Крагујевац већ три недеље под блокадом

0
(0)

Крагујевац – Уместо јужне и северне, на које чека 30 година, овај град је у међувремену, силом прилика, добио друге две обилазнице: прва води преко Кнића, Бумбаревог Брда, Топонице и Бара до пута за Горњи Милановац, а друга је, заправо, узак сеоски пут кроз Мале Пчелице.

Откад су радници „Аутосаобраћаја“ на раскрсници у Грошници, где се налази и железничка станица, блокирали главни магистрални правац ка Краљеву и Чачку, а томе има више од три недеље, поменуте деонице су биле једини слободан пролаз за друмски саобраћај.

Сада су, међутим, и ти правци непроходни, бар за тешке камионе, с обзиром да су мештани неколико села, незадовољни што им се прави штета на путевима, тракторима препречили половину коловоза.

Пропуштају само путничка и службена возила хитне помоћи. Тако је возачима теретњака остављена још само једна могућност, а то је да се окрену ка преоптерећеној и ризичној Ибарској магистрали.

Како су радници „Аутосаобраћаја“ блокирали и пругу ка Краљеву, осим житеља околних насеља и путника, у проблемима су се нашле и „Железнице Србије“, али и „Фијат“, који је тим правцем транспортовао аутомобиле до Луке Бар у Црној Гори. Сада се возови из фабрике преусмеравају ка Београду, што пут чини дужим за око 200 километара.

Поводом блокаде пруге, менаџмент „Фијата“ се још није огласио, али је сасвим могуће да ће због изнуђених трошкова тражити да му се надокнади штета. Штету трпи и држава, која је власник трећине компаније „Фијат аутомобили Србија“.

Оштећења на сеоским путевима мораће да санира крагујевачка локална самоуправа, што, такође, кошта. У знак солидарности са привредницима из блокираних подручја, који послују у отежаним условима, Градско веће је донело одлуку да се они ослободе дела дажбина.

Нервоза расте, а на барикадама које су поставили радници „Аутосаобраћаја“ све је више инцидената. Пре неколико дана, један гневни возач, који је журио у болницу, моторном тестером је пресекао балван на путу, а потом је, током ноћи, неко каменицом разбио стакло на једном од аутобуса.

Свађе и кошкања постали су свакодневна појава, нарочито после контраблокаде коју су организовале присталице Верољуба Стевановића, градоначелника Крагујевца, који је више пута поновио да је протест радника „Аутосаобраћаја“ политичка игра у режији СНС-а.

Напредњаци нису реаговали на те оптужбе, нити су на било који начин коментарисали протест запослених у некада једном од највећих српских превозника, данас фирми у реструктурирању којој због дугова од око 650 милиона динара прети стечај.

Због овог и других проблема социјалне природе, раднике „Аутосаобраћаја“ је пре петнаестак дана примио и први потпредседник владе, лидер СНС-а Александар Вучић, који је рекао да ће највећи број њихових захтева бити испуњен до првог децембра.

Радницима се дугује десет плата, а за спровођење социјалног програма, за који се пријавила половина од укупно 500 запослених, потребно је више од 100 милиона динара. Тек када се реши проблем вишка радника и отпишу дугови према држави, могуће је кренути у потрагу за компанијом која би преузела посрнули „Аутосаобраћај“.

Како би убрзао решавање проблема у који се и сам уплео, град је на државу пренео све своје акције у овој фирми, а према речима председнице Сузане Марковић, председнице Слободног синдиката у предузећу, о „Аутосаобраћају“ и захтевима радника влада ће расправљати следеће недеље. 
Негирајући да њихов протест има било какве везе са политиком, запослени у „Аутосаобраћају“ траже и да се коначно открије ко је уништио предузеће које више не држи ни градске ни приградске линије, чији су рачуни у блокади, а готово сва имовина под хипотеком.

Уколико захтеви буду испуњени или се, бар, утврди динамика решавања проблема, они ће, како су нам рекли, прекинути блокаду и повући се на главну аутобуску станицу, која због штрајка не ради већ месец дана.

Полиција, иначе, већ више дана проверава пословање ове фирме, познате по чудној приватизацији пре десетак година, током које су неки запослени поклонили акције директору фирме, али и по хапшењима руководилаца осумњичених за бројне финансијске малверзације.

Инспектори за привредни криминал сада испитују где је тачно завршило 28 милиона динара, колико је средином ове године „Аутосаобраћају“ уплатио Фонд за развој.

 
Бране Карталовић
Фото Б. Карталовић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Томин син претио Крагујевчанима: За вас је мотка

3.4 (5) Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да су готово сви од 50 новооткривених …

Нове поделе међу функционерима и активистима СНС у Kрагујевцу

5 (2) Након Владице Станојевића и његових присталица који су, након жестоког сукоба са руководством …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend