Премијерка најавила отцепљење пар сати уочи Брегзита: "Мој посао је да поведем Шкотску у независност"
фото:АП

Премијерка најавила отцепљење пар сати уочи Брегзита: “Мој посао је да поведем Шкотску у независност”

Неколико сати уочи Брегзита, премијерка Шкотске Никола Стреџон говорила је о могућем отцепљењу те покрајине.

Вечерас ће Велика Британија напустити Европску унију. То ће бити тренутак стварне и дубоке туге за многе од нас широм Велике Британије. А овде у Шкотској, с обзиром на то да се Брегзит догађа против воље огромне већине нас, туга ће бити прожета љутњом”, поручила је Стреџон, преноси Блиц.

“Од вечерас, Велика Британија, за коју је Шкотска гласала да остане њен део 2014. године – Велика Британија унутар ЕУ – више неће бити стварност. Статус “кво” за који је гласала већина више неће постојати. Последице ће бити значајне, чак и ако се не осете сви одмах”, додала је шкотска премијерка.

Стеџоун се бори са одржавање новог референдума у Шкотској, али за сада нема одобрење премијера Џонсона који се жестоко противи том референдуму.

Стеџоун је навела да Шкотска мора да се избори са свој пут и незевисност.

“Мој посао је да нас водим кредибилним путем који може да донесе независност. И то сам апсолутно одлучна да радим. Да би се постигла независност, референдум, кад год се догоди – било да се ради ове године, како желим или након следећих шкотских избора – мора бити легалан и легитиман. То је једноставна чињеница”, рекла је премијерка Стерџон.

Стерџон је формално затражила пренос власти од Вестминстера како би се осигурала легалност референдума након што је њена странка на општим изборима у децембру освојила 48 од 59 места у Шкотској. Премијер ВБ Борис Џонсон тврди да су валидни резултати референдума одржаног 2014. године.

На референдуму о независности Шкотске одржаном 2014. године, 55 одсто грађана је било за останак у Уједињеном Краљевству, а 45 одсто за излазак.

Како показују последње анкете, већина Шкота би овог пута гласала за независност.

Анкета агенције “ЈуГов” објављена у четвртак је открила да први пут од 2015. године глас “за” има предност у односу на глас “против”: 51 одсто људи би гласало “за”, а против би било 49 одсто, пише “ББЦ”.

Међутим, анкета указује на то да они Шкоти који су гласали за останак Велике Британије у ЕУ сада све више подржавају независност Шкотске.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Орбан организује референдум о забрани ЛГБТ пропаганде међу децом

Орбан организује референдум о забрани ЛГБТ пропаганде међу децом

* Мађари ће бити питани да ли подржавају: одржавање презентација за малолетнике у образовним институцијама на …

Ма заболе Русе ку*ац за вашу авијацију, вратиће вас у рани средњи век ако се преиграте

Ма заболе Русе ку*ац за вашу авијацију, вратиће вас у рани средњи век ако се преиграте

* Начелник штаба британског ратног ваздухопловства Мајкл ВИГСТОН: Због могуће концентрације руских крстарећих ракета у тој регији морао научити како да обезбедимо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *