Криза укида рокове употребе за храну (видео)

0
(0)

У Европској унији се бацају огромне количине намирница, па је покренута иницијатива да се рецимо брашно и пиринач ставе на листу трајних прехрамбених производа.

Холандија и Шведска су у институцијама Европске уније покренуле иницијативу да се одређене намирнице, попут брашна и пиринча, али и многе друге, ставе на листу трајних прехрамбених производа. Оне предлажу да се произвођачи тих намирница ослободе обавезе да на амбалажи наводе минимални рок трајања, односно ознаку – „најбоље употребити до”.

За сада су, како преносе медији, вољне да се одазову овој идеји Аустрија, Данска, Немачка и Луксембург. Оправдање је да се сваке године у ЕУ баци од 90 до 100 милиона тона јестиве хране, а 30 одсто одсто тих количина због истека датума на ознаци „најбоље употребити до” (енгл. „бест бефоре”), односно због недовољне информисаности купаца о (великој) разлици између тог обавештења и оног другог – „употребити до” (енгл. „усе бy”).

Европска комисија саветује потрошаче шта да раде када храни истекне период „најбоља за употребу” („бест бефоре”). Рецимо, млевена кафа којој је истекао овај рок неће нашкодити ни две године након овог периода, али сигурно ће јој с временом ослабити арома и укус. Ако је прошло пола године од тог датума, на пример, и ако је вакумирана кесица неотворена – таква кафа је и даље здравствено исправна, али мање ароматична, што није разлог да је баците. Да би тако скувана кафа била једнако квалитетна као и првог дана, треба је само додати више приликом кувања.

Због тога су Холандија и Шведска у свом писму навеле како би Европска комисија требало да продужи листу трајних производа, па на тим производима не би требало да буде истакнута ни ознака „бест бефоре”. За средину овог месеца већ су најављени неки законски предлози за решавање овог великог проблема. 

Међутим, постоје и другачија мишљења због страха да би тако стриктне и нагле одлуке могле да угрозе права потрошача. Највећи противници ове идеје већ упозоравају да се грдно варају они који мисле да је иницијатива покренута у интересу потрошача. Коментари су да до сада такву храну нису хтели да дају ни хуманитарним организацијама, а сада би да је продају. За многе ово није најбоља идеја и због иначе лошег искуства са означавањем рокова трајања. Јер све чешће се дешава да је храна покварена чак и у року употребе, а све су учесталија и тровања, па је људима потребно више, а не мање информација о безбедности хране. 

Овим поводом огласило се и хрватско министарство пољопривреде. Како преноси хрватски „Нови лист”, иако је начелно прихватило предлог, ово министарство је упозорило да ипак „не треба срљати са укидањем ознака о року трајања, а као прихватљивије решење предлаже продају такве хране (која је још здравствено исправна) по сниженим ценама. Уз обавезно осигурање које би дали произвођачи да су такве намирнице здравствено исправне. 

„Тако означена храна здравствено је исправна и сигурна за конзумацију и након наведеног датума. Ипак, у таквим случајевима донекле је нарушен квалитет, укључујући сензорна својства производа. Изостављање датума минималне трајности на етикети могло би да резултира обмањивањем потрошача“, наводе стручњаци хрватске Управе за квалитет хране, а преноси Политика. Ако се и прошири листа намирница која би била изузета од навођења датума минималне трајности, додају, таква би храна морала да буде означена бар датумом производње, како би купци били јасно информисани о њеној „старости” и могли да одлуче да ли да је купе или не.

 

B92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српски трулеж за руску трпезу

4.2 (5) Србија је по потенцијалу права аграрна земља која би извозом воћа, поврћа и …

РУСИЈА САДА ИЗВОЗИ ВИШЕ ХРАНЕ НЕГО ОРУЖЈА: Пет година западних санкција — поклон за руску привреду

4.3 (6) Санкције које су пре пет година САД и ЕУ наметнуле Русији су имале …

Један коментар

  1. Sve mi se čini da Vučić ne mari mnogo za ovo.A trebao bi.-_-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *