Кривичне пријаве против Стефановића и Ружића због злоупотребе бирачких спискова

ПРЕДСТАВНИЦИ изборне листе “Београд одлучује људи побеђују” најавили су данас да ће поднети кривичну пријаву против министра унутрашњих послове Небојше Стефановића и министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића због тога што сматрају да је дошло до покушаја злоупотребе бирачких спискова и броја бирача који ће имати право гласа на предстојећим београдским изборима.

Шеф правног тима Покрета слободних грађана (ПСГ) Александар Оленик рекао је на конференцији за новинаре да ће пријава против Стефановића бити поднета јер је МУП надлежан за одјаву и пријаву боравка грађана док ће против Ружића бити поднета пријава јер је његово министарство одговорно за вођење јединственог бирачког списка, из којег се изводи бирачки списак за Београд и његове општине.

“А они су, као министри, одговорни за законитост рада и поступања целог министарства”, рекао је Оленик.

Он је оценио да има пуно разлога за сумњу да је дошло до малверзација са бирачким списком, односно са бројем бирача који имају право гласа у појединим београдским општинама, тако што је тај број увећан чак и за 10.000, колико је регистровано на Звездари.

Председник Извршног одбора ПСГ Милош Марковић подсетио је да је тај покрет још крајем прошле године тражио да му београдске општине доставе информацију о томе колико грађана има право гласа, да би се тај број упоредио са подацима са председничких избора 2017. и да би се утврдило да ли је дошло до енормног увећања броја бирача.

Он је рекао да поједине општине нису одговориле, да су неке рекле да је за те податке надлежно Министарство за државну управу и локалну самоуправу, док је у Младеновцу, на Врачару и на Звездари забележен значајно већи број бирача, конкретно на Звездари око 10.000 више.

Марковић је подсетио да је ПСГ тада о томе обавестио јавност, као и о својој сумњи да је актуелна власт покушала да вештачки увећа број гласача и тако прекроји изборну вољу грађана.

Према његовим речима, након тога свих 17 београдских општина доставило је нове податке о броју бирача али су сада те бројке биле измењене, тако да је на Звездари било 10.000 бирача мање него прошли пут, односно отприлике исто као и на председничким изборима.

Представник Народне странке Владимир Гајић критиковао је то што медијима и контролним организацијама до недавно није било дозвољено да прате рад Градске изборне комисије и додао да то указује да предстојећи избори нису слободни и да нема услова за равноправно учешће свих листа.

Гајић је, међутим, додао да је та изборна листа “покрила” сва гласачка места у Београду и да ће њен правни тим учинити све да спречи евентуално кршење закона до избора и на дан гласања.

На конференцији за новинаре медијима је достављен материјал о комуникацији ПСГ са појединим београдским општинама у којем се види да је иста особа из општине Звездара у размаку од око месец дана том покрету саопштила да је број уписаних прво бирача 163.842 а онда 153.436.

Бета

Актуелно

Београд: Најмасовнији протест против Вучића од његовог доласка на власт! (фото, видео)

Вечерашњи протестни скуп испред Филозофског факултета у Београду окупља знатно више људи него прошле суботе, …

Београд: Данас у 18 часова испред Филозофског факултета протест опозиције „Хајде да се пребројимо“

Након што су медији блиски власти, па и председник државе Александар Вучић умањивали број грађана …

Један коментар

  1. Ili hemijska olovka, ili govnjiva motka…mnogo su bezobrazni i nevaspitani,,i oholi…vodja ih poducio

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons