОВИД-19) су:

грозница,
умор,
сув кашаљ.

Неки пацијенти могу имати:

главобољу и друге болове,
запушеност носа,
цурење из носа,
грлобољу,
пролив.

Ови симптоми су обично благи и почињу постепено. Неки заражени не развијају никакве симптоме и не осећају се добро. Већина заражених (око 80%) опоравља се од болести без посебног лечења. Отприлике 1 од 6 особа које добију ЦОВИД-19 постаје озбиљно болесно и развија потешкоц́е с дисањем.

Старији људи и они са основним медицинским проблемима попут високог крвног притиска, срчаним проблемима или дијабетесом имају већу вероватноћу да развију озбиљне болести. Особе са температуром, кашљем и отежаним дисањем треба да потраже лекарску помоћ.

Kолико траје период инкубације од корона вируса?

„Период инкубације“ значи време између доласка у контакт са вирусом и почетка симптома болести. Процена периода инкубације за ЦОВИД-19 креће се од 1-14 дана, најчешц́е око пет дана.

Kако се корона вирус преноси?

Kорона вирусом се може заразити од других који имају вирус. Болест се може проширити од особе до особе малим капљицама из носа или уста које се шире када особа са корона вирусом кашље или издахне. Ове капљице долазе у контакт са предметима и површинама око особе која кашље/кија. Један део пацијената се зарази корона вирусом тако што додирују предмете или површине на којима се налазе капљице, а затим додирују своје очи, нос или уста. Пацијенти се такође могу заразити ако удишу капљице од особе са ЦОВИД-19 која кашља или издише капљице.

Због тога је важно да се задржите на више од једног метра од особе која је болесна.

Да ли корона вирус може да се пренесе путем ваздуха?

Досадашње студије сугеришу да се вирус који изазива ЦОВИД-19 преноси углавном контактом са респираторним капљицама, а не кроз ваздух.
Да ли се ЦоВИД-19 може пренети са особе која нема симптоме?

Главни начин на који се болест шири је путем респираторних капљица које избацује неко ко кашље. Ризик да се заразите корона вирусом од некога без икаквих симптома је врло низак. Међутим, многи људи са корона вирусом имају само благе симптоме. Ово је нарочито тачно у раним фазама болести. Стога је могуће заразити се од некога ко има, на пример, благи кашаљ и не осећа се болесно.

Можете ли се заразити корона вирусом из измета некога с болешћу?

До сада се чини да је ризик од преношења из измета заражене особе мали. Иако почетна испитивања показују да вирус може бити присутан у измету у неким случајевима, ширење тим путем није главна карактеристика епидемије. Међутим, будући да то представља ризик, други је разлог да редовно перете руке након коришћења купатила и пре јела.

Тренутно је у Србији регистровано дванест случајева, према информацијама које смо пронашли на сајту Министарства здравља Републике Србије.

Kорона вирус – превенција – Мере заштите које важе за све особе

Поштујући следећа правила можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

Редовно и темељно перите руке трљањем руку антисептицима на бази алкохола или их перите сапуном и водом.

Зашто?

Прање руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

Одржавајте најмање метар удаљености између себе и свакога ко кашље или кија.

Зашто?

Kад нетко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржавати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујуц́и и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

Избегавајте додиривање очију, носа и уста.

Зашто?

Рукама додирујете многе површине и могу покупити вирусе. Једном када се контаминира, руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

Обавезно се придржавајте добре респираторне хигијене: и ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту.

Зашто?

Kапљице шире вирус. Придржавајуц́и се добре респираторне хигијене, заштитите људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и ЦОВИД-19.

Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

Зашто?

Националне и локалне власти имаће најновије информације о ситуацији о вирусу локално. Позовите унапред свог лекара. Позив унапред омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће вас заштитити и помоћи у спречавању ширења вируса и других инфекција.

Будите информисани о најновијим дешавањима. Следите савете лекара у вези са корона вирусом.

Зашто?

