Криза куца на врата Немачке

0
(0)

Берлин — Привредни раст у Немачкој је све успоренији и, најдаље од јесени, прву по снази европску економију очекују велика искушења.

Амерички предузетник и аналитичар из Сан Франциска, Волф Рихтер тврди да је модел раста немачке привреде, заснован на сталној експанзији извоза, сада коначно исцрпљен, што показује и анализа реализованог извоза производа са ознаком „Маде ин Германy“ у протеклом делу ове године.

Рихтер наводи да је у мају немачки извоз опао 4,8 одсто на 88,2 милијарде евра, рачунато према годишњој основи, што најлошији месечни резултат остварен у току ове године, пренео је портал Финмаркет. 

Анализа немачког експорта у првих пет овогодишњих месеци показује да је у том периоду извоз у остале земље еврозоне опао 9,6 одсто у односу на исто лањско раздобље, док су испоруке ван тржишта 17 земаља те монетарне групације смањене за 2,4 процента. Немачка у земље еврозоне пласира око 36,6 одсто властитог извоза, а њен највећи трговински партнер је Француска у коју пласира око десет процената укупног експорта. 

Немачка је, иначе, већ годинама друга на светској ранг листи извозника, иза Кине, а испред САД. 

Рихтер у својој анализи упозорава и да је Француска ове године суочена са „свеобухватном економском кризом“ и да ће се то врло негативно одразити на немачку привреду. 

Незапосленост у Француској је, наиме, на рекордно високом двоцифреном нивоу, јер је без посла више од 3,2 милиона људи. Бележи се и снажан пад потрошачке тражње и то је велика опасност за остатак еврозоне, укључујући и Немачку, истичу економисти. 

Рихтер указује и да је немачки привредни раст ове године опао на безмало нулти ниво, са изгледима да се тенденција сужавања економске активности још настави и појача. 

„Све је било добро док су немачке фирме из све снаге користиле разне стимулативне програме у другим земљама за скок извоза, почев од развоја ‘зелене енергетике’, па закључно са обнављањем аутомобилских паркова. Али, сада је томе дошао крај, јер ће и САД, које су у примени таквих мера предњачиле, већ у септембру можда укинути такве стимулације“, каже Рихтер. 

Он упозорава да се скоро све земље еврозоне боре са рецесијом, а Кина истовремено покушава да исправи сопствене финансијске и друге дисбалансе, што немачку привреду ставља у „врло неугодан положај“. 

„Економија Немачке није могла да не реагује на ове промене. У четвртом кварталу 2012. њен БДП је опао 0,7 одсто, у првом кварталу ове године на свега 0,1 одсто, док је, рачунато према годишној основи, у периоду јануар – март 2013. забележен пад од 1,4 процента“, објаснио је Рихтер. 

Он сматра да су наде Европе у „спасавајућу улогу немачке привреде“ потпуно неосноване, јер је кључна земља „евроленда“ ове године бележила не само пад извоза већ и смањење увоза. 

Нове поруџбине у немачкој индустрији показују да ће се унутрашња тражња и увоз и даље смањивати, што значи да „реалност побеђује илузије“, мишљења је Рихтер који се чуди што у таквој ситуацији менаџери из водеће европске економије и даље исказују оптимистичка предвиђања.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Демонстрације против короне забрањене, контрадемонстрације дозвољене

4.7 (3) У случају забрањених скупова морало се претпоставити да се организатори и учесници неће …

„Демократа“ МЕРКЕЛ забранила демонстрације против мера у вези корона вируса у Берлину

4.8 (5) Власти Берлина забраниле су данас неколико демонстрација противника мера уведених у борби против …

5 Коментара

 1. Ма попуниће "рептили" тај мањак. Не бринем ја за њих 🙂
  Бар не још

 2. Иста је то зеленашка прича. Не може ни у Швабији другачије да буде. Желим им све оно што нама чине, и што нама желе!

 3. Zasluzili su da nestanu sa ove planete koliko su nam zla ucinili!

 4. Криза куца на врата Немачке
  Берлин — Привредни раст у Немачкој је све успоренији и, најдаље од јесени, прву по снази европску економију очекују велика искушења.
  Амерички предузетник и… http://www.srbijadanas.net/kriza-kuca-na-vrata-ne… / U KASNU JESEN 2010. U SEULU,DRŽAVE ČLANICE G-20,NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA,NAPISMENO SU SE ODREKLE NEOLIBERALNOG KONCEPTA KAPITALIZMA,tj.slobodnog tržišta…potpisan je tzv.Seulski konsenzus,kojim se država vraća na tržište,kao kontrolorni organ – odakle je proterana političkom/administrativnom odlukom R.Regana,M.Tačer i F.Miterana iz početka 80-ih…
  tu je bila i Nemačka – koja nije nikaka izuzetak…/

 5. / U KASNU JESEN 2010. U SEULU,DRŽAVE ČLANICE G-20,NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA,NAPISMENO SU SE ODREKLE NEOLIBERALNOG KONCEPTA KAPITALIZMA,tj.slobodnog tržišta…potpisan je tzv.Seulski konsenzus,kojim se država vraća na tržište,kao kontrolorni organ – odakle je proterana političkom/administrativnom odlukom R.Regana,M.Tačer i F.Miterana iz početka 80-ih…
  tu je bila i Nemačka – koja nije nikaka izuzetak…/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *