Србија

Кривичне пријаве за све који су лагали о активностима у дечијем кампу на Злaтибору

– Ми као организатори и ја као личност који смо служили државу у којој живимо и који смо се у датом тренутку одазвали да је бранимо од агресора, поштујући њене законе и Устав и стављајући се на браник отаџбине, а ставили смо и свој живот њој на располагање, ми као такви, једноставно не желимо да дозволимо да нас сврставају у ред терориста или оних људи који формирају и обучавају паравојне формације.

Ми смо све радили у складу са законом, поштујући све законе ове земље, па и оно вече смо се тако понашали када су припадници полиције дошли да нам затворе камп, рекао је председник Савеза ратних ветерана Србије Жељко Вукелић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

На конференцији су присуствовали, поред председника општине Чајетина Милана Стаматовића и неколико инструктора Омладинско-патриотског кампа Златибор 2018, а сала је била испуњена децом – учесницима кампа и њиховим родитељима.

Инструктори су детаљно објаснили шта су са децом радили на одређеним радионицама: топографија, преживљавање у природи, указивање прве помоћи, самозаштита, руковање противпожарним апаратом и друго, као и кратак историјат српско-руских односа и друге теме, али су сви били огорчени поступком државе и чињеницом да је камп затворен.

Владе Бабић, из Савеза ратних ветерана Србије, који је са децом радио на основама радио-аматеризма, показао је присутнима бројна одликовања која је добио, као и фотографију да му једну од њих уручује Александар Вучић у време када је био министар одбране.

Такође инструктор у кампу, официр у пензији Милан Вукелић, један је од оснивача противтерористичке јединице у Војсци Србије, нагласио је да је обучио на хиљаде војника, а да неки од њих сада раде у обезбеђењу и самог председника Вучића те му није јасно како може бити оптужен да је он „терориста“.

– Ми ћемо затражити одговорност надлежних органа, тражимо да се казне сви они који су извештавали лажи о дешавањима у нашем кампу и који су одговорни за узбуњивање јавности. Најавићемо и кривичне пријаве за све оне који су писали лажи и потпуне неистине о кампу, рекао је Жељко Вукелић, који је описао и како је настао камп, са којим циљем и како је изгледао дан када је камп затворен.

– Идеју за реализацију и одржавање кампа потекла је од саме деце, учесника кампова, које смо ми као Удружење, уз сагласност родитеља, водили у Русију у овакве кампове које подржава Руска Федерација. Ради се о омладинским патриотским војним камповима који се одржавају широм Русије већ неколико година и који су подржани од њихове Владе. Видели смо да је то јако корисно и поучно за децу, пре свега они се уче најзначајнијим вредностима да поштују своју земљу, државу у којој живе, традицију и законе. Након нашег последњег одласка у Русију крајем априла ове године, обратили смо се Министарству одбране са захтевом за састанак и да их упознамо са намерама да и овде код нас остваримо један такав камп. Наше Удружење је једно од малобројних чије активности подржава Министарство одбране јер знају наше активности јер су све оне усмерене ка очувању целовитости наше земље и да радимо све у складу са законом, истакао је Вукелић и додао да је Министарство одбране до детаља било упућено у све активности које ће се у кампу дешавати.

Вукелић је нагласио и подршку коју су добили од општине Чајетина, а председник општине Милан Стаматовић је нагласио да у потпуности подржава одржавање оваквог кампа и да у томе не види никакав проблем. Он је нагласио и да се тих дана одржавао и рок фестивал на Златибору и рекао: „Треба да видите како иза учесника овог кампа није остао ниједан папирић на трави, а колико смо само ђубрета морали да уклонимо након одржавања фестивала. Треба да смо поносни на ову децу што су била у кампу у сваком смислу“, рекао је Стаматовић.

Понашање полиције није било коректно

По речима Жељка Вукелића, понашање полиције није било коректно. „Око двадесетак полицајаца је дошло око 22 сата. Добили су налог из Београда. Када сам питао који су разлози затварања, они су ми рекли да смо „узбунили јавност Србије“. Питао ме је да ли пратим новине, ја сам одговорио да не јер смо са децом по цео дан, но ја сам тај дан добио неколико позива у којима су ми рекли да Чедомир Јовановић тражи затварање кампа на Златибору. Ја сам питао припаднике полиције да ли то они слушају Чедомира Јовановића, на чега су ми одговорили да не, већ су добили налог из Београда. Када сам питао јел имају писани налог, он је рекао „Ја сам налог“. На то сам рекао да ми поштујемо све, они су извршна власт и поступићемо како нам наложе. Наложио нам је да одмах угасимо филм који су у том моменту деца гледала. Гледали смо филм „Врхови Зеленгоре“ а он је рекао да одмах то угасимо. Покушао сам да објасним да је то филм о антифашистичкој борби народа Југославије и да су то тековине на којима почива држава Србија, међутим, ипак смо морали да прекинемо приказивање филма. Они су инсистирали да одмах напустимо камп. Ипак, успели смо да им укажемо на то да не треба децу да будимо и узнемиравамо и да ћемо ми одмах ујутро све то урадити како је и било. До подне су сва деца напустила камп“, рекао је Вукелић.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Наравно да сте погрешили, инструктори. Требали сте да пустите немачке ратне журнале из 1941 о нспредовању фашистичких трупа, онда да се емитују Томсонове песме преко озвучења ради добрих односа са фашистичком Хрватском, и још да су вам међу предавачима Чеда Јовановић и Наташа Кандић.
    Е онда би још добили и похвалу од квислиншке владе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!