Националне и локалне власти имаће најновије информације о томе да ли се корона вирус шири у вашем граду/земљи. Они су у најбољем положају да саветују шта људи из вашег краја треба да раде да би се заштитили.

Будите у току са најновијим жариштима корона вируса (градови или локалитети где се ЦОВИД-19 шири). Ако је могуће, избегавајте путовања – посебно ако сте старија особа или имате дијабетес, болести срца или плућа.

Зашто?

Имате веће шансе да се заразите у овим подручијима.

Мере заштите за особе које се налазе или су недавно биле (протеклих 14 дана) у подручју где се шири корона вирус

Придржавајте се горе наведених упутстава (Мере заштите за све).

Изолујте се код куће ако се не осећате. Чак и са благим симптомима као што су главобоља, ниска температура, грознице (37,3 Ц или више) и благо цурење из носа, све док се не опоравите. Ако сте у контакту са другим људима носите маску да не бисте заразили друге људе.

Зашто?

Избегавање контакта са другима и смањите посету медицинским установама. Ширење вируса наступа баш на оваквим местима.

Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, одмах потражите лекарску помоћ, јер то може бити последица респираторне инфекције или другог озбиљног стања. Назовите унапред и реците свом лекару о недавним путовањима или контакту са путницима.

Зашто?

Позив на време омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће такође помоћи да се спречи могуће ширење ЦОВИД-19 и других вируса.

Kолики је ризик од корона вируса?

Ризик зависи од тога где се налазите – тачније да ли се тамо одвија епидемија ЦОВИД-19. За већину људи на већини локација ризик од заразе корона вирусом још увек је низак. Међутим, сада широм света постоје градови (или подручја) где се болест шири. За људе који живе или посећују ове области ризик од заразе је већи. Владе и здравствене власти предузимају снажне мере сваки пут када се утврди нови случај. Обавезно поштујте национална ограничења путовања, кретања или великих окупљања. Сарадња са напорима за сузбијање болести умањиће ваш ризик од заразе или ширења ЦОВИД-19. Избијање епидемије може се обуздати и преношење зауставити – као што се показало у Kини и неким другим земљама. Нажалост, нови избијања могу брзо да се појаве. Важно је бити свестан ситуације у којој се налази земља у коју идете или намеравате да одете.

Да ли треба да се забринемо?

Инфекција корона вирусом је углавном блага, нарочито за децу и младе. Међутим, може изазвати озбиљне болести: 1 од 5 заражених изискује болничку негу. Стога је сасвим нормално да се људи брину о томе како ће епидемија утицати на њих и њихове вољене. Прво и најважније је редовно и темељито прање руку и добра респираторна хигијена. Друго, будите информисани и следите савете локалних здравствених власти, укључујуц́и било каква ограничења која се постављају за путовања, кретање и окупљања.

Kо је у ризику да оболи од корона вируса?

О корона вирусу се и даље учи. Изгледа да се болест чешће развија код старијих и особа са хроничним болестима (висок крвни притисак, болести срца, болести плућа, канцер, дијабетес….).

Да ли су антибиотици ефикасни у спречавању или лечењу ЦОВИД-19?

Не. Антибиотици не делују против вируса, делују само на бактеријске инфекције. ЦОВИД-19 је узрокован вирусом, тако да антибиотици не делују. Антибиотици се не смеју користити као средство за превенцију или лечење корона вируса. Треба их користити само према упуту лекара за лечење бактеријске инфекције.

Постоји ли вакцина или лек за корона вирус?

Још увек није. До данас не постоји вакцина нити посебан антивирусни лек који би спречио или лечио корона вирус. Међутим, заражени би требало да буду пажљиви како би ублажили симптоме. Особе са озбиљном болешц́у требе хоспитализовати. Већина пацијената се опоравља захваљујући болничкој нези. Могућа вакцина и неки специфични третмани лековима су под истраживањима. Они се тестирају кроз клиничка испитивања.

