Србија

Косидба на Рајцу чува традицију

ЉИГ – Некадашњи народни обичај узајамног помагања на селу приликом великих радова лети, који је у Србији потпуно ишчезао, оживи једино у јулу на планини Рајац, код Љига, прве недеље по Петровдану. Тада, већ четири деценије, у сећање на мобу, организује се Косидба на Рајцу. Најбољи косци из целе регије надмећу се за престижну награду – Златну косу.

Прво такмичење косаца на Рајцу, али и велики народни вашар, збили су 1892. године. Тек касније, средином шездесетих година прошлог века, јавила се идеја да Косидба на Рајцу постане туристичка манифестација.

– У сточарским крајевима један од најважнијих послова била је косидба – објашњава Владимир Ивановић из Туристичке организације Љиг. – У стара времена летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косци окупљали једни код других. На мобу, иначе, обично је долазила млађарија, која се за време рада зближавала, а после богате вечере, све се претварало у сеоско весеље. Мобе су и женска прела и посела, на којима се прело, плело и везло, уз песму, причу и поуке млађима, да свако покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле израз живота једне сеоске заједнице.

Рајац је једна од најлепших у низу ваљевских планина. Његове простране ливаде обилују планинском травом, коју одавно више нико ручно не коси…

– Није Косидба на Рајцу само пуко такмичење косаца, већ приказ традиције – каже Ивановић. – Од окупљања косаца, здравичара, трубача, водоноша, косачког ручка на трави. Овакав скуп није представљао само завршетак важног посла, кошења траве, већ и прилику да се сретну угледни домаћини, уговоре послови. Млади момци и девојке имали су прилику да буду виђени, ашикују, па и свадбу уговоре. Најмлађима, то је био излет за памћење…

Косидба на Рајцу чува традицију

* Више десетине косаца из Србије и окружења одмериће и овог лета снагу и вештину

Смотра има и међународни карактер. На косидби су до сада учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке… Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, БиХ, Црне Горе. Златну косу до сада је највише – чак шест пута – освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Повезани чланци

– Легенда Косидбе на Рајцу је сада покојни Лазар Лакета из Мркоњић Града, чији је откос од шест метара ушао у Гинисову књигу рекорда – каже наш саговорник. – Толико је широк откос имао, да је мало фалило па да косом пређе и у парцелу другог такмичара!

Сем најбољег косца – коме се мери брзина, ширина, квалитет, уједначеност откоса, бира се и ђидија или козбаша. То је косац који се најлепше одева, пева, игра, има најлепши стас…

Косидба на Рајцу чува традицију

КОСАЧКИ РУЧАК

– После косидбе, на ливади, биће приређен старински косачки ручак са специјалитетима и ђаконијама из љишког краја, од којих су многи данас заборављени – каже Ивановић. – Рајац и косидба заједно чувају традицију, по броју посетилаца рекло би се веома успешно. Косидбу посети неколико десетина хиљада туриста не само из Србије, већ и из иностранства…

ОБИЧАЈИ

Овогодишња приредба почиње обичајем да ђидија косу откује онолико пута колико је до тада манифестација одржано. Потом, дефиле косаца стиже на ливаду, а пре такмичења традиционално се приређује ревијално кошење траве.

 

Б. Пузовић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!