fbpx
Насловна / Србија / Економија / Крагујевац: Млади одлазе из страних компаније због мизерних плата од којих не може да се живи
Крагујевац: Млади одлазе из страних компаније због мизерних плата од којих не може да се живи 1

Крагујевац: Млади одлазе из страних компаније због мизерних плата од којих не може да се живи

Крагујевац – У централном граду Шумадије тренутно је без посла 17.000 радно способних становника, кажу подаци крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање, што је за око 7.000 мање него пре десет година. Ускоро би незапослених могло да буде и мање, будући да у граду и околини ничу нови фабрички погони, углавном страних компанија. Млади Крагујевчани су задовољни што има посла, али се жале на плате које, кажу, нису довољне за иоле нормалан живот.

У немачком „Сименсу”, на пример, плате новозапослених се крећу око 300 евра, а плате у „Фијату”, од око 400 евра, дупло су мање од плата радника исте компаније у Пољској.

– У „Сименсу” сам на пробном раду, сам посао није тежак, али је плата много мала, ни 300 евра. С тим новцем не може нормално да се живи. Изнајмио сам стан, плаћам кирију, хтео сам да се одвојим од родитеља. Плате инжењера су веће, али мислио сам да ће ова страна компанија и нама са средњом школом да понуди веће плате. Премишљам се, можда одем код брата у Немачку – каже за „Политику” један млади Крагујевчанин који је тек закорачио у трећу деценију живота.

Долазак „Сименса” иницирао је улагања других страних компанија у „Мајнд парк” Братислава Милановића, крагујевачког бизнисмена који је још пре 20 година започео сарадњу с немачким гигантом. У „Мајнд парку”, индустријској зони од неколико стотина хектара у Собовици надомак Крагујевца, нићи ће, како је најављено, потпуно нови град с фабрикама, обдаништима, амбулантом, пругом, саобраћајницама.

С аустријским „Аутолифтом” и шпанском „Рефисом”, компанијама које производе металне и пластичне делове за шинска возила, већ су потписани уговори, а Милановић је децембра прошле године, када је у „Мајнд парку” отворена прва фабрика, рекао да је 50 светских компанија заинтересовано за улагања у овој индустријској зони.

– Важне су фабрике и све друго што се гради, али за мене је најважније образовање које ће млади моћи да стекну у „Мајнд парку”. Обука прве генерације инжењера већ је почела на крагујевачком Факултету инжењерских наука. Иначе, за „Мајнд парк” је заинтересовано 50 компанија из наше земље и света. Спроводимо озбиљну селекцију, јер желимо само најбоље – истакао је Милановић децембра прошле године, када је у „Мајнд парку” подигнута прва фабрика.

Према речима градоначелника Крагујевца Радомира Николића, у „Мајнд парку” би за неколико година, ако улагања задрже овај тренд, могло да буде отворено и до 7.000 радних места.

– Могло би се испоставити да је ова инвестиција вишеструко већа од „Фијатове” –казао је Николић почетком 2018. године, када је озваничен долазак „Сименса” у Крагујевац.

У индустријским зонама на улазу у град с Коридора 10 такође ничу фабрике. Граде их кинески „Јанг Фенг” и шпанска „Текнија”, компаније које производе аутомобилске делове, као и „Вакер Нојзон”, мултинационална компанија која се бави производњом грађевинских машина. У тим погонима посао би могло да добије око 1.300 Крагујевчана.

Крагујевачке занатске школе имају добар наставнички кадар, модерне програме, организују квалитетну праксу за ђаке и стварају квалитетне раднике, али могло би се испоставити да страним компанијама то не буде довољно, јер многи млади напуштају град и одлазе у иностранство, где за исти посао могу да зараде много више. Нема прецизних података о броју оних који су у потрази за бољим животом напустили Крагујевац, али се на улицама града свакодневно могу срести групе младих који разговарају о одласку у Немачку, Швајцарску, Шведску или неку другу богату земљу.

Аутор: Бране Карталовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Све драстичнији пад Фијатовог пласмана 11

Све драстичнији пад Фијатовог пласмана

Челик и аутомобили и даље су, као и неколико година уназад, најзначајнији извозни артикли српске …

Како да се придружите програму „Новое покољење“: Водич за младе који желе ближи контакт са Русијом 12

Како да се придружите програму „Новое покољење“: Водич за младе који желе ближи контакт са Русијом

Ако имате између 25 и 35 година, ако сте млади и амбициозни, ако сте успешни …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Ovima što seku te trake treba odseći ruke zbog lopovluka a glave zbog izdaje….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *