fbpx

Срби им добри само голоруки

0
(0)

Званичници из БиХ, али и потпредседник Републике Српске из редова муслиманског народа оштро су реаговали на информацију да МУП РС набавља 2.500 аутоматских пушака.

Наиме, потпредседник РС Рамиз Салкић тврди да је реч о покушају председника РС Милорада Додика да „успостави неке врсте оружаних формација“.

Подгревање приче о покушају РС да формира паравојне јединице произвело је и писање британског „Гардијана“ који је оценио да је куповина новог оружја „забрињавајућа вест зато што је реч о ентитету којег предводе сепаратисти, али и због утицаја Русије“.

Наводи се да српске невладине организације, централна влада у Сарајеву и западне дипломате верују да ће нова, јако наоружана полицијска јединица користити Додику за остварење независности уз ризик новог рата.

Теорија завере
Саговорници „Вести“ тврде да је реч о покушају да се подигне тензија у Босни кроз нову манипулацију чињеницама.

Тржишне цене
Радић открива да је набављено 1.500 аутоматских пушака М05 Е1 и 1.000 аутомата М92.
– Цена од 960.000 долара за овај контингент је реална, односно тржишна. Аутоматска пушка М05 Е1 кошта 380 долара, а аутомат М92 360 долара – каже Радић.

Војни аналитичар Александар Радић каже да ће сада сви који подржавају Сарајево имати јак аргумент да Српска прави паравојску, али да је то заправо медијска интерпретација и манипулација чињеницама.

– Тако се може поставити и питање због чега је Федерацији БиХ потребна фабрика за производњу аутоматских пушака кад никада у историји БиХ то оружје није производила. Али, у Горажду су недавно направљени прототипови аутоматских пушака иако се поставља озбиљно питање постоји ли уопште тржиште за њих. Дакле, у свему је могуће направити теорију завере – оцењује Радић .

Према Радићу, текстом у „Гардијану“ је створена вештачка слика да постоји велика завера, а чињеница је да је оружје МУП-а РС старо и истрошено.

Радић каже да је набављена мала количина аутомата таурус и аутоматских пушака из Заставе.

Стога закључује да та набавка не представља додатно наоружавање.

Већи арсенал у ФБиХ
– Намерно се прећуткује да је и са овом набавком количина оружја у поседу МУП РС далеко мања од оне којом се располаже у Федерацији БиХ. При том се свесно манипулише и чињеницом да у Српској постоји само један МУП, док је у Федералном делу чак 11 таквих министарстава – истиче Радић.

Стручњак из области међународног тероризма и безбедности Џевад Галијашевић указује да ће с овом набавком у Српској тек сваки трећи припадник полиције имати аутоматску пушку.

– Поређења ради, у Федерацији БиХ је не само дупло више пушака, већ и три пута више полицајаца. Кад се томе дода радикализована верска, исламистичка структура распоређена у вехабијским насељима и параџематима, затим остаци злогласног Одреда ел Муџахид, па делови Изетбеговићевог АИД, Младих муслимана и Активне Исламске омладине, а онда и број џихаиста који су отишли на страна ратишта, углавном у Сирију, јасно је да је број опасних и наоружаних милитаната у Федерацији пуно већи – наглашава Галијашевић.

Злоупотреба деце
Галијашевић подсећа да последњи пример паравојног организовања и обуке деце у кампу Аскер потврђује да у појединим деловима БиХ под контролом СДА постоје организације које предузимају отворене активности за радикалну милитаризацију и злоупотребу деце.
– Ако већ постоје јавно објављени снимци из којих се види да чак и деца пролазе војну обуку, то онда врло јасно говори о проблему који неће да види само онај ко то не жели – закључује Галијашевић.

Обуку и даље изводе Американци
Министар полиције РС Драган Лукач изјавио да ће у Српској као и до сада обуку изводити амерички и европски инструктори.

Он је тиме демантовао тврдње да у полицијски камп у Залужанима код Бањалуке стижу руски инструктори. Председник РС Милорад Додик указао је да је ово прва набавка после 20 година, колико је МУП РС било забрањено да набави оружје.

Обавештајно-безбедносна агенција БиХ саопштила је да је дала позитивно мишљење на набавку оружја за МУП РС.

Министарство спољне трговине БиХ потврдило је да је за набавку тражило мишљење и сагласност Министарства иностраних послова, одбране БиХ и безбедности.

Потпредседник Салкић упркос томе верује да је успостављање Центра за обуку у Залужанима доказ да Додик има скривене и резервне планове.

– Прича о демилитаризацији има за циљ гашење Оружаних снага БиХ – упоран је Салкић.

Све џаба без добрих плата
Набавка аутоматских пушака неће решити проблеме који постоје у полицији РС, каже у разговору за „Вести“ неколико полицајаца из Бањалуке.
Они истичу да је свакој полицији, као и војсци, стално потребна нова опрема, али да је много битније какви су услови рада.

– Плате нису адекватне, немамо колективни уговор, социјални статус полицајаца је лош. Зараде су нам ниже него у другим полицијама. Стално полицајци напуштају службу у потрази за бољим животом. Наша процена говори да у Републици Српској не живи више од 900.000 становника, максимално милион, а на папиру би требало да нас буде милион и по. Отишли су у Европу у потрази за бољим животом – кажу полицајци за „Вести“.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарска војска: Ако будемо морали применићемо силу ка мигрантима

5 (4) Најважније је да Турска спречи улазак нелегалних миграната у Бугарску, изјавио је министар …

Власт разоружава Србе, ево шта се крије иза пререгистрације оружја ! – Дарко Божић ДумДум (видео)

4.8 (6) Дарко Божић испред канала ДумДум био је гост емисије тема правда, главна тема …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *