понедељак , 28 септембра 2020

Кредите у Србији више нема ко да узме

0
(0)

Београд — Банке одобравају све мање кредита, а ниво тешко наплативих зајмова је све већи.

Тако је, према подацима Удружења банака Србије ниво проблематичних кредита привреди сада достигао 31 одсто, почетком године је био 19,1 одсто, док је у јануару 2007. године, односно пре економске кризе, износио 4,7 одсто.

Због овога, али и услед мале кредитне способности клијената пад задужености је забележен и код грађана и код привреде, тако да су укупни зајмови 2,2 билиона динара или око 17,5 милијарди евра, што је за 1,5 одсто мање него у септембру. 

Прошлог месеца је забележено смањење кредитне задужности предузећа за око два одсто, а и све је мање зајмова становништву. Укупна задуженост грађана Србије по банкарским кредитима била је на крају октобра 611,47 милијарди динара. 

„Прошлог месеца готовински кредити су незнатно повећани, стамбени у остали на истом нивоу, док је код потрошачких, пољопривредних и кредита за рефинанасирање забележен пад“, истакао је Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије. 

Грађани сада много више размишљају када узимају кредите, јер нису сигурни да ће им плате бити исте на дужи рок, као и да ће сачувати радна места. 

Становништо је, како је рекао Дугалић, много ревносније у отплати кредита од предузећа, и кашњење у измиривању рата углавном имају само они клијенти који остају без радних места или плате. Што се тиче високог нивоа проблематичних кредита предузећа, једино трајно решење јесте да се побољшају перформансе привреде, односно да буде нових улагања кроз стране директне инвестиције, имајући у виду да су унутрашњи ресурси исцрпљени.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српског диктатора два путића воде на две стране: Гроб или затвор

4.4 (13) Свима је јасно да се спрема пад с власти Александра Вучића. Нико не …

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (2) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *