Друштво

Кретенизам: Закон дозвољава тинејџеркама да саме иду на абортус

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о правима пацијената који прописује право пацијената на доступност и квалитетну здравствену заштиту, у границама материјалних могућности здравственог система. За тај закон гласало је 159 посланика, а Закон о заштити лица с менталним сметњама који дефинише и присилни смештај у психијатријским установама, усвојен је гласовима 146 посланика.

Законом о правима пацијената прописано је да уместо у здравственој установи, заштиту права пацијената обезбеђује локална самоуправа која ће одредити саветника за заштиту права пацијената и образовати Савет за здравље.

Утврђено је и да пацијент у остваривању здравствене заштите има право на једнак приступ здравственој служби, без дискриминације у односу на финансијске могућности, место становања или врсту обољења. Пацијент има право да благовремено добије све информације о стању свог здравља, здравственој служби и начину на који је користи, у његовом најбољем интересу, пише у закону. Утврђено је да пацијент има право на превентивне мере, квалитет пружања здравствене услуге, безбедност, обавештење, слободан избор доктора и предложених медицинских мера, право на друго стручно мишљење, право на приватност и поверљивост, право на пристанак за предузимање медицинских мера, право на увид у медицинску документацију и право на поверљивост података о свом здравственом стању.


Међу правима пацијента су и право пацијената који учествују у медицинском истраживању, право детета у стационарним здравственим установама, право да пацијент на сопствену одговорност напусти стационарну здравствену установу, право на олакшавање патњи и бола, право на поштовање пацијентовог времена, право на приговор и право на накнаду штете.

Предвиђено је да дете од 15 година које је способно за расуђивање може самостално дати пристанак на предложену медицинску меру, а ако одбије ту меру, надлежни здравствени радник дужан је да пристанак затражи од законског заступника детета.

Дете које напуни 15 година има право на поверљивост података у медицинској документацији, а случају озбиљне опасности по живот и здравље детета, чак и ако се дете противи, надлежни здравствени радник дужан је да их саопшти законском заступнику детета.

Усвојен је и Закон о заштити лица с менталним сметњама који дефинише и присилни смештај у психијатријским установама. Тим законом је утврђено да ће се превенција менталних сметњи, нега, лечење и рехабилитација особа с менталним сметњама првенствено обављати у домовима здравља, а да ће се лечење у психијатријским установама спроводити само када је то једини или најбољи начин да се
обезбеди одговарајући медицински поступак.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!