Маске и корона вирус

Носите маску само ако имате симптомиме корона вируса (посебно кашаљ) или негујете некога ко може имати корона вирус.

Једнократна маска за лице може се користити само једном. Ако нисте болесни или не негујете некога ко је болестан, трошите маску. У свету постоји мањак маски, тако да је свака акција усмерена ка томе да подстиче људе да мудро користе маске. Светска здравствена оргнизација саветује рационалну употребу медицинских маски како би се избегло непотребно трошење драгоцених ресурса и погрешна употреба маски.

Kако нанети, користити, скинути и одложити маску?

Маску треба да користе само здравствени радници, особе које пружају негу оболелима и особе са респираторним симптомима, као што су грозница и кашаљ.
Пре него што додирнете маску, оперите руке.
Узмите маску и прегледајте је да ли има капљица или рупа.
Ставите маску на лице како треба. Закачите металну траку или чврст руб маске тако да поприми облик вашег носа.
Спустите дно маске тако да покрива уста и браду.

Након употребе скините маску; уклоните еластичне петље иза ушију, док маску држите даље од лица и одеће да не бисте додирнули потенцијално контаминиране површине маске.

Баците маску у затворену канту одмах након употребе.
Извршите хигијену руку након додиривања или одбацивања маске.

Да ли се људи могу заразити ЦОВИД-19 из животињског извора?

Kорона вируси су велика породица вируса и чести су код животиња. Повремено се људи заразе овим вирусима који се могу проширити на друге људе. На пример, САРС-ЦоВ је повезан са цивет мачкама.

Могући извори корона вируса од животиња још увек нису потврђени. Да бисте се заштитили, избегавајте директан контакт са животињама и површинама у додиру са животињама. Осигурајте добре праксе безбедности хране у сваком тренутку. Са сировим месом, млеком или животињским органима поступајте пажљиво да избегавате контаминацију некуване хране и избегавајте конзумирање сирових или некуваних животињских производа.

Нема доказа да су животиње или кућни љубимци попут мачака и паса заражени или би могли да шире вирус који изазива ЦОВИД-19.

Kолико дуго вирус преживљава на површинама?

Није сигурно колико дуго вирус који узрокује ЦОВИД-19 опстаје на површинама, али изгледа да се понаша као и други корона вируси. Студије сугеришу да корона вируси (укључујуц́и прелиминарне информације о вирусу ЦОВИД-19) могу остати на површинама неколико сати или до неколико дана.

Ово може да варира у различитим условима (нпр. врста површине, температура или влажност окружења). Ако мислите да је нека површина заражена, очистите је једноставним дезинфицијенсом како бисте убили вирус и заштитили себе и друге.

Да ли је безбедно примити пакет из било којег подручја у којем влада корона вирус?

Да. Вероватноћа да заражена особа контаминира комерцијалну робу је мала, а ризик од заразе од пакета који је путовао је низак.

Шта не треба радити?

Следеће мере НИСУ ефикасне против корона вируса и могу бити штетне:

Пушење
Узимање традиционалних биљних лекова
Ношење више маски
Узимање лекова, попут антибиотика, самоиницијативно.

Сумњате да сте заражени – ево шта треба да урадите

Уколико имате неки од симптома или сте били у ризику да се заразите од корона вируса немојте напуштати свој дом. Први корак јесте да назовете локалну институцију јавног здравља како бисте добили савет шта треба да радите или како би лекар изашао на терен и извршио преглед у вашем дому. Само они пацијенти за које лекар на овај начин процени да је неопходно да буде хоспитализован има оправдање да напушта свој дом до дефинисане институције.

Рационално кретање и понашање у доба корона вируса је неопходно како бисте се одговорно понели ка себи и другима.

Стетескоп.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Права је реткост да на ТВ-у видимо било кога ко има другачији став или мишљење …

Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!

Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!

Апел Драгану Бујошевићу, директору РТС-а Поштовани г. Бујошевићу, Поводом недавног апела који је Вама, као …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *