Корзика путем Каталоније?

Сепаратистичка коалиција убедљиво је победила у првом кругу избора за регионалне власти на Корзици освојивши око 46 одсто гласова. Лидер аутономаша Жил Симеони и лидер сепаратиста за независност Жан Гиј Таламони, затражили су јуче од централних власти у Паризу да се „отворе разговори“ који би искључили „независност у непосредној будућности“. Нико међутим не зна шта они заиста мисле и да ли само тактизирају причом о аутономији.

– Ово је навала демократије – изјавио је Симеони новинарима додајући да жели да „Париз коначно отвори преговоре о дијалогу.“

Преговоре? Ова реч неодољиво подсећа на заплет између Каталоније у суседној Шпанији и централних власти у Мадриду. Лидери победничке коалиције (Пе а Корзика и Корзика либера) зато сада, између два круга гласања, покушавају на све начине да умире јавност и покажу како је свака сличност између Каталоније и Корзике случајна.

Тешко је међутим не приметити двосмисленост у изјавама Симеонија као на пример када каже: „Питање независности није за данас. Ми желимо статус аутономије.“ Да би оправдао своју коалицију са тврдим сепаратистима Таламонија он је оценио да „сепаратисти данас делују у демократском оквиру и кажу да су Корзиканци ти који ће одлучити“.
Макронова порука

Председник Макрон недавно је посредно послао поруку Корзици изјавивши да „никаквих преговора између Каталоније и Мадрида не може да буде јер би то значило да преговарају на равној нози као једнак с једнаким, држава са државом“. Макрон је тада додао да би такав став заузео и да је Француска у питању.

– Ако Корзиканци не желе независност, ње неће бити – рекао је Симеони.

Шта све ово значи? – питали су се јуче француски аналитичари. Одговор на то дао је радикалнији лидер коалиције – сепаратиста Жан Гиј Таламони рекавши да тражи од председника републике да „престане са политичком равнодушношћу и негирањем демократије“. Таламони је оценио да је данас само мањина Корзиканаца за независност.

– Припремамо се за наредни период који може да буде независност за 10 или 15 година – рекао је он. Таламонијева изборна листа Пе а Корзика у свом програму као циљ означава проглашење „пуне аутономије“ на следећим изборима 2021. године. То подразумева да би Корзика добила прогресивно већу законодавну, као и власт у домену пореске политике у року од 10 година.

Н. Јокић – Вести

Актуелно

У Пољској 200.000 људи слави независност, иза њих националисти пале заставу ЕУ (видео)

ВАРШАВА  Поводом прославе Дана независности Пољске и 100. годишњице окончања Првог светског рата, око 200.000 људи …

Десетине хиљада Шкота марширају за независност (видео)

Десетине хиљада присталица шкотске независности од Велике Британије марширају улицама главног града Шкотске, Единбурга, убог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons