Забрињавајући подаци најновијег истраживања – Положај младих у локалним срединама све гори

Забрињавајући подаци најновијег истраживања – Положај младих у локалним срединама све гори

  • Положај младих у локалним срединама све гори – Кровна организација младих Србије, у сарадњи са Групом за анализу и креирање јавних политика, спровела је истраживање под називом „Локална омладинска политика у Републици Србији: савети за младе јединица локалне самоупаве“.

АУТОР: Теодора Новаковић

Локал који не укључује младе, остаје без њих

Млади чине 16,4% укупне популације у Републици Србији и важно је да буду заинтересовани, активни и информисани грађани. Да би могли да утичу на креирање и спровођење демократских процеса, неопходно је да имају могућност да учествују у процесима доношења одлука, како на локалном, тако и на националном нивоу.

У истраживању су обухваћене све јединице локалне самоуправе у Републици Србији – укупно 145 јединица. Подаци о саветима за младе који су добијени из свих локалних самоуправа сврстани су у 6 група – од категорије у којој савет за младе уопште ни не постоји у датој локалној самоуправи, преко њихове делимичне функционалности, па до категорије инклузивних и функционалних савета за младе – који чине најмањи број.

Поред савета за младе, истраживали смо да ли постоје и који су други механизми локалне омладинске политике – попут Локалног акционог плана, Канцеларије за младе, омладинског клуба и слично.

Подаци до којих смо дошли кроз истраживање су забрињавајући:

  1. 65 од 145 јединица локалне самоуправе уопште нема савет за младе.
  2. Од 79 формираних савета за младе – 29 се сврстава у групу савета за младе основаних да би се задовољила форма
  3. 73% локалних самоуправа нема локални акциони план за младе.
  4. 79% локалних самоуправа нема опредељена средства за финансирање удружења младих и за младе за спровођење локалне омладинске политике.
  5. 119 јединица локалне самоуправе у Србији нема омладински клуб.
  6. само 6 од 145 јединица локалне самоуправе има све инструменте локалне омладинске политике, док 23 јединице немају ни један инструмент!

Цело истраживање можете преузети овде.

Млади морају бити укључени у решавање проблема у локалној заједници. Кровна организација младих Србије ће у наредном периоду заговарати оснивање инклузивних и функционалних савета за младе, тела где глас младих треба да се чује.

У сарадњи са Националном академијом за јавну управу едуковаћемо локалне руководиоце да мењају ове поражавајуће статистике.

Млади који нису укључени у процесе доношења одлука имају осећај искључености који води томе да пожеле да напусте своју локалну заједницу. Оваква последица не утиче само на младе људе, већ и на њихове породице као и на локалну заједницу у целини.

Због свега наведеног, закључујемо да локал који не укључује младе, остаје без њих.

Истраживање је спроведено у сарадњи Кровне организације младих Србије и Групе за анализу и креирање јавних политика у оквиру пројекта Млади за активне савете, који је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ“, који спроводе Хелветас Сwисс Интерцооператион и Грађанске иницијативе.

Извор: хттпс://комс.рс/поцетна/м

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *