fbpx

КОСИДБА НА РАЈЦУ: Откос злата вредан

0
(0)

КОСИДБА на Рајцу, једна од најстаријих туристичких манифестација у Србији, ове године ће бити одржана од 13. до 15. јула. Већ 46 година, ова манифестација са великим успехом чува традицију дугу више од једног века – оживљава некадашњи живот на селу и слави завршетак сезоне кошења планинских ливада.

У петак, 13. јула, на Рајцу од 21 час почињу рок концерти – Астор Лајка, „Ућути пас“, „Организам“, „Страх од Џеки Чена“. Званично отварање манифестације предвиђено је за недељу, уз дефиле косача, трубача, ручконоша, водоноша… Следи ревијално, појединачно и екипно такмичење косача, и на крају додела престижног признања „Златна коса“.

Недељно поподне резервисано је за наступ КУД „Љиг“ из Љига, проглашење победника и доделу признања и концерт трубачког оркестра „Етно-арт“.

– Међу најважнијим пословима у сточарским крајевима била је косидба – објашњава Владимир Ивановић из Туристичке организације Љиг. – У стара времена, летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косачи окупљали једни код других. На мобу, иначе, обично су долазили млади. Мобе су и женска прела и посела. На тим окупљањима се прело, плело и везло, уз песму, причу и поуке млађима. Свако је требало покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле прави израз живота једне сеоске заједнице.

Косачима, такмичарима, у обзир се узима брзина, ширина, квалитет и уједначеност откоса. Златну косу до сада је највише – чак седам пута – освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

НАЈМЛАЂИ ПОБЕДНИК

Прошле године, Косидба на Рајцу добила је најмлађег победника у својој историји! „Златну косу“ освојио је осамнаестогодишњи Вук Вучковић из Прељине код Чачка, који је успео да надмаши и многе прекаљене косце, од којих су многи на Косидби и више пута тријумфовали. Једина жена косач на Рајцу је Слађана Божић (47) из села Бован код Алексинца, која пише песме и бави се пољопривредом…

Б. Пузовић, Новости.рс

Фото Б. Пузовